Vertrouwen in de pers neemt af

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2012 nog maar 27% van de Nederlanders vertrouwen had in kranten en nieuwszenders, tegen een derde in 2006. De mensen die er het minste fiducie in hebben zijn vrouwen, bejaarden, gescheiden en kerkgaande mensen, lager opgeleiden en CDA-stemmers. Thomas Bruning (algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten) vindt dat het tij moet worden gekeerd en pleit daarom voor een "vrijwillige vorm van zelfregulering" en niet voor bijvoorbeeld een keurmerk. Die vrijwillige vorm van zelfregulering bestaat nu in feite al dankzij de controle door de Raad voor de Journalistiek, aldus Bruning. Het aantal klachten dat daar wordt gedaan schommelt al lang rond de 80 en lijkt niet te stijgen. Er is sprake van nieuwe omstandigheden. "Steeds meer mensen hebben toegang tot massamedia en veel meer geluiden worden gezien als journalistiek. Het is de taak van de professionele journalist om zich te onderscheiden van bijvoorbeeld een enkel bericht op Twitter, dat door sommigen ook als journalistiek wordt gezien." Aan de andere kant putten journalisten ook uit steeds meer bronnen waaronder Twitter. Dat vereist snelheid. "Journalisten bouwen voort op Twitter, ze checken het bericht. Maar tegelijk wordt er gevraagd om snelheid én duiding. Dan moet je manieren vinden om wel als eerste het nieuws te blijven brengen, zonder concessies te doen aan zorgvuldigheid, bijvoorbeeld door de bron van de eerste informatie duidelijk te noemen en het feit dat er nog geen uitgebreide check op is geweest er duidelijk bij vermelden. Je moet blijven investeren in de kwaliteit van je berichtgeving." Volgens Bruning gaan mensen de media ook als partijdiger zien, bijvoorbeeld door gesponsorde bijlagen bij kranten en op televisie. "Dat vraagt om duidelijkheid naar je publiek over je rol."    

Bron(nen):   Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Ik heb ooit nog wel eens het idee gehad dat journalist zijn iets stoers had; mensen die erop uit gingen om nieuws te verzamelen. Misschien ook nog wel ingegeven door strips zoals Kuifje en Rik Ringers.. 🙂
  Maar tegenwoordig lijken me het mensen die thuis achter laptopje berichten kopieeren-plakken van andere media en nog niet eens een voldoende hebben gehaald voor Nederlands.

 2. kletsmajoor

  Dankzij internet kan iedereen berichten gemakkelijker crosschecken, b.v. via Google News. Dan merk ik dat de kale feiten nogal eens aangekleed en overdreven worden. Op dezelfde manier als roddelbladen dat doen. Bijvoorbeeld: het bericht gisteren dat het IMF een belasting van 10% op spaargeld zou willen. Even Googlen en dan blijkt dat het een theoretische exercitie was die ergens in een klein kadertje in het IMF-rapport stond. Niet serieus dus.

  Dit soort van overdrijving en ook vaak regelrechte fouten merk ik ook vaak op als er nieuws is dat met mijn eigen vakgebied te maken heeft. Ik neem daarom aan dat hetzelfde ook wel zal gelden voor nieuws uit vakgebieden waar ik geen verstand van heb.

  Ook blijkt nogal eens dat de media elkaars berichten klakkeloos copieëren zonder verdere checks. Twitter speelt hierbij vaak een rol heb ik de indruk. Dat leidt tot een soort “als er een schaap over de dam is…” effect. Zodra één medium een twijfelachtig bericht durft te publiceren doet iedereen of het waar is en neemt het snel over.

  Voor mij reden om de berichtgeving -ook van de z.g. kwaliteitsmedia- een stuk minder te vertrouwen dan pakweg 10-15 jaar geleden.

 3. RHK

  Bruning heeft op de meeste punten wel gelijk, maar…
  om nu te spreken over “nieuwe omstandigheden” is klinkklare onzin en laat precies zien waarom ik denk dat de journalistiek al jaren zit te snurken.
  Nieuwsvergaring is altijd de taak geweest van de journalist, en voordat men publiceert moet men de bron en details checken: ook als snelheid is geboden !
  Dat Bruning dit nu expliciet noemt in verband met snelle media als Twitter is leuk, maar behoort niet nieuw te zijn voor de werkwijze van de verslaggever. Als ze snelle media gebruiken dan moeten ze zelf ook aan hun kwaliteitseisen blijven voldoen, of… je kiest ervoor om selectief en kwalitatief hoogwaardige achtergrond informatie te brengen waarmee je je kunt onderscheiden. Niemand zit te wachten op tig keer hetzelfde geplakte berichtje met een andere naam eronder. Slimme bedrijven/mensen gebruiken dit snelle medium zo om hun boodschap aan de man te brengen omdat ze weten dat het klakkeloos doorgezet zal worden.

  De laatste jaren zie je dat er maar snel een berichtje de wereld ingeslingerd is zonder enige vorm van controle. Het stikt van de onwaarheden, taalgebruik is abominabel en dan vinden ze het raar dat ze gevraagd worden te rectificeren of mensen het niet meer vertrouwen?

  Overigens moet de definitie “pers” wel duidelijk gemaakt worden. Zoals ik het hier lees beschouwen ze alleen de gedrukte kranten en tv-uitzending als journalistiek?
  Kranten zijn voor mij een kansloos medium, die gedrukte vodden zijn oud nieuws tegen de tijd dat ze bij mij door de brievenbus zouden vallen. Nieuws is alleen maar nieuws als het heet van de naald en betrouwbaar is, en da’s nu net het punt hier !
  De publicist (journalist kun je ze niet noemen) van “nieuws” wil persé als eerste iets publiceren en daar gaat het altijd mis. Berichten zijn onjuist, onvolledig en irriteren mij mateloos omdat ze ook nog niet eens foutloos nederlands kunnen schrijven.
  Als ik een berichtje tik dan mag ik wel een typ-foutje maken, maar iemand die voor zijn/haar vak dit tikwerk doet moet op zijn minst foutloos kunnen schrijven en anders ga je maar weer terug naar school.
  Ook de “kleuring” die vele kranten/zenders gebruiken is onwenselijk, nieuws behoort neutraal te zijn. Achteraf mag je van mij best je standpunt verklaren, maar doe dat niet door willens en wetens tekst uit hun verband te rukken of zaken weg te laten die niet in jullie straatje past. Dat is één van de belangrijkste redenen dat mensen de pers/journalistiek niet meer kunnen vertrouwen en ze eigenlijk net zo onbetrouwbaar zijn geworden als de roddelbladen.

Reacties niet toegestaan