Red de Galapagos; verdrijf de mensen

De bergen afval bewijzen dat in ieder geval een diersoort het geweldig goed doet op de Galapagos Eilanden: de mens. De sterke groei van de bevolking op de eilandengroep afgelopen decennium, tot 30.000 inwoners, baart dierenbeschermers én de Ecuadoriaanse regering wel zorgen. Ze vrezen dat het wonderbaarlijke natuurschoon en zijn unieke dierenwereld worden aangetast.
De autoriteiten zijn nu vastbesloten iets te doen. Afgelopen jaar zijn circa duizend arme kolonisten teruggestuurd naar het vaste land, zo meldt The New York Times. En nog veel meer mensen wacht hetzelfde lot.
Er is ook een groot economisch belang gemoeid met het behouden van het natuurschoon, want het toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. Tegelijkertijd trekt de gestage stroom van toeristen ook veel Ecuadoriaanse gelukzoekers naar de Galapagos, waar ze werk vinden als bijvoorbeeld taxi-chauffeur of schoonmaakster.
Het gedwongen vertrek heeft wel kwaad bloed gezet bij arme Ecuadorianen, die ook willen profiteren van het toerisme. Wetenschappers stellen op hun beurt dat de mens al enorme schade heeft aangericht, onder meer door het verspillen van brandstof en door het stropen van reuzenschildpadden en haaien en door de introductie van uitheemse diersoorten als ratten en mieren.

Bron(nen):   The New York Times