VN is echt heel erg tegen Zwarte Piet

Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet een terugkeer is van de slavernij. Dat zegt Prof. Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet tegen Eenvandaag. “De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen.”, aldus de Jamaicaanse Shepherd. Afgelopen zaterdag bleek in het NRC dat de Verenigde Naties onderzoek doen naar Zwarte Piet naar aanleiding van binnengekomen klachten dat het fenomeen racistisch zou zijn. De voorzitter van de VN werkgroep die zich over Zwarte Piet buigt (Working Group of Experts on People of African Descent) geeft aan dat ze als lid van de werkgroep weliswaar verplicht is nog nader onderzoek te doen, maar haar mening als gekleurd persoon al klaar te hebben. “Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten”. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21ste eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!” aldus Verene Shepherd. De voorzitter van de werkgroep roept premier Rutte op om een eind te maken aan het sinterklaasfeest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep dat deze gewoonte in stand houdt.” De werkgroep bezoekt binnenkort Nederland om zelf het sinterklaasfeest mee te maken. Wat Shepherd betreft is het ook meteen de laatste keer dat het feest gevierd wordt. “Wat is er mis met 1 Santa Claus, waarom twee Santa Clauses?”.  

Bron(nen):   Eenvandaag      

145 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Wat een verrijking dat internet, zeker als het op tradities aankomt…

  • Esther

   Hoe bedoelt u?

   (in antwoord op catchit64)
   • catchit64

    Doordat de discussie online zo fel is geworden heeft iedereen een mening over Zwarte Piet. Zonder internet had het al een item in een tv show gezeten, 2 berichten in de krant en verder niks.

    (in antwoord op Esther)
    • Esther

     Tja, het maakt heel wat los. Je kan je afvragen wat dat zegt over de Nederlandse samenleving…

     (in antwoord op catchit64)
     • Bart_van_Oerle

      Dat we heel erg gehecht zijn aan onze traditie?

      (in antwoord op Esther)
     • Karel Kritisch

      Jeugdsentiment he, daar moet je niet aanzitten. En daarbij had niemand een link gelegd met racisme totdat er zo’n huilebalk een slachtofferrol aannam.

      (in antwoord op Bart_van_Oerle)
     • sharona

      als traditie voor mensen gevoel gaat dan ben je wel een heel arrogant persoontje!

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Er zullen altijd mensen zijn die iets niet zint. Na Sinterklaas begint de discussie over vuurwerk weer. Ze zoeken hard de confrontatie. Dat gaat niet werken als je wat anders wilt bereiken dan een loopgravenoorlog. Ik hecht meer waarde aan de traditie dan aan die sneue lui inderdaad. Dat mag je arrogant vinden. Dan is heel het land arrogant.. so be it.

      (in antwoord op sharona)
     • RhodBerth

      Karel Kritisch is hier op WIK i.m.h.o. een van de meest verstandige personen (en dat vind ik ook op momenten dat ik het met hem oneens ben).

      Het feit dat jij hem uit zit te schelden voor dom en arrogant zegt meer over jou dan over hem.

      (in antwoord op sharona)
     • RhodBerth

      Dat we klaar zijn met de betutteling en de politiek correctheid?

      Het is mooi dat de politieke correctheid eindigt.
      Als het maar niet wordt vervangen door echt racisme of echt rechts extremisme.

      En dat is het gevaar van dit soort zaken, het continu gooien met godwins, het continu alles als ‘racisme’ aanmerken zorgt ervoor dat begrippen als racisme, nazisme en anti-semitisme aan inflatie onderhevig zijn.

      Als er straks echte racisten, fascisten oid opstaan dan luistert niemand meer naar de waarschuwingen omdat we er dan geen geloof meer aan zullen hechten, na decennia lang met onzin om onze oren geslagen te zijn.

      (in antwoord op Esther)
     • Esther

      Ik ben het volledig met je eens.

      (in antwoord op RhodBerth)
    • bob Bouma

     MENSEN HANDEL NU HET NOG KAN !!

