Oudere vrouw, jongere man

Cougar Town is een nieuwe Amerikaanse sitcom die handelt over een vrouw van middelbare leeftijd - gescheiden en wel - die aan het daten slaat met jongere mannen. Ze heeft een zoon van 17 en wordt omgeven door andere gescheiden vrouwen die soortgelijke avonturen beleven. Is in de VS een grote hit.
Je hebt inmiddels 'Miss Cougar USA,' er worden cougar-cruises aangeboden en er zijn plastische chirurgen die beloven hun cliënten te cougariseren. 
Newsweek
had eerder al gesignaleerd dat er sprake is van een explosie van tv-programma's met  romances tussen oudere vrouwen en hun jonge vriendjes. The New York Times vraagt zich af of er achter deze trend ook daadwerkelijke sociologische veranderingen schuilgaan. Zijn de conventies die zo vertrouwd waren (oudere man, jongere vrouw) soms verdrongen door iets nieuws?
Allereerst is het idee dat de man zijn vrouw onderhoudt in veel gevallen achterhaald. Twee inkomens is heel normaal en wat ook bestaat: de vrouw verdient stukken meer. Waardoor haar 'waarde' als partner kan toenemen.
Verder komt de NYT met een onderzoeker aanzetten, die langdurig studie maakte van het oudere-vrouw-jongere-man-stel en die ontdekte dat deze relaties dikwijls heel goed verlopen; wat de buitenwereld vaak vreemd vindt, geldt voor de betrokkenen in het geheel niet.
Dikwijls is de vrouw gesteld op de energieke gretigheid van haar jonge vriend en omgekeerd apprecieert de man de volwassenheid en het vertrouwen dat zijn oudere vriendin bezit. Wel zou ontrouw in een dergelijke relatie vaker voorkomen dan elders.
In cijfers stelt dit 'nieuwe huwelijk' nog maar weinig voor: vijf jaar verschil komt voor bij 5,4 procent van de getrouwde stellen, 10 jaar verschil geldt slechts voor 1,3 procent. Maar, zo beweren deskundigen; de werkelijkheid loopt hierop vooruit. In erg veel gevallen wordt er domweg niet meer getrouwd (ondermeer omdat de vrouwen vaak al een mislukt huwelijk achter de kiezen hebben en de tweede keer niet zo nodig hoeft).
Het is erg moeilijk over dit onderwerp finale woorden te spreken - leest u alstublieft het volledige stuk in The New York Times met veel zegslieden en cijfers. Maar met al de aandacht voor deze trend zou je toch bijna gaan denken dat er iets aan het verschuiven is.
In ieder geval lijkt het jaar 1986 alweer erg ver weg.
Want toen kwam Newsweek met een fameuze coverstory over de single-vrouw. En beweerde het blad dat de kans groter is dat een alleenstaande vrouw van 40 door een terroristische actie om het leven komt, dan dat ze ooit een man zal vinden om mee te trouwen.
Op de foto: filmster Demi Moore met haar veel jongere vriendje.

Bron(nen):   The New York Times