Wassen op 40 graden doodt amper 14 procent van de bacteriën

Je kleren wassen op 40 graden mag dan wel beter zijn voor het milieu, maar de meerderheid van de bacteriën wordt er niet door gedood. Volgens nieuw onderzoek, waar Het Laatste Nieuws over schrijft, bevatten kledingstukken na zo’n wasbeurt slechts 14% minder bacteriën dan ongewassen kleding. De microbiologen stelden zelfs vast dat 1 op de 4 kledingstukken na het wassen sporen bevatte van bacteriën die gelinkt worden aan uitwerpselen.

De wetenschappers analyseerden voor hun onderzoek meer dan 100 stukken kinderkleding en beddengoed. De helft van de stalen werd gewassen op 40 graden, terwijl de andere helft ongewassen was en rechtstreeks uit de gezinswasmand kwam. Opvallend was vooral dat de gewassen kledingstukken slechts 14% minder bacteriën bevatte dan de ongewassen stukken.
“Daar schrik ik niet van, want eerdere studies toonden al aan dat de moderne wasmethodes een ideale broedplaats voor bacteriën kunnen creëren”, aldus gezondheidsexpert dr. Lisa Ackerly tegen HLN. “Mensen denken dat de wasmachine alle bacteriën doodt. Maar het is niet omdat het er goed uitziet en schoon ruikt dat het ook hygiënisch is.”
Het kan zelfs ziekmakend zijn: bacteriën van de smerige knuffel van je kind brengt de wasmachine over op de kussenslopen van de rest van het gezin en zo wordt iedereen ziek.
Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Janneke van Vught

    Lang leve de kookwas? Alles 5 maten groter kopen dus

  2. nadine_v

    Eigenlijk moest mijn hele gezin al lang dood zijn, dus.

  3. IwanovKapotjeplov

    Kookwas is niet nodig, vanaf 60 graden leggen bacteriën het loodje.

      • IwanovKapotjeplov

        Kom op zeg. Je zit hier wel 2 dingen door elkaar de halen.
        Jouw artikel gaat over voedselveiligheid en virussen. Ik heb het over schone was, zonder bacteriën; twee totaal verschillende dingen dus.

        (in antwoord op Mike)
        • Mike

          Nee, u beweert onzin!

          U zegt letterlijk: “Kookwas is niet nodig, vanaf 60 graden leggen bacteriën het loodje”.

          Bacteriën leggen helemaal niet of nauwelijks het loodje bij 60 graden!

          Google Louis Pasteur eens.

          Hoe weet u trouwens dat het “schone” was is?

          MRSA kan gewoon o.a. via vlees, huidcontact of kleding worden doorgegeven.

          Je kleding/handdoeken die dan besmet zijn op 60 graden wassen is volstrekt onvoldoende.

          (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
          • IwanovKapotjeplov

            Goed, ik citeer even de Tros Radar wasmiddelen test:

            —- Quote—
            Tevens zijn wij van mening dat kleding niet alleen vlekvrij gemaakt moet worden, maar dat het ook de hoeveelheid bacteriën duidelijk moet afnemen tijdens het wasproces. Vooral bij ondergoed, beddengoed en handdoeken. De bacteriën waarmee we getest hebben zijn Staphylococcus en E.coli. Deze representeren de bacteriën die op de huid en in de darmen voorkomen en kunnen dus ook op het wasgoed terecht komen.

            In de test zien we voor alle wasmiddelen een sterke afname van deze bacteriën. Dit is echter een effect van het spoelen van het wasgoed en niet van het wasmiddel zelf. Dit is vastgesteld door ook zonder wasmiddel, onder gelijke omstandigheden, een experiment te doen. Bij 60 graden zijn alle geteste bacteriën dood (dit zal vrij algemeen gelden, ook voor andere bacteriën die op de was voor kunnen komen). Dat er bij 30 graden bacteriën achterblijven is naar onze mening niet zo heel erg, maar af en toe een 60 graden was (voor ondergoed, beddengoed en handdoeken) is wel verstandig om ook de trommel bacterievrij te krijgen.
            —————-

            60 graden is voor de wasmachine blijkbaar genoeg.