     Breng je stem uit voor een partij zonder dat je voorstander of lid bent van die partij, maar wèl haar invloed op het politiek gebeuren beschouw als nuttig of zelfs noodzakelijk !

     (in antwoord op catchit64)
     • Karel Kritisch

      Lul nou niet zo dom. Je kan geen lid worden al zou je het willen. En schreeuw niet zo, er zijn geen verkiezingen. Stemmen kan je voorlopig niet.

      (in antwoord op bob Bouma)
 2. Dead Silence

  De democratie is dood, de VN failliet. Prof. Verene Shepherd is een persona non grata, een autoriteit op het gebied van nonsense. Laat die subsidietrut maar hier komen, dan kan ze met eigen ogen zien hoe de slavenkinderen net zo hard om Sinterklaas schreeuwen.

 3. tondeliefde

  Bas Heijne schreef het zaterdag al in de NRC: wel eens een slaaf gezien met een roe?

 4. Captain Caveman

  Wat een gelul allemaal.
  Behalve een paar fatsoensrakkers heeft er niemand met het idee rondgelopen dat Sinterklaas racistisch bedoeld is of om zwarte mensen te discrimineren.
  Zeker niet de kleine kinderen.
  Het is gewoon NU een punt geworden door een stelletje malloten.
  Overigens is het mij gebleken dat degenen die het hardst roepen dat ze gediscrimnineerd worden, zich hierzelf het meeste schuldig aan maken.

  • Niegol

   helemaal mee eens.

   Laat de VN zich maar op Syrie, Egypte en andere serieuze problemen gaan richten, in plaats van een stel idioten met veel te lange tenen te steunen die oer Nederlandse tradities willen verstieren.

   Hebben ze al iets gezegd van de uitspraak dat in Maleisie christenen hun woord voor God niet meer mogen gebruiken? Dat Saudi Arabie vrouwen stelselmatig worden gediscrimineerd? Of dat in Tibet en Mongolie de Chinesen hele culturen proberen weg te vagen door gedwongen volksverhuizingen te organiseren?

   Nee hoor, ze hebben tijd om Zwarte Piet af te zeiken en Nederland te gaan vertellen hoe we onze feesten moeten inrichten…

   Doet me denken aan dat verhaal dat de EU de hervulbare olijfolie flesjes in restaurants wil verbieden… Spijker op laagwater zoeken!!

   (in antwoord op Captain Caveman)
 5. Marcus

  Waarom is de Iraanse Zwarte Piet dan onderdeel van het werelderfgoed gemaakt door de VN?

  politiekincorrectblog.blogspot.nl…

  Daarbij..

  Santa Claus is niks anders dan een dikke, frauduleuze commerciële rip-off van ons eigenste Sinterklaas verzonnen door Coca Cola. Niks ervan.

 6. Har Davids

  Jamaica: een van de meest homophobe en gewelddadige landen ter wereld heeft een vertegenwoordiger die zich druk meent te moeten maken over een kinderfeestje. En wat staat ons te wachten als we doorgaan met Sinterklaas en (Zwarte) Piet?

  • Esther

   Terroristische aanslagen…

   (in antwoord op Har Davids)
  • bob Bouma

   Nu zijn het de zwarten die Sinterklaas afschaffen, maar binnenkort zijn het de bruine die de kerstman afschaffen, de kerken sluiten en de samenleving islamitisch maken. We hebben het te ver laten komen met onze buitenlanders, Nooit in Geert Wilders geloofd…..tot vandaag.

   MENSEN HANDEL NU HET NOG KAN !!

   Breng je stem uit voor een partij zonder dat je voorstander of lid bent van die partij, maar wèl haar invloed op het politiek gebeuren beschouw als nuttig of zelfs noodzakelijk !

   (in antwoord op Har Davids)
   • Karel Kritisch

    Doe ff normaal. Het is maar een klein clubje mensen die een slachtofferrol aanneemt. Veel Surinamers en Antillianen vieren ook Sinterklaas. Kerken sluiten niet door buitenlanders, sterker nog dat zijn de enige kerken die nog fors groeien. Wat jij buitenlanders noemt zijn gewoon Nederlanders met een paspoort. Je kan niet eens lid worden van de PVV trouwens want dat is een beweging met 1 lid.
    Wilders is een schreeuwlelijk.

