Steun voor bezwaarmakers Zwarte Piet

Na de avond waarop Prem tekeer ging in DWDD, was het vanochtend dan zo ver voor de 21 Amsterdammers die bij de gemeente bezwaar maken tegen de sinterklaas-intocht. Ze kwamen bij elkaar op het stadhuis. Daarbij kregen zij steun van tientallen sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme'. Het zaaltje waar de hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie gehouden werd, was zelfs te klein. De toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders was zo groot dat er een extra zaal werd geopend met een live-videoverbinding om de hoorzitting toch te kunnen volgen. Het intocht-comité mocht een verweer uitspreken. Over de eis, het intrekken van de vergunning voor de intocht in Amsterdam op 17 november, wordt pas begin november een advies uitgebracht aan de burgemeester. Eberhard van der Laan hoeft zich er niet aan te houden, het is een niet-bindend advies. Op de site van de Amsterdamse intocht staat nog hoopvol: Sinterklaas vaart op zondag 17 november Amsterdam binnen. En dat wordt dit jaar wel heel speciaal. Het is namelijk de 75e keer dat Sinterklaas op bezoek komt. Er zal flink worden uitgepakt met heerlijke pepernoten, vrolijke muziek, honderden Zwarte Pieten en een swingend programma. Update: Burgemeester Van der Laan begrijpt de gevoeligheden maar wil de sinterklaastraditie geen geweld aan doen Update: camerateam Pownews uitgejoeld en belaagd na hoorzitting

Bron(nen):   RTV Noord Holland      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  De Borreltafel is aan de Macht. Laten we Zwarte Piet, Zwarte Piet laten blijven voor de kinderen en oudjes.Stel dat je als Duitse/Nederlander in Duitsland woont en je wilt het bierfeest in Beieren afschaffen, vanwege het hoge/lollige alcoholgebruik. Je haalt het toch niet in je hoofd. Hier wel. Dit soort oude vreugdevolle gebruiken zijn er om te worden gekoesterd door oud en jong of andersom.

 2. Anna

  Meer dan schandalig , een ( al 125 jaar ) feestje voor kinderen moeten we afschaffen voor een kleine minderheid die problemen hebben met een zwarte Piet ? Als die groep hier problemen mee heeft , ga dan gezellig terug naar de plek waar je roots liggen , dit land heet Nederland , dit is voor de echte Nederlander een klein stukje cultuur , daar blijf je vanaf , hebben jullie totaal niets over te zeggen !!

  • Calhoun84

   Dan is er wel een probleem, in de landen waar hun roots liggen (Suriname/Antillen) loopt Piet ook gewoon rond in december 🙂

   (in antwoord op Anna)
 3. Captain Caveman

  De meeste zwarte Pieten zijn toch gewoon blanke mensen met een laagje make-up.
  Gaan ze dan ook bezwaar maken tegen Geisha’s, die een witte laag make-up ophebben?

 4. knier

  Waarschijnlijk dezelfde zeikers en “dieskriemienatie” roepers als het Pieten fenomeen een explicite blanke aangelegenheid zou zijn geweest.
  Wat voor onvoorstelbaar leeg leven heb je trouwens als je tijd en zin hebt om hier een issue van te willen maken?

 5. Bart Matthesius

  Ik heb zelf jonge kinderen en waar ik voorheen het ook allemaal onzin op niks af vond heb ik toch mijn mening moeten bijstellen.

  Het enige argument voor is traditie (“omdat het altijd al zo was”). En dat mag nooit zwaarder wegen dan het kwetsen van een groep mensen.

  Laten we eerlijk wezen: het zijn de volwassenen die de bezwaren hebben. Kinderen passen ze zich onmiddelijk aan: een leuk verhaal of avontuur eromheen en eromeen piet is ineens groen.

  Voor wie is dit feest eigenlijk? Iedereen die vast wilt houden aan de traditie eist het sinterklaasfeest voor zichzelf op.

  • RhodBerth

   Alles is aan verandering onderhevig, en niks is heilig in tradities, maar die veranderingen kun je niet met dwang doorvoeren.
   Bovendien is zwarte piet misschien wel het leukste onderdeel aan sinterklaas.
   Sterker nog, de kinderen zijn veel liever zwarte piet dan sinterklaas, vinden eigenlijk zwarte piet ook veel leuker.

