Wassen op 40 graden doodt amper 14 procent van de bacteriën

Samenleving
zondag, 13 oktober 2013 om 9:28
welingelichtekringen header 1
Je kleren wassen op 40 graden mag dan wel beter zijn voor het milieu, maar de meerderheid van de bacteriën wordt er niet door gedood. Volgens nieuw onderzoek, waar over schrijft, bevatten kledingstukken na zo'n wasbeurt slechts 14% minder bacteriën dan ongewassen kleding. De microbiologen stelden zelfs vast dat 1 op de 4 kledingstukken na het wassen sporen bevatte van bacteriën die gelinkt worden aan uitwerpselen.
De wetenschappers analyseerden voor hun onderzoek meer dan 100 stukken kinderkleding en beddengoed. De helft van de stalen werd gewassen op 40 graden, terwijl de andere helft ongewassen was en rechtstreeks uit de gezinswasmand kwam. Opvallend was vooral dat de gewassen kledingstukken slechts 14% minder bacteriën bevatte dan de ongewassen stukken.
"Daar schrik ik niet van, want eerdere studies toonden al aan dat de moderne wasmethodes een ideale broedplaats voor bacteriën kunnen creëren", aldus gezondheidsexpert dr. Lisa Ackerly tegen HLN. "Mensen denken dat de wasmachine alle bacteriën doodt. Maar het is niet omdat het er goed uitziet en schoon ruikt dat het ook hygiënisch is." Het kan zelfs ziekmakend zijn: bacteriën van de smerige knuffel van je kind brengt de wasmachine over op de kussenslopen van de rest van het gezin en zo wordt iedereen ziek.