Waarom winnen joden zoveel nobelprijzen

Joden vormen maar een verwaarloosbaar klein deel van de wereldbevolking, zo'n 0,2 procent. Maar het aandeel dat joden hebben in het aantal Nobelprijzen is het veelvoud daarvan, zo'n 22 procent. Het bleek ook dit jaar weer te kloppen. Volgens Haaretz, het NRC van Israel, zijn alle drie de winnaars van de Nobelprijs voor scheikunde - Martin Karplus, Michael Levitt and Arieh Warshel - jood. En is de Belgische winnaar van de prijs voor natuurkunde dat ook. Er zijn meerdere verklaringen in omloop, al blijft het een raadsel. Met name omdat joden geen afzonderlijk ras zijn. Je bent jood omdat je voorouders dat waren, niet door je genetische afkomst. Er is heen 'jood-gen'. De overdaad aan Nobelprijzen kan dus niet aan dat gen liggen. Haaretz noemt twee verklaringen, die elkaar niet uitsluiten. De eerste is dat de cultuur van joden sterk gericht is op leren en op kennis. De tweede is dat joden in hun lange geschiedenis altijd zijn vervolgd en dus hebben leren strijden voor hun leven. Er zijn dit jaar nog een aantal Nobelprijzen te vergeven. De kans is statistisch behoorlijk groot dat daar nog een jood bij zit

Bron(nen):   Haaretz      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Als dit klopt en aangezien er toch een hele grote groep joden in Israel woont, waarom komt dit land dan niet voor in de top van de eerder hier gepubliceerde lijst van “competences”

  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/227316/we-zijn-bepaald-geen-dom-volk.html

 2. knier

  Ik zal wel een grote smeerlap zijn als ik voorzichtig opper dat Nobel zelf een jood was, de voorzitter van die commissie een jood is en joden zelf nogal hoog van de toren roepen dat ze intelligenter zijn als anderen,heel misschien is er wel een causaal verband?
  Nog een opvallend detail;tweede in de ranglijst van winnaars van deze Zweedse organisatie blijken Zweden te zijn,ook puur toeval natuurlijk.

  • Jannie Ooms

   U heb uzelf heel goed ingeschat.

   (in antwoord op knier)
  • Heldoppantoffels

   Haha hulde voor het mooi verpakken van het overduidelijke gebrek aan objectiviteit!!

   (in antwoord op knier)
 3. jan bosscher

  Als joden zo slim zijn waarom doen ze dan zo dom in israel.

  jan bosscher, virtuele jood.

  • RhodBerth

   In feite doen ze het heel erg knap in Israël, ze houden al 70 jaar stand te midden van een veelvoud aan vijanden die hen al 70 jaar het liefst totaal uitgeroeid hadden. En bovendien draaien ze die 70 jaar lang al een goed werkende democratie, waarin zelfs die vijanden een plek hebben! De economie is ook goed, zeker voor de regio waar ze zich in bevindt.

   Daarnaast hebben diezelfde Joden het als onvruchtbaar geachte Palestina voor grote delen gecultiveerd, en zijn zelfs delen van de woestijn in oases veranderd.

   Dat stukje ‘paradijs’ verdedigen ze met hand en tand. Een beetje te hard, vinden wij in het veilige vredige westen weleens. Maar dat doen ze uiteraard omdat ze weten dat ze zo’n 3000 jaar vervolging en genocide achter de rug hebben.

   Ik vind ook dat ze het weleens te hard doen, die verdediging van Israël. Maar ik kan me wel voorstellen dat ze denken: nooit meer genocide op ons. En eigenlijk hebben ze nog gelijk ook.

   (in antwoord op jan bosscher)
   • Heldoppantoffels

    Wat ben je toch weer in staat om een epistel aan onzin neer te pennen! De joden zijn al een hele lange tijd bezig om andere volkeren het leven zuur te maken, de ellende in het Midden-Oosten valt de joden ->minstens<- net zoveel aan te rekenen als de eigen buren. (zo niet meer).