   En op het sinterklaasjournaal zijn de pieten er in alle soorten en maten, domme, slimme, sterke, verliefde, etc.
   Dat zwarte piet als een soort domme knecht wordt weggezet is alleen niet meer aan de orde.

   Het sinterklaasjournaal op TV heeft van zwarte piet een allround persoon gemaakt, terwijl sinterklaas meer de verstrooide oude man is.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Bart Matthesius

    Vinden kinderen zwarte piet leuk omdat hij zwart is?

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Ik denk dat het feit dat hij zwart is er wel een onderdeel van is. Het is anders, en dat is leuk, ze kunnen zich laten schminken, wat kinderen ook altijd leuk vinden. Hij is heel herkenbaar.

     Je zou er eens een onderzoek naar kunnen doen.
     Ondervraag 1000 kinderen,

     stel bij 500 de volgende vragen:
     – Denk eens aan zwarte piet
     – vind je mensen met een zwarte/bruine huid leuk, aardig, betrouwbaar?

     en bij de 500 andere kinderen meteen de vraag of ze mensen met een zwarte/bruine huid leuk, aardig of betrouwbaar vinden.

     Ik acht de kans zeer aanwezig dat kinderen die eerst aan zwarte piet denken positiever denken over mensen met een donkere huid.

     En wat mij betreft mag het sinterklaas journaal zwarte piet best verder uitbouwen, de hoofdpiet en de huispiet meer en meer neerzetten als slimme verantwoordelijke mannen die feitelijk de sinterklaas-organisatie runnen. Er is niks mis met evolutie, en als zwarte piet gebruikt kan worden om een beter beeld van ‘zwarten’ neer te zetten dan lijkt me dat prima.

     Maar het simpele “Zwarte Piet moet weg, want racisme” is gewoon domme nonsense, door mensen bedacht die kennelijk zelf in hokjes denken. De emancipatie is pas compleet als iemand zichzelf niet meer gediscrimineerd voelt, en moet lachen als hij een stereotype van zichzelf ziet.

     (in antwoord op Bart Matthesius)
 6. Zwaan

  Kom kom, beetje verdraagzaam. Het sinterklaasfeest is in die 125 jaar toch ook geëvolueerd, er zijn geen Spaanse edelen meer in de stoet etc.. Ikzelf mis wel de harde actie: rammen met die roe en afvoeren in een zak naar een ongewisse toekomst in Spanje (zeggen ze). Misschien wat voor al die piepers met die rare teksten!

 7. Karel Kritisch

  Op de Antillen vieren ze het ook gewoon. Als we ons hier al druk over gaan maken. Er zijn wel belangrijkere dingen aan de hand.

 8. Prikker

  De enigen die discrimineren zijn de bezwaarmakers van de Zwarte Piet.
  De rest van Nederland accepteert ze voor wat ze niet eens echt zijn.

 9. Kopje thee

  Ik snap het niet. Zwarte Piet is een door Sint Nicolaas uit Myra vrijgekochte slaaf. Dat is toch reden genoeg om een feestje te vieren?

 10. Janneke van Vught

  Wat is de oplossing voor het Zwarte Pieten probleem?
  Hulp dwergen? Nee, dan voelen de mensen met dwerggroei zich vernederd.
  Dikke mannen in tuinpakken? Nee, dan komen de obesitas types in opstand.
  Hulpjes met rood haar? Nee, dan discrimineer je en werk je pesten in de hand.
  Blanke mensen? Nee, dan voelen alle blanken zich vernederd.

  Kortom… het is en blijft grote onzin want wat je ook bedenkt, er is altijd wel iemand die zich er boos over gaat maken.

 11. Maria

  de grootste racisten zijn degenen die er zo over zeiken .Kinderen zien geen ras , voor hun is het gewoon zwarte piet en sinterklaas ,een feest .Kinderen worden racist gemaakt door zulke mensen ,hebben ze niet mee gekregen bij geboorte

Reacties niet toegestaan