27 Dappere Denkers

Opmerkelijk stuk in The Atlantic Monthly. Wellicht ten overvloede: in de rangorde van kranten en tijdschriften (die overigens nergens is vastgelegd) mag u The Atlantic rustig inschalen in de allerhoogste regionen. Sinds jaar en dag staan in dit bezonken maandblad essays, reportages en columns van het best denkbare niveau.
Maar dit terzijde.
The Atlantic  publiceert nu een lijst van 27 Brave Thinkers. Van mensen die op hun vakgebied blijk geven van moed en inzicht, en die de durf hebben buiten gebaande paden te treden en vervolgens met veel gezag hun onalledaagse ideeën ten toon te spreiden. 
Waarom 27? Omdat de redactie na maanden van wikken en wegen tot de slotsom kwam dat dit ze zijn: geen 26, geen 28, maar precies 27. Mensen die hun geld, hun reputatie en hun carrière in de waagschaal stelden voor hun opmerkelijke ideeën. En dat is voor iedereen een bron van inspiratie, zo meent de redactie.
Enkele namen: Ben Bernake (centrale bankier), Morgan Tsvangirai (eerste minister van Zimbabwe onder president Moegabe), Steve Jobs (Apple), Arthur Sulzberger Jr. (uitgever The New York Times), Ralph Nader (terugekerend presidentskandidaat), Marck Zuckerberg (op bijgaande illustratie, oprichter Facebook), Barack Obama (president).
Ga naar de link, van harte aanbevolen.
Plus: meest opmerkelijke naam op de lijst: John Fetterman, burgemeester van Braddock, Pennsylvania,  een gatatoueerde houwdegen die zijn spookstad poogt te redden van de ondergang.

Bron(nen):   The Atlantic