            En voor wie het zekere voor het onzekere wil nemen: gewoon bepaalde zaken (handdoeken, vaatdoekjes en andere bacteriebommen) lekker op 95 graden wassen.

            (in antwoord op Mike)
          • Mike

            Hoe betrouwbaar is een test als je test op slechts 2 bacteriën en ALLE virussen totaal “vergeet” ?!

            Tros Radar wasmiddelen test heeft getest op slechts 2 bacteriën, de Staphylococcus en de E.coli en rapporteert dat deze dood zijn bij 60 °C…

            Merkwaardig, de wereldwijde geaccepteerde en bewezen wetenschappelijke theorieën van Pasteur zijn door slechts 1 test van Tros Radar nu weerlegt?!

            De laagste pasteuriseringsstandaard is 68 °C…

            Citaat:

            “Een warmtebehandeling aan lagere temperaturen voor een kortere periode wordt soms uitgevoerd. Deze melk is dan ‘rauwe’ melk, of verwarrend, ook
            wel niet-gepasteuriseerde melk. Deze melk mag niet ‘gepasteuriseerd’ genoemd worden, hoewel ook hier de meeste ziekteverwekkers gedood zijn”.

            Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pasteuriseren

            Wat als er onder minder gunstige omstandigheden toch nog schadelijke ziekteverwekkers vitaal blijken te zijn…

            Het hardnekkige Norovirus op cruiseschepen kreeg men pas helemaal uit het linnengoed/handdoeken na wassen op temperaturen hoger dan 85 °C…

            Dan ook nog deze uiterst kansloze en zeer onwetenschappelijke zin uit de Tros Radar wasmiddelen test, waaruit blijkt hoe “wetenschappelijk” men denkt; letterlijk citaat:

            “Dat er bij 30 °C bacteriën achterblijven is naar onze mening niet zo heel erg, maar af en toe een 60 °C was (voor ondergoed, beddengoed
            en handdoeken) is wel verstandig om ook de trommel bacterievrij te krijgen”.

            Dat er bacteriën achterblijven is niet zo erg?!

            Ligt er natuurlijk wel aan welke bacteriën dat zijn en de concentratie bacteriën.

            Over virussen:

            Citaat: “Een gewone pasteurisatie bij 60 °C gedurende 30 minuten in niet afdoende om ze af te doden”.

            Bron:

            http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-bereiding-productie-kennisbank-database/voeding-wetenschap/virussen/

            Dus als b.v. het SARS-virus de wasmachinebehandeling van 60 °C overleeft is dit niet erg…

            Ik vrees dat het “energiezuinigheidsvirus” het definitief heeft gewonnen van gezond verstand en bewezen feiten uit het verleden…

            (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
          • Eric

            Niet iedereen heeft smetvrees

            (in antwoord op Mike)
  4. Els Kronenburg

    Dit artikel gaat uit van de foute vooronderstelling dat je van bacterieën ziek zou worden. Herinner je dat onderzoek over hergebruikte waterflesjes: de onderzoekers rolden zowat óm van de hoeveelheid bacterieën die ze vonden, maar niemand was er ziek van geworden. Ik denk dat mensen eerder ziek (of allergisch) worden van overmatige hygiëne, zoals bacteriedodende zeep in een normale huishoudkeuken. Bacterieën, daar kunnen gezonde mensen gewoon tegen, zéker binnen het eigen gezin. Gelukkig. 🙂

    • Mike

      U zei: “Bacteriën, daar kunnen gezonde mensen gewoon tegen, zéker binnen het eigen gezin”.

      Onjuist én wetenschappelijk bewezen.

