Lula moet nu Rio schoonvegen

Alle lof voor president Lula die de Olympische Spelen 2016 voor de neus van het echtpaar -Obama wegkaapte (Chicago werd overgeslagen) en ook kandidaat-steden als Tokio en Madrid het nakijken gaf. Hij heeft zeer slim gelobbied en vooral Afrikaanse landen aan zijn zegekar gebonden door te zeggen dat de Spelen niet het exclusieve recht van rijke landen dienen te zijn.
De Braziliaanse president is een ideale pleitbezorger van een dergelijke boodschap. Op zijn 14e verliet hij school om op straat pinda's te verkopen en op dezelfde leeftijd raakte hij een deel van een vinger kwijt omdat hij - veel te jong - in een fabriek te werk werd gesteld en daar een ongeluk kreeg.
Maar nu de volgende uitdaging.
Rio de Janeiro kent uitgestrekte sloppenwijken en ook zonder de Olympische Spelen dreigt de stad hieronder te bezwijken. Eerder al meldde Welingelichte Kringen (2e link) hoe de stad een soort muur wil aanleggen om te voorkomen dat de schooiers een steeds groter deel van de stad inpikken en hoe zo een zekere apartheid tussen arm en rijk wordt bewerkstelligd.
De komende Spelen dienen veilig te zijn en dat betekent dat met het geboefte moet worden afgerekend, dat nu een deel van de stad in bezit heeft. "The security problem is very serious," zegt Carol Langoni, voormalig centraal bankier van het land, tegen Bloomberg.
Rio is een van de gewelddadigste steden ter wereld; met 7 miljoen inwoners had het vorig jaar te kampen met 2.069 moordaanslagen.
In veel gevallen gaat het om elkaar bestrijdende drugsbendes, maar ook straatroof behoort tot het vaste repertoire. De vele bezoekers die op de Spelen verwacht worden, kunnen niet worden overgeleverd aan het leger van dieven en oplichters dat nu nog door de straten marcheert.
Aan Lula de taak om de stad te doen lijken op de vrolijke ansichtkaarten die iedereen van Rio kent.


Bron(nen):   Bloomberg  Welingelichte Kringen