‘Vermist Amersfoorts raadslid dood in Spanje’

Het Amersfoortse PvdA-raadslid Ramón Smits Álvarez is maandag dood aangetroffen in een rivier in Spanje. Dat meldde de Spaanse krant La Voz de Galicia dinsdag. Hij zou van een brug zijn gesprongen in Ponte Ulla, in de buurt van Santiago de Compostella.

Maandag aan het eind van de middag zou Smits Álvarez hebben gebeld met zijn vrouw in Nederland om haar te zeggen dat hij zich van het leven ging beroven. Hij belde ook de Spaanse politie om te vertellen waar hij was. Agenten konden niet meer voorkomen dat hij van een brug sprong.

Het raadslid verdween donderdag 10 oktober. Die middag is 4000 euro opgenomen van de rekening van de PvdA-fractie in Amersfoort.

Het was de politie in zowel Nederland als Spanje lange tijd een raadsel waar Smits Alvarez was gebleven. Dezelfde Spaanse krant berichtte eerder over een afscheidsbrief. De Spaanse politie heeft vruchteloos gezocht in een appartement in Vilar de Uz in Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje. Ook een onderzoek van een hut nabij de plaats Carballo, waarvan bekend is dat hij er met vrienden wel kwam, leverde niets op, zo meldde de krant.

De politie in Nederland beschouwde de zaak vooralsnog als een vermissing en trok onder meer 20 tips na. De suggestie dat Smits Alvarez 4000 euro van een PvdA-rekening zou hebben meegenomen, behoorde nog niet tot het onderzoek. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zei eerder zich ,,ernstige zorgen'' te maken.