    De economie in Israel is uitsluitend goed door alle steun die het heeft gekregen vanuit vooral de VS.

    Je zou volgens jouw woorden bijna medelijden krijgen met die arme hardwerkende mensen in Israel die het zelf zo goed doen ondanks die stoute buren…. Je bent duidelijk aan het preken voor eigen parochie!
    Dat hele nederzettingen beleid ook in Israel, ze stelen gewoon land van anderen en jagen de bevolking ter plaatse weg.

    Wat ben jij toch ook een eigenaardige vent.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Je mist zowel de aanleiding tot als de essentie van mijn verhaal en pikt was kersen eruit om op te reageren met zeer eenzijdige antwoorden, en rond af met een persoonlijke belediging.

     Jammer.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Ik begrijp dat je het jammer vindt en misschien maak ik het te persoonlijk, ik kan er alleen met de pet niet bij dat je werkelijk het gewauwel van een deel van de media napraat.

      (in antwoord op RhodBerth)
    • LikoedNederland

     Ja, het zijn altijd de Joden die het gedaan hebben.
     En de Joden moet daarom uitgeroeid worden.
     http://likud.nl/2013/05/het-zwijgen-van-de-media-over-de-tweede-holocaust/

     Maar als ze zich daartegen verdedigen, zijn er mensen die zeggen dat anderen “het leven zuur maken”.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • jan bosscher

      Zeg nou eerst eens waarom we zo slim zijn.

      (in antwoord op LikoedNederland)
     • Heldoppantoffels

      Ach gossie, arme jood…..
      Waar schrijf ik dat de joden uitgeroeid zouden moeten worden?
      Kijk die slachtoffer rol die werkt niet meer. De joden en arabieren zijn voor mij volledig gelijkwaardig, ik vind alleen dat de joden doen alsof zij slachtoffer zijn en tegelijk zelf heel veel kwaad doen.
      Ik heb wel een’s reportage gezien en daarin zei een joodse vrouw, de problemen zijn pas over zodra de arabieren de liefde voor hun kind belangrijker vinden dan de haar tegen joden. Op zich vind ik dat wijze woorden, echter dat werkt twee kanten op en het oneindige spelletje “landje-pik” dat illustreert de onwil van de Israelische overheid om werkelijk te komen tot een oplossing.
      Tenslotte heb je al een Nickname gekozen waarmee je slecht objectief te zien bent en eigenlijk neem ik jou al veel te serieus.
      Het blok voor je hoofd kan ik niet wegnemen, dat zal je uiteindelijk zelf moeten doen.

      (in antwoord op LikoedNederland)
 4. PaulusJ

  Israël is een enorm groot succes.
  In elk relevant lijstje staan ze bovenaan. Een wonder in de woestijn.
  Tel Aviv is een Barcelona van vrijheid, creativiteit, innovatie en kunst.
  Enorm veel high tech healthcare, high tech, robotica of internet bedrijfjes komen daar vandaan en zijn op de nasdaq genoteerd, of reeds door de Googles overgenomen. Homo city nummer 1 of 2. Christenen, Jood en 1,2 miljoen moslim lopen vrij door elkaar, met evenveel gezeik dan Amsterdam, Marseille of Rome hebben tussen bevolkingsgroepen. Maar niet meer.
  Zelfs de Westbank heeft nog hogere levensverwachtingen, hogere economische groei, betere gezondheidszorg en minder ongeletterdheid en hoge levensstandaard dan bijna alle Midden Oosten landen.
  Alleen bij de bevooroordeelde, éénzijdige linkse media politici en vooral NGO’s, met hun dubbele agenda’s en subsidies aan Israëlhaat propaganda en sommige Wel reageerders, die te dom en te lui zijn om propaganda van feiten te onderscheiden loopt het zuur uit de pennen.
  Ik daarentegen vindt het wel grappig dat er keer op keer Israëlische Nobelprijswinnaar of bedrijven iets bedacht hebben waar de wereld, inclusief de Israel of Jodenhaters en Arabieren dagelijks gebruik van maken.

Reacties niet toegestaan