    (in antwoord op bob Bouma)
  • Mo Meta

   Jeetje wat triest zeg. Een professor gaan afzeiken om haar afkomst. Ik vond de discussie in Nederland over Zwarte Piet wel grappig maar hoe verder deze discussie gaat hoe meer ik neig naar de conclusie dat er inderdaad veel racisme is in Nederland. Goed bezig jongens.

   Deze reactie kun je plaatsen onder bijna de helft van de reacties hier.

   (in antwoord op Har Davids)
   • Karel Kritisch

    Deze mevrouw is de titel professor onwaardig. Alleen de opmerking waarom wij twee x Santa Claus hebben zegt genoeg.

    (in antwoord op Mo Meta)
    • RhodBerth

     Ze is haar titel onwaardig, niet omdat ze zwart is of jamaicaans, maar omdat ze al een mening heeft voor haar onderzoek begint, en vanwege wat jij zegt.

     (in antwoord op Karel Kritisch)
   • RhodBerth

    Je hebt gelijk Mo Meta, en je hebt ongelijk.
    Je hebt gelijk dat reacties als die van Har Davids gewoon barbaars racistisch zijn.

    Maar je hebt ook geen gelijk, want dit racisme komt niet uit Har Davids zelf, maar is gezaaid door de polarisatie van de anti-zwarte pieten bende.

    Wie polarisatie zaait zal ook polarisatie oogsten.
    En dat is het trieste gevolg van het ‘goeddoen’ van de ‘goedmensen’, ze willen oh zo graag een betere wereld, maar zorgen er voor dat de mensen in extremen vluchten.

    Konden we maar terug naar het normale midden, waar Zwarte Piet een normale fijne gezellige vent is waar kinderen van houden, en professoren niet worden beledigd op grond van hun afkomst en hun huidskleur.

    Dat was pas mooi!
    En iedereen die het daarmee oneens is is een ongelofelijke kluns en domoor. Extreem links of extreem rechts alike.

    (in antwoord op Mo Meta)
    • RhodBerth

     Edit: ik lees nu de reactie van Har Davids opnieuw, en die is niet racistisch, waarvoor mijn excuses aan Har Davids. Ik verwarde de reactie met die van een ander elders waar de professor weldegelijk racistisch werd weggezet.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • Har Davids

      Als je mijn familie kende, zou het wat moeilijk worden om mij voor racist uit te maken. Zelfs die Jamaicaanse professor zou het niet lukken.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Severus

      Het heeft evengoed geen zin om haar af te kraken op haar afkomst omdat dat helemaal niks over haar als onderzoeker zegt. Kijk liever naar haar argumenten, die zijn al onzinnig genoeg.

      (in antwoord op Har Davids)
   • Har Davids

    Waar het om gaat, is dat deze vrouw uit een samenleving komt waar heel wat meer mis is dan in Nederland, als je geloven moet wat je leest over Jamaica, en dat het dan wat moelijk te verkroppen wordt, als zo iemand ons de les komt lezen. Voor mij mag Piet in alle kleuren van regenboog, maar dat er mensen zijn die menen dat de VN ingeschakeld moet worden voor zoiets als een kinderfeest slaat echt nergens op.

    (in antwoord op Mo Meta)
 7. RhodBerth

  Misschien was Zwarte Piet 50 jaar geleden racistisch, maar nu allang niet meer.
  Hij is getransformeerd in een leuke, grappige, slimme hulp van Sinterklaas (Die zelf steeds meer een verwarde oude man wordt), die voor Sinterklaas de organisatie leidt. Je hebt ze in alle vormen en maten, en kinderen vinden Zwarte Piet FAN-TAS-TISCH.

  Het is eerder anti-racisme!

