"Zonder de Bijbel zouden we betere mensen zijn"

"Het is een boek van slechte zeden dat een grote invloed heeft op onze cultuur en zelfs op ons dagelijks leven. Zonder de Bijbel zouden we andere en waarschijnlijk betere mensen zijn." En stellige, maar niet per se schokkende opvatting. Maar hij heeft het katholieke Portugal geschokt, omdat hij uit de mond komt van een Portugese held, Jose Saramago, die in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur won.
De Kerk was razend op de 86-jarige schrijver, die de "akelige, wrede, jaloerse God die allemaal bestaat in ons hoofd" aanviel. Hij dacht niet dat Katholieken aanstoot aan zijn woorden zouden nemen, 'want die lezen de bijbel niet. Wel zouden joden boos kunnen zijn, "maar dat interesseert me niet."
De schrijver baarde in 1992 al opzien met 'Het evangelie volgens Jezus Christus', waarin Jezus seks heeft met Maria Magdalena en wordt gebruikt door God om te wereld onder controle te houden.
Manuel Morujão, woordvoerder van de Portugese bisschoppenconferentie, noemt Saramago’s recentste uitspraken een “publiciteitsstunt” die de verkoop van zijn boek moeten opdrijven. De uitspraken over de Bijbel “kwetsen de gevoelens van miljoenen katholieken in de hele wereld”. Volgens Morujão heeft Saramago “te weinig kennis” van de Bijbel om erover te schrijven.

 

Bron(nen):   AFP