Rijk en gelukkig: wat is het geheim van de Zwitsers?

Ze zijn een van de rijkste en gelukkigste volkeren ter wereld. En dat komt omdat ze investeren in mensen.
Zwitserland investeert meer in de gezondheid, opleiding en het talent van haar inwoners dan welk land ter wereld dan ook. Dat heeft geresulteerd in een innovatieve en competitieve economie met een gelukkige en gezonde bevolking.
Wat kunnen we leren van dit idyllische Alpenland?
Zwitserland heeft een geweldige gezondheidszorg, zo ongeveer de beste ter wereld zelfs. En dat tegen extreem lage prijzen. Het land spendeert het minst aan gezondheidszorg in de hele westerse wereld: 2,7 procent van het nationaal inkomen. Nederland gaf in 2012 15,4 procent van het BNP uit aan gezondheidszorg en welzijnszorg.
De Zwitsers zijn niet alleen heel gezond, ze zijn ook het op twee na gelukkigste volk ter wereld. Depressiviteit komt heel weinig voor. Daarentegen scoren ze wel vrij hoog als het gaat om stress.
Het land investeert in het allerbeste onderwijs. De basisscholen zijn de beste ter wereld, net als de managementopleidingen. Met wis- en natuurkunde staan ze op de vijfde plaats wereldwijd.
Ze hechten veel waarde aan innovatie en talentontwikkeling. Wat betreft innovatie, on-the-job-training, talent aantrekken van buitenaf en door de overheid gefinancierde trainingen, scoren ze het beste ter wereld. Ook stimuleren ze het opstarten van een bedrijf. Het overgrote deel van de Zwitserse economie bestaat uit midden- en kleinbedrijf.
Ze hebben een omgeving gecreëerd waarin mensen kunnen presteren. Daarbij houden ze zich aan de gouden regels voor concurrentievermogen: produceer, diversifieer, exporteer, investeer in infrastructuur, zorg voor goed onderwijs, steun kleine en middelgrote bedrijven, handhaaf fiscale discipline en bovenal zorg voor een goede sociale cohesie.

Bron(nen):   Huffington Post      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Glorix

  Het is het meest democratische land van de Wereld, daar kan de schijndemocratie die Nederland is nog heeeeeel veel van leren. Maar dat doen ze niet want wie de almacht heeft (de vriendenclub der politieke partijen ) die houdt haar en wil niets van bindende referenda weten. Het volk is daar tenslotte ook gewoon te dom voor.

  • Bart_van_Oerle

   Ja, zeker het meest democratische land. Je hebt er zo’n bijna elke zondag wel een referendum over het een of ander.
   Daarnaast hebben de Zwitsers ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een paar jaar terug kon er gestemd worden over een week vakantie extra per jaar. Het voorstel werd tegengestemd, omdat ze zich realiseerden dat hun concurrentiepositie daarmee gevaar zou lopen. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren in NL.

   (in antwoord op Glorix)
   • Heldoppantoffels

    Misschien komt dat omdat de nederlandse burger niet serieus wordt genomen? Anyway, als een bevolking voor iets geks zou stemmen in een referendum, dan zitten zij uiteindelijk zelf met het probleem en dat is nu juist het mooie van democratie.

    (in antwoord op Bart_van_Oerle)
 2. grasspriet

  De meeste overheden willen geen gelukkige bevolking. Die willen een bange bevolking omdat die zich makkelijk laat sturen. Kijk maar om je heen, gebeurd al jaaaaren en het werkt. Hoeveel privacy alleen al is ons afgenomen door steeds maar weer op te komen met het toverzinnetje: ‘het is voor onze veiligheid’.
  En nog steeds trappen de meeste mensen in, steeds minder, maar nog steeds een meerderheid.

 3. Pietje_Precies

  wow, gelukkig, rijk, goed opgeleid, en …tegen minaretten…..

 4. Emigrant

  Woon zelf in Zwitserland.
  Zwitserland is het enige land waar werken loont.
  Betaal hier 19% inkomstenbelasting, waar ik in NL nog 49% (na HRA) betaalde.
  BTW 8%, geen BPM, 300 Euro per jaar wegenbelasting ipv 1800 per jaar, geen vermogensbelasting (zoals in NL 1.2% van vermogen, wat effectief vaak meer dan 50% van rendement is).
  Zwitserland: het paradijs voor mensen die nog wat van hun geld willen overhouden.
  Veel succes daar in NL met jullie 59% belasting die er aan komt!

 5. Anton van Haasteren

  Hoe zou het met Zwitserland zijn als ze geen banken hadden?

  • Emigrant

   Uitstekend, UBS en Credit Suisse hier zijn maar een klein deel van de economie.
   Voorbeeld van een aantal grote zwitserse multinationals: Nestle, Roche, Novartis, ABB, Syngenta, Adecco, Swatch, enz.
   Daarnaast leidend in vele niche markten.
   Crux in CH is dat de overheid klein is en kantons met elkaar concurreren en daardoor scherp blijven op kosten en belasting laag blijven.
   Werkloosheid is hier onder 3% en het minimum loon is netto (omgerekend) 3000 Euro (en al snel een veelvoud daarvan).
   Succes in Nederland met jullie 59% belasting!
   Probleem in NL dat te veel mensen afhankelijk zijn van de overheid (inmiddels 55% van de NL economie, bijna Frans nivo) en er daardoor niet veel zal veranderen.
   Enige mogelijkheid is vertrekken naar een oord waar het nog loont te werken.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 6. Vogelbeest

  Als meer landen op de wereld democratie in zouden voeren zouden ze misschien het succes kunnen kopiëren. Nederland heeft bijvoorbeeld door de ligging en de natuurlijke hulpbronnen een veeeeel betere uitgangspositie als Zwitserland.

  Maar wij zijn geen democratie. Wij zijn een particratie. Bij ons gaat partijbelang voor staatsbelang of belang van de burgers.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie#Particratie

 7. malky

  Psst… geen bijdrages aan Europese hangmatsubsidies.

  • Divert

   De EU kost ons netto ongeveer 3,75 miljard euro per jaar (5,87 afdracht minus 2,09 aan direct ontvangen EU steun). Voordelen die wij met onze open economie van de EU hebben reken ik even niet mee (je kan je wellicht een voorstelling maken hoe de Rotterdamse haven of regio Schiphol eruit zouden zien als wij geen lid van de EU zouden zijn). Onze eigen verzorgingsstaat kost ons echter inmiddels 180 miljard euro per jaar (zie website CBS). “Emigrant” hieronder raakt precies de crux waar het in ons land misgaat. Inmiddels zijn hier zoveel mensen afhankelijk van de overheid (lees: van hun belastingbetalende buren) dat voor de paar mensen die nog wel werken de lol er inmiddels behoorlijk vanaf is.

   Lees dit stukje van Pamela Hemelrijk maar eens:

   http://www.meervrijheid.nl/?pagina=979

   (in antwoord op malky)

Reacties niet toegestaan