  Ik wacht totdat 55+ een klacht in gaat dienen omdat Sinterklaas een verkeerd beeld van ouderen schetst, en hen karikaturaal neerzet…!

  • Bart_van_Oerle

   “Die zelf steeds meer een verwarde oude man wordt”

   Ja, precies, moeten wij ‘blanken’ dáár niet eens wat aan doen? Schandaal dat een blanke als een bijna seniele oude man wordt afgebeeld.

   (in antwoord op RhodBerth)
 8. Jeroen

  Waarom heb ik in deze discussie voortdurend de neiging het oneens te zijn met de laatste die aan het woord is geweest?

 9. Cornelis Berend

  Ze snapt het niet

 10. Robert Vorselman

  het is de VN, niemand neemt de VN toch nog serieus…

 11. KOKUSMAKREEL

  ik dacht dat het zo zat?
  https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1376357_10151982370146942_1484502335_n.jpg

  • Severus

   Sint Nicolaas was een Griek. Ja, hij leefde in klein-Azië (huidige Turkije) maar wel in de vierde eeuw. De Turken kwamen pas veel later.
   Bovendien is ‘Nicolaas’ niet bepaald een Turkse naam, of wel dan?
   Ik vind de hele ZP discussie evengoed bullshit, hoor. Maar het Sinterklaas-was-Turks argument is net zo goed onzin.

   (in antwoord op KOKUSMAKREEL)
 12. kletsmajoor

  Het valt me op dat professor Shepherd niet lijkt te beseffen dat buiten de Angelsaksische wereld Santa Claus niet de norm is. Daarnaast lijkt ze geen idee te hebben van de beperkte macht van een premier in een democratie. Tenslotte vraag ik me af waarop ze haar oordeel baseert want het onderzoek is nog niet afgerond. Het veldonderzoek in Nederland moet zelfs nog plaatsvinden. Het lijkt wel of professor Shepherd bevooroordeeld is.

  • Karel Kritisch

   Kortom het lijkt wel of ze haar titel bij gekocht heeft op Ebay ipv dat zij zoals een professor in zo’n commissie betaamt een zeer uitgebreide kennis heeft op gebied van cultuur, volksaard en folklore. Als het niet zo triest zou zijn zou ik er hard om kunnen lachen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • Janneke van Vught

   Haal uit je verhaal alle “lijkt”dan heb je meteen de conclusie te pakken lijkt me…
   Ik zag Bram van der Vlucht gisteravond en hij had een erg goed verhaal en had het over ‘t mogelijk evolueren van de Zwarte piet, ik denk dat daar niks mis mee is.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • RhodBerth

    Zwarte Piet is allang geevolueerd in iets waar niks mis mee is.
    De Zwarte Piet van nu is een totaal andere Zwarte Piet dan die van 50 jaar geleden.

    Deze aanval op ZP is een enorme miskenning hiervan, het zet een heel volk neer als racistisch, terwijl dat volk juist totaal niet racistisch is, en allang zelf de maatregelen genomen heeft om het feest voor iedereen leuk te maken.

    (in antwoord op Janneke van Vught)
 13. Karel Kritisch

  Ze had moeten zeggen ” Zwarte Piet draagt de waarden van vrede en solidariteit tussen generaties en binnen
  families uit en draagt door verzoening en naastenliefde bij aan de
  culturele diversiteit en vriendschap tussen mensen en verschillende
  gemeenschappen” net zoals ze over de Perzische Hajji Firuz doen. Zwarte Piet moet vermeld worden op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

 14. Robin

  Boze zwarte vrouwen. Net zo erg als boze witte mannen.

 15. harrr

  Zwarte pieten moeten gewoon met chemische wapens gaan strooien, dan laat de VN ze wel met rust.

 16. Spot Gold

  Ik zie ruimte voor een nieuwe politieke partij: de PvzP (Partij voor zwarte Piet). Wie zit mee in het bestuur?

 17. Mulder

  Sommigen noemen Sint Nicolaas een Turk! Dat is dom: hij leefde rond 325, tijdens Keizer Constantijn, terwijl de Turken (een steppenvolk als de Hunnen) pas na 1000 verwoestend opdoken.
  Dus is de bewering even dom als de Azteken Spanjaarden noemen.