      De resistente ESBL en MRSA zijn ook voor gezonde mensen gevaarlijk, omdat je deze bacterie(n) bijna niet meer uit je lichaam krijgt…

      Als u een medische ingreep nodig hebt in het ziekenhuis en uit een test blijkt dat u besmet bent, kan een medische ingreep meestal NIET doorgaan totdat de bacterie helemaal verdwenen is…

      (in antwoord op Els Kronenburg)
      • Els Kronenburg

        Het risico op een besmetting met esbl houdt vooral verband met voedsel. Niet goed verhitte kip en dat soort ongein. MRSA is de ziekenhuisbacterie. Erg akelig en het lijkt me ook erg nuttig als ziekenhuizen heet wassen. Maar hier ging het over gewone bacterieën in een gewoon huishouden, zonder ernstig zieke en verzwakte mensen. En daar hoeven we bepaald niet paniekig over een bacterie te doen.

        (in antwoord op Mike)
        • Mike

          Paniek is altijd een slechte raadgever; jezelf goed voorbereiden zodat je geen besmetting oploopt is het doel.

          De MRSA-bacterie is helemaal geen ziekenhuisbacterie meer, maar komt nu veelvuldig voor op vlees wat u koopt.

          Bron o.a.: http://www.vwa.nl/onderwerpen/bacterien-ziekteverwekkers/dossier/mrsa/waar-zit-mrsa-in

          De MRSA-bacterie is van oorsprong ook geen ziekenhuisbacterie, maar is afkomstig uit de intensieve varkenshouderij.

          U zei:

          “Maar hier ging het over gewone bacterieën in een gewoon huishouden, zonder ernstig zieke en verzwakte mensen”.

          Nergens staat in het stuk dat het gaat over “gewone” bacteriën gaat, maar over ziekmakende.

          Ziekmakend is een breed begrip en kan ook inhouden dat je besmet raakt en later niet meer geopereerd kan worden als dat nodig is, omdat een resistente bacterie niet meer uit je lichaam te krijgen is…

          (in antwoord op Els Kronenburg)
  5. Aad Noll

    Mensen willen tegenwoordig veel te hygiënisch leven met als gevolg dat er veel meer mensen last van ‘allergieën’ krijgen voor producten die hedendaags norm zijn.

    Het afweersysteem reageert overactief op deze norm producten omdat het doorgaans niets te doen heeft omdat het nooit geprikkeld wordt.

    Lang leve de bacteriën, die houden ons immuunsysteem scherp en alert!
    Als we serieus geboren waren om hygiënisch te leven waren we wel met een klompje zeep, en wasmiddel geboren.

    • Mike

      Ook gevaarlijke onzin!

      Ga maar eens in een woning wonen met (slechte) balansventilatie: 80% van de gezonden mensen krijgt naar verloop allergische en/of astmatische klachten.

      Of ga wonen naast een drukke snelweg.

      In onze inademingslucht zitten dagelijks miljarden virussen, bacteriën en fijnstof; tenzij u 24/7 een adem haalt door een gasmasker met het allerfijnste HEPA-filter.

      Geef 1 wetenschappelijk artikel waaruit duidelijk blijkt dat ons immuunsysteem zich verveelt!

      Vroeger was de hygiëne slecht en werden wij hoogstens 30 jaar oud…

      (in antwoord op Aad Noll)
  6. RHK

    Ik maak me niet zoveel zorgen om die bacteriën, die waren er altijd al en we leven nog steeds.

    Maar als je je wel zorgen maakt en op hogere temperatuur wilt wassen dan kan dat vaak niet volgens het label in de kleding : dilemma dus !

    • Mike

      Een heel klein beetje chloor toevoegen tijdens de voorwas is meestal voldoende om alle bacteriën of virussen te doden.

      De hoofdwas met poederwasmiddel zorgt ervoor dat er geen chloorlucht meer aan uw kleding zit.

      Laat de nieuwste wasmachines ook extra spoelen; met de extra spoelknop.

      (in antwoord op RHK)
  7. Vogelbeest

    Om te beginnen ben ik het meeste reeds geplaatste commentaren eens. Vervolgens: Als bacteriën niets te eten vinden gaan ze vanzelf dood. Als je die viezigheid op 40 graden uit je kleding hebt gespoeld en je legt de kleding na drogen een paar dagen opgevouwen in de kast sterven de ziekmakers vanzelf vanwege voedselgebrek.

Reacties niet toegestaan