Klimaatverandering: oprukkende reuzeninsecten

De klimaatverandering kan grote effecten hebben en één daarvan is dat het klimaat gunstiger wordt voor bepaalde insecten. In China zijn recentelijk zeker 28 mensen doodgegaan door de zeer giftige steken van de Aziatische/Japanse reuzenhoornaar - een enorme wesp van 4 cm lang. De toename van deze reuzeninsecten is waarschijnlijk te wijten aan de aanhoudende droogte en de uitzonderlijk warme zomer in de Chinese provincie Shaanxi. Al drie maanden wordt het gebied geplaagd door grote zwermen. Een man was rijst aan het oogsten toen er een aantal hoornaars op hem afkwam: "Meer dan drie minuten lang staken ze me. Ik begon te rennen en riep om hulp, maar ze bleven me achtervolgen." In het ziekenhuis knapte hij op, wat niet gold voor een moeder en haar kind die in de buurt aan het werk waren. Het gif van de hoornaars brengt de nieren ernstige schade toe en brengt mensen maar ook paarden in shocktoestand. Vanaf deze zomer zijn er in China al 583 mensen gestoken. 70 ervan liggen nog in het ziekenhuis. De hoornaar, ofwel de Vespa mandarinia, steekt wanneer hij (per ongeluk) gestoord wordt. Hij kan slachtoffers honderden meters volgen als hij boos is, en wel 200 keer steken. Hij is niet het enige reuzeninsect waar we rekening mee moeten houden; in de VS zijn zwermen grote bijen aangetroffen die met regelmaat paarden doden. Daarnaast is er nog een mierensoort dat elektrische bedrading verwoest in het zuiden van de VS.
 

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Het gedrag van die insecten zal ook wel komen doordat ze zijn mishandeld door hun ouders

 2. kletsmajoor

  Een volstrekt speculatief verhaal uit de HuffPo. Ze geven geen referenties naar wetenschappelijk onderzoek alleen linkjes naar andere, zo mogelijk nog speculatievere, blogs.

  Dat je moet uitkijken met speculeren over de gevolgen van warmer klimaat blijkt wel uit het verhaal van de vaker optredende en zwaarder wordende hurricanes: ze kwamen niet. Ook het IPCC zegt dat er geen stijgende trend is. Dit jaar is een uitzonderlijk rustig jaar voor hurricanes.

 3. @earth

  De opmars van de Aziatische hoornaar vindt niet alleen plaats in China.
  Deze hoornaar (anders dan de inheemse Europese hoornaar) is een aantal
  jaren geleden in Zuid-Frankrijk geïntroduceerd en wordt de laatste jaren
  steeds noordelijker aangetroffen. Vorige jaar aangetroffen in
  Zuid-België.
  Deze Aziatische hoornaar kan een bedreiging vormen voor
  de honingbij, in dit filmpje is te zien hoe een kleine groep van deze
  hoornaars een heel bijenvolk kan uitroeien:
  http://www.youtube.com/watch?v=2P7Q1ncgcoY

 4. Grietver

  Een probleem: Het is historisch helemaal niet zo warm in Noord China:
  http://theinconvenientskeptic.com/wp-content/uploads/2011/06/North-China-2011.png

Reacties niet toegestaan