 18. f.a.w

  ik snap niet waar de VN zich mee bemoeit . het gaat hier om een oude Nederlandse traditie .en daar moeten ze vanaf blijven . er zijn wel belangrijke zaken voor De VN in de wereld waar ze druk over moeten maken .
  afblijven van onze Nederlandse tradities

 19. Vogelbeest

  Over ritueel slachten heb ik de VN niet gehoord. Misschien moeten we zwarte piet na afloop ritueel slachten, dan laten ze ons wel met rust!

 20. h. tesselaar

  OMG, hebben ze werkelijk niets anders te doen dan zich bezig te houden met een Nederlandse traditie….

  Hoeveel leed is er wel niet op de wereld om je druk over te maken.
  Misschien mag Santa Claus ook niet meer, dierenmishandeling met al die rendieren voor zijn slee….

  VOLSLAGEN BELACHELIJK en dus ophouden nu met die flauwekul!

  Sinterklaas EN Zwarte Piet horen bij Nederland en omgekeerd, KLAAR!!!!

 21. AvdBoom

  Ontluisterend om te lezen dat veel reacties beledigend en denigrerend zijn naar de dappere mensen die dit debat begonnen zijn. Vrouwenrechten zijn ook bevochten door een kleine groep vrouwen en een nog kleinere groep mannen; debatterend met mannen en vrouwen die maar bleven zeggen dat de vrouw het helemaal niet erg vond om alleen maar te koken en klaar te liggen voor hem. Het palingtrekken en ganzen de strot afbijten was ook traditie, tot we door kregen dat dit toch wel erg plat, dieronvriendelijk en bot was. De apartheid in Z-Afrika is opgeheven, het communisme is geveld, de macht van kerk en dominee gebroken; denk je nu echt dat Zwarte Peter in deze vorm kan beklijven? Het sinterklaasfeest moet voor ieder kind leuk worden, blank of zwart.

  • RhodBerth

   Het verschil tussen al die voorbeelden die jij noemt, en Zwarte Piet, is dat Zwarte Piet niet racistisch, vrouwonvriendelijk, dieronvriendelijk of bot is.

   Wellicht was het 60 jaar geleden racistisch, maar de huidige Zwarte Piet is juist een held, een goed voorbeeld, een persoon om van te houden, een vriend die kinderen leuk vinden, en een fantastische aanleiding voor een feest. We hebben al die boe-roepers niet nodig, de nederlandse cultuur heeft zichzelf al lang aangepast. Nederland is namelijk helemaal geen racistisch volk, maar we hebben wel een broertje dood aan al die mensen die het beter weten en continu ergens racisme of fascisme in zien.

   De nederlandse maatschappij heeft al lang afstand genomen van de racistische zwarte piet, we hebben hem ingewisseld voor de leuke postmoderne variant die je straks weer weken lang in het sinterklaas journaal ziet.

   Samen met een domme verliefde postbode, een wat warrige oude man met een baard, een naieve presentatrice en een wel heel erg stereotype journalist. Oh ja, en een burgemeester die wel heel erg de karikatuur van een burgemeester neerzet.

   Sinterklaas is leuk voor kinderen, zwart en wit, dat was het al jaren, en zal nog jaren zo blijven, als jouw soort goed-mensen tenminste stopt met het verdacht maken van alles wat los en vast zit.

   Het enige wat hier schade berokkent is deze dram-discussie die doof voor alle argumenten elk jaar weer terug komt vanuit een “Wij hebben moreel gelijk” houding. Dat heb je niet. Punt uit.

