Spanjaarden in permanente jetlag

De Spanjaarden zijn minder productief dan veel andere Europeanen en dat zou komen doordat ze in de verkeerde tijdzone zitten. Dat staat in een Spaans parlementair rapport, zo schrijft het NRC.
Generaal Franco heeft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bepaald dat Spanje voor een betere aansluiting met nazi-Duitsland in de Centraal-Europese tijdzone moet zitten. Daarvoor was het in Spanje een uur vroeger, net als in Groot-Brittannië.
Doordat de klok toen een uur vooruit is gezet, zouden de Spanjaarden nu nog later opstaan en later lunchen en dineren. Het ergste is nog dat ze ook een tot twee uur te weinig slapen. Dat heeft een slechte invloed op schooluitval, aantal ziekmeldingen en het geeft meer stress. Het zou uiteindelijk de arbeidsproductiviteit verlagen. Die is inderdaad relatief laag, namelijk 32 euro per gewerkt uur tegenover bijna 40 euro in Groot-Brittannië. De oplossing? Terug naar de Britse tijdzone. Het parlement discussieert daar nu over.

Bron(nen):   NRC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wat een zelfbedrog. Na 80 jaar zijn de spanjaarden echt wel gewend aan de centraal-europese tijdzone. Bij de overgang van zomertijd naar wintertijd duren de overgangsverschijnselen hooguit een paar dagen. De mentaliteit in Spanje moet veranderen. (Niet dat dat gemakkelijk is overigens.)

  • Dead Silence

   Niet alleen in Spanje, alles rond de Middellandse Zee. En dan niet alleen het Europese deel.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • JRR Uijlings

   Het gaat om zonlicht en biologische klok. Daar helpt gewenning niet tegen. Maar natuurlijk is de tijdzone niet het enige probleem.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Heldoppantoffels

    Volgens mij is het een kwestie van temperatuur….. Ik heb deze zomer in Kroatië meer weer eens gemerkt dat ook ik geen ene moer meer doe bij hoge temperaturen. Gewoon geen puf meer voor.

    (in antwoord op JRR Uijlings)
 2. JerushaG

  Zou het ook niet komen, omdat ze ‘s middags een tukje doen (sièsta) en ‘s avonds zo laat (22.00 uur) eten, en dus ook laat naar bed gaan?

  • Heldoppantoffels

   Het is uitermate simpel, van hogere temperaturen worden mensen minder productief. Logisch toch!?

   (in antwoord op JerushaG)

Reacties niet toegestaan