RTL: Geen proefverlof Volkert van der G.

Staatssecretaris Teeven weigert Volkert van der G. verlof. Die beslissing maakt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie binnenkort bekend, zo melden bronnen aan RTL Nieuws. Vorige week besliste de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Teeven een nieuwe beslissing moet nemen over het verlof van de moordenaar van Pim Fortuyn.

Teeven vindt dat Volkert van der G. binnen de muren van de gevangenis moet worden voorbereid op zijn vrijlating, in mei 2014. Na de uitspraak van de RSJ heeft Teeven onderzoek laten doen door de politie en het Openbaar Ministerie naar de gevolgen van een eventueel verlof voor Van der G.

De staatssecretaris zei vorige week dat hij een nieuwe beslissing zou baseren op de maatschappelijke onrust, het gevaar voor Van der G. zelf en zijn familie. Van der G. kan in beroep tegen de nieuwe beslissing van Teeven. Dat kan weer bij de RSJ, die dan op korte termijn een nieuwe uitspraak doen, zo is de verwachting. Op die manier kan Van der G. alsnog verlof kunnen krijgen.