   (in antwoord op AvdBoom)
   • AvdBoom

    Zwarte Piet is niet racistisch zeg je, een vriend; maar wat als grote groepen mensen Pieter wel racistisch vinden? Dan ligt dat aan hen, want jij kunt geen ongelijk hebben…? Ik dacht vroeger ook als jij, maar voortschrijdend inzicht en begrip voor de argumenten van de ander hebben mij van mening doen veranderen. Sint vieren is leuk, maar zwarte piet is een stuk minder en ook niet nodig.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Anders kom je eens met argumenten, ipv met het gebruikelijke dedain voor mensen die nog niet zoals jij tot ‘voortschrijdend inzicht’ zijn gekomen.

     In deze hele thread staat het vol met argumenten tegen waarom Piet racistisch zal zijn. Het mooiste is overigens dat niemand van de Piet-aanhangers racisme goedpraten of zeggen dat Piet’s stereotypen kloppen en correct zijn!

     Vergelijk dat maar eens met de vrouwen en de apartheid, waar het racisme / seksisme verdedigd werd door de aanhangers. Niemand verdedigt hier racisme. We hebben hier te maken met allemaal mensen die vinden dat zwarten en blanken gelijk zijn.

     Zwarte Piet vergelijken met de onderdrukte vrouw, de gemolesteerde dieren en de achtergestelde zwarten…. wat een onzin. Er wordt niemand onderdrukt, gemolesteerd of achtergesteld. In tegendeel, Piet zet juist een positief persoon neer die door iedereen geliefd is, waar kinderen om lachen, waar kinderen naar uitkijken en bij op schoot willen zitten.

     Stereotype? Welk stereotype? Hoe lang heb je Zwarte Piet niet meer gezien? Sinds de jaren ’60? Hij praat al lang niet meer met een accent, hij heeft allang geen gouden oorbellen meer. Geen croeshaar, en z’n kleren hebben niks meer te maken met welk oorspronkelijke stereotype klofje het ook geweest mag zijn. Piet is allang geen eenzijdige cartoon meer, maar hij is er in allerlei soorten en maten. Slimme Pieten, grappige Pieten, boze Pieten, creatieve Pieten, eigenwijze Pieten, organisatorische Pieten.

     Welk stereotype was er ook alweer?

     Er zijn slechts weinig argumenten tegen Zwarte Piet in te brengen, en die zijn allemaal gedateerd en gerelateerd aan de zwarte Piet van 1960.

     En trouwens, als een man een vrouw speelt in het theater, of een vrouw en man, dan lachen we, zeker als er wat stereotypen neergezet worden. Als ik in België ben (daar werk ik nl) dan wordt ik kaaskop genoemd, en zuinige arrogante Nederlander. Ha ha, dan lachen we en maak ik belgen moppen. Duitsers en Russen zijn in hollywood al 50 jaar de bad guys. Zwarte Piet is Zwarte Piet. Of wil je heel de geschiedenis uitvlakken, alsof die er niet is?

     Leg maar uit aan je kinderen: Ooit vonden we zwarten in Nederland minderwaardig, maar nu niet meer. Sterker nog, Zwarte Piet kon van slaafje opklimmen tot een vriend van ieder kind! Dat is pas emancipatie.

     En nu reageer ik pas weer op je als je eens met argumenten komt ipv het gebruikelijke dedain. En dan argumenten die hout snijden, en niet van dat geneuzel met vrouwenrechten etc. want dat zijn gewoon godwins van het allerlaagste soort.

     (in antwoord op AvdBoom)
     • AvdBoom

      De ‘argumenten’ die jij gebruikt zijn van het niveau “omdat ik ZP niet racistisch vind, is hij dat niet”, “omdat ik Belgen moppen vertel en ze daar in België om kunnen lachen, moeten zwarte mensen dat met ZP ook maar doen”. “We vinden zwarten in Nederland niet meer minderwaardig, maar dossen onszelf wel uit als zwarte knecht en dat hebben ze maar leuk te vinden, want ik bedoel het zo goed”. Jij hebt gewonnen, okay.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Wat zijn jouw argumenten? “Omdat ik ZW wel racistisch vind is hij wel racistisch” ?

      Ik schets een wereld waarin inderdaad weleens sprake is van stereotyperingen, en waar als dat dat in een vriendelijke omgeving gebeurd niks mis mee is.

