DSB betaalt voor hobby’s Scheringa

DSB Bank heeft minstens euro 75 miljoen uitgeleend aan het moederbedrijf DSB Beheer, voor de liefhebberijen van topman en eigenaar Dirk Scheringa, zoals AZ, de schaatsploeg en het Scheringa museum. De lening is vorig jaar stevig verhoogd: in 2007 werd nog euro 41 miljoen aan de moeder geleend en in 2006 nog maar euro 22 mln, zo blijkt uit bestudering van de jaarverslagen.
De activiteiten in sport (voetbalclub AZ en bijbehorend stadion) en kunst (een museum voor magisch realisme) dreven jarenlang op dividenden uit de bank. Door de kredietcrisis had DSB Bank echter meer eigen vermogen nodig. Daarom is twee jaar lang geen dividend uitgekeerd aan de moeder, maar is wel het krediet fors opgelopen.
Volgens bronnen waren dat dividend en de onduidelijke verhoudingen tussen bank en zusterbedrijven een belangrijke reden voor Frank de Grave om eerder dit jaar al na twee maanden op te stappen als financieel directeur van DSB Bank. De Grave en DSB hebben dit vertrek altijd toegeschreven aan slechte persoonlijke verhoudingen.

 

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad