We zijn bepaald geen dom volk

Gisteren werden de resultaten gepubliceerd van Program for the International Assessment of Adult Competencies. Dat is een programma waarin belangrijke competenties als lezen, rekenen en problemen oplossen in een aantal ontwikkelde landen wordt gemeten. Zoals uit de staatjes blijkt komt Nederland er prima uit. In twee van de drie onderdelen scoort Nederland in de top. Opvallende lage scores op alle vlakken voor de VS Schermafbeelding 2013-10-09 om 08.34.39

Bron(nen):   Yahoo      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Grappig, ik heb voor langere tijd in de U.S. gewerkt en was vanaf dag 1 onder de indruk van de achterlijkheid en domheid van dat land. Fijn om te zien dat het ook in cijfers uitgedrukt een heel eind klopt.

  • Anton van Haasteren

   De U.S. is wel het enige land dat mensen op de maan heeft gezet en ook de Mars Rover is een unieke prestatie wat nog geen enkel ander land bereikt heeft. Op technologisch gebied heeft het land een enorme voorsprong op de rest van de wereld.
   Als de U.S. er niet geweest was schreven we nu met pen en papier brieven naar elkaar.

   (in antwoord op catchit64)
   • catchit64

    Tuurlijk.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Oh_Oh_SarCastro

    Met een grote zak geld van de belastingbetaler en technologische kennis van de nazi’s

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Tegendraads

    De Amerikanen zijn vooral goed in het verbeteren van bestaande ideeën,
    vaak met geïmporteerde denkkracht, het ontdekken van nieuwe zaken is
    niet aan hen besteed. Raketten zijn alleen maar mogelijk door de inspanningen van mensen zoals von Braun en Tsiolkovsky. Goddard was misschien wel een invloed, maar in mindere mate dan de eerder genoemde heren.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Dead Silence

    Ik werk veel met Amerikaanse bedrijven en techneuten. Zoals ik al zei, die heten allemaal -ov of -ova van achteren, of Lee.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. Dead Silence

  Tja, de VS, die kenniseconomie draait volledig op Oost-Europeanen en Aziaten, met uitzondering van enkele Amerikanen. Dat ze zo laag staan verbaasd mij helemaal niets. De bevolking is inhoudsloos redelijk dom dat men denkt dat de wereld endigt buiten de VS. Leuk te zien dat Japan overal de lijst aanvoert.

 3. Captain Caveman

  Met presidenten als Reagan en Bush, zegt het natuurlijk al genoeg over intellect in dat land

 4. e. de koning

  Engeland komt er zelfs nog slechter vanaf. Alle redenen dus om het veel bejubelde Angelsaksische model maar te dumpen samen met de overdreven focus op de financiële wereld. Overheid moet essentiële taken (zoals onderwijs) zelf doen en niet overlaten aan een zgn markt, die banken en accountants graag zien, maar in werkelijkheid niet bestaat. Dertig jaar thatcheriaans beleid heeft Engeland tot een klasse samenleving gemaakt. Er is alleen nog de city en verder een economisch maanlandschap. 5 % stuurt kind naar public school waarvan zeker 3 % tot bloedens toe. Engeland is alleen nog interessant voor oligarche Russen die veel herkennen in dit systeem en geen ander systeem kennen. (aai… dit zegt een oud VVD er)

  • RhodBerth

   Het zegt niks over het Angelsaksische economische model.
   Het zegt enkel wat over de Angelsaksische onderwijsmethode.

   (in antwoord op e. de koning)
 5. jan bosscher

  Ja hoor het land wordt kapotgemaakt.

 6. Tegendraads

  Opmerkelijk dat we zo slecht scoren op probleemoplossend vermogen. We zijn kennelijk technisch begaafd, maar zwak op de toepassing. De laatste metriek is de belangrijkste als het om innovatie gaat, en dat is impliciet toch wel wat de interesse voor deze onderzoekjes drijft.

  • jan bosscher

   Ook weer raar, de polders moesten wel droog worden en blijven, het poldermodel is toch probleemoplossing; iedereen tevreden dmv overleg.
   Misschien geld dit in de statistiek niet als oplossing.

   (in antwoord op Tegendraads)
 7. erik smit

  Ik vind de VS nog best hoog scoren. Natuurlijk hebben ze daar de beste universiteiten en de meest vooraanstaande wetenschappers, maar de helft van de bevolking heeft geen rooie cent en heeft ook geen fatsoenlijke opleiding gehad. Als die mensen ook meetellen, dan is 16e tot 21e nog best goed gedaan.

  Het zou wel interessant zijn om te weten waar wij dan staan in het derde staatje.

 8. Gerwin Peelen

  Dit is een vreemde statistiek. Hier zijn nooit alle landen in meegenomen. Want hoe kan het zestiende land onder het gemiddelde zitten?

 9. Heldoppantoffels

  Tja dat krijg je als je de bevolking dom probeert te houden met grote hoeveelheden antidepressiva, ritalin en dat soort geestdodende ellende. Om het over de nieuwsnetwerken nog niet eens te hebben.

Reacties niet toegestaan