      Daar voeg ik aan toe dat feitelijk alle stereotyperingen van gekleurde mensen bij ZP juist zijn weggehaald in de afgelopen 50 jaar, en Zwarte Piet juist helemaal niks negatiefs meer in zich heeft maar juist een positief fenomeen is dat gelieft is. (maar dat deel van de argumentatie negeer je).

      Kortom:
      1. opnieuw kom je zelf niet met argumenten
      2. je negeert een deel van mijn argumenten
      3. mijn argumenten die je wel noemt verkarikaturiseer je eerst voordat je ze op een eenzijdige manier afdoet als nonsense (terwijl jouw kennelijke enige argument het spiegelbeeld is van deze karikatuur)

      Leg me nog 1 keer uit waar jij in de bovenstaande 8-10 berichten die wij uitgewisseld hebben jij een rationele, goed gemotiveerde onderbouwing plaatst waarom ZP weg moet en racistisch is.

      Of is het enkel jij-bakken, dedain en “omdat het gewoon zo is” ?

      (in antwoord op AvdBoom)
  • Dead Silence

   “Het sinterklaasfeest moet voor ieder kind leuk worden, blank of zwart.” Dat is het al. Maar het zijn de imbeciele volwassenen die dit leuke feest kapot moeten maken. Kinderen zijn niet racistisch, bevooroordeeld of wat dan ook. Als Sinterklaas komt, staan ze allemaal langs de kant te zwaaien, blank zwart, geel, welke kleur dan ook. En als je Piet racistisch vindt, is dat je goed recht, maar val ons en vooral de kinderen daar niet mee lastig. Get a life!

   (in antwoord op AvdBoom)
   • AvdBoom

    Zolang ik van gekleurde collega’s hoor dat ze met sinterklaastijd vaak hun kinderen ziek melden van school, omdat die gekleurde kindertjes het toch niet zo leuk vinden in die tijd, mogen ze mij met hun verhaal lastig vallen.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Niegol

     of deze mensen leggen het fenomeen tolerantie uit aan hun kinderen…Werkt namelijk twee kanten op, niet alleen van Blank naar gekleurd, ze mogen ook wel wat begrip voor onze tradities hebben. Ik tolereer ook Sharia Spookjes in de supermarkt zonder ze te proberen te verbieden.

     (in antwoord op AvdBoom)
     • AvdBoom

      Wat moet je dan uitleggen? Dat je best gepest mag worden, omdat de pester daar recht op heeft en dat onze traditie is? Hoe moet je zoveel blanke arrogantie beantwoorden?

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      Nee hoor. je kunt aan hun vertellen dat ze zich niet door alles aangesproken hoeven te voelen.
      Je weet wel, leef en laat leven in plaats van aan alles en iedereen aanstoot nemen.
      Hoe moet je in hemelsnaam anders op zoveel intollerantie antwoorden?

      (in antwoord op AvdBoom)
 22. Albert Orsel

  Dit is discriminatie van de nederlandse cultuur

 23. Albert Orsel

  Ennuh….Working Group of Experts on People of African Descent????
  Zwarte piet was niet van Afrikaanse afkomst

 24. Bart Matthesius

  Ik kan niet begrijpen waarom men hierover zo opgewonden raakt. Het sinterklaasfeest is een geweldige traditie die zeker moet blijven. Maar waarom moet zwarte piet er per se zo uit zien? Kom op mensen, dit is een discussie over schmink en een pakje. Verander die twee factoren en probleem opgelost.

  • RhodBerth

   Je begrijpt wel waarom sommige mensen zich beledigd voelen door een beetje zwarte schmink maar je begrijpt niet waarom een volk protesteert als het massaal als racistisch wordt weggezet en door buitenstaanders wordt gesommeerd hun grootste kinderfeest aan te passen door de grootste kindervriend aan te passen?

   Dat is wel heel erg eenzijdig.

   De vraag is niet of de nederlander het vervelend vind om wat aan de schmink van ZP te doen (dat hebben we allang gedaan, hij was ooit pikzwart maar is nu nutella bruin), de vraag is why on earth we dat moeten doen? We kunnen sinterklaas ook op een eland zetten en hem binnen laten komen met een watervliegtuig. We kunnen sinterklaas ook op 5 november houden, we kunnen oud & nieuw voortaan vieren samen met het persisch nieuwjaar. We kunnen al onze huizen rood verven en de blauwe straatnaambordjes vervangen door rode.

   Maar waarom?
   Er wordt gezegd “Omdat ZP racistisch is” maar dat is die helemaal niet, en er wordt gezegd dat ZP “stereotypisch is” maar dat is er allang vanaf gehaald.

   Kom eerst maar eens met argumenten, en stop met het zwartmaken van een hele bevolking.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
    • RhodBerth

     Dus?

     Nederland stamt af van een slaven handelend volk
     Onze koopvaart stamt af van slaven-koopvaardij
     Onze democratie stamt af van de Griekse ‘alleen rijke vrije mannen mogen stemmen’ democratie

     ‘Vroeger’ ging er zo veel mis, en dat hebben we recht gezet door het aan te passen, niet door het af te schaffen.

     Het is nog maar de vraag of Zwarte Piet van ‘kindslaven’ afstamt, er zijn heel veel variaties van het verhaal, inclusief een Zwarte Piet die juist door Sinterklaas is vrijgekocht.

     Maar stel dat het dat inderdaad doet, dan is het toch juist extra mooi dat de slaaf van vroeger de held van nu is? Het is een heroïsch verhaal van hoe het demonische knechtje veranderde in de kindervriend en positieve held die het nu is.

     (in antwoord op AvdBoom)
     • AvdBoom

      De afstammelingen van jouw vroegere zwarte en bruine slaven schijnen jouw zwarte piet niet zo grappig te vinden en moeten nu ‘bewijzen’ aan de feestvierders dat het wat hen betreft racistisch is? Als het waggelt als een eend, kwaakt als een eend en zwemt als een eend, dan is het eend. Dat je zoveel woorden nodig hebt zonder iets zinnigs te zeggen, om je standpunt te rechtvaardigen zegt al meer dan genoeg. Je noemt het zwarte piet, maar hebt hem wel al nutella-bruin gemaakt. Dat is vloeken in de zwarte pieten-kerk. Overigens vier ik ook sinterklaasfeest, maar dan zonder zwarte pieten.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Rascisme: groepen worden uitgesloten vanwege hun ras.
      Sinterklaas: zwarte piet wordt bejubeld en is geliefd.

      Het kwaakt niet als een eend, het waggelt niet als een eend en het heeft geen snavel.

      Zwarte Piet is hoogstens een stereotypering. Maar dan wel een hele positieve. Overigens herken ik het stereotype niet
      niet.

      De meeste afstammelingen van die slaven (om het maar even te stereotyperen met jouw woorden) hebben overigens helemaal geen last van discriminatie bij zwarte piet. Enkelen. Vooral roomblanke grachtengordelmensen hebben er last van.

      Het blijft triest hoe je overigens mijn argumenten uit de weg blijft gaan. Debatteren is voor jou slechts de monoloog van je eigen gelijk.

      Kun je echt niet op mijn argumenten afgaan?

      (in antwoord op AvdBoom)
     • AvdBoom

      Heb je argumenten genoemd? Ik ben ze niet tegengekomen.
      Het is ook niet ‘afgaan op’ maar ‘ingaan op’, als blanke Nederlander moet je dat wel weten vind ik.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Sorry dat ik m’n argumenten niet duidelijk heb gemaakt, nog een keer:

      1. Zwarte Piet is niet racistisch, hij is juist een positief persoon die geliefd is
      2. de stereotypische elementen zijn er allang vanaf gehaald
      3. kinderen vinden het leuk om zich te schminken (akkoord, dat zou met paars ook kunnen)
      4. Zwarte Piet geeft ons een positieve aanleiding om lessen te trekken uit ons racistische verleden. We hoeven het verleden niet uit te wissen.
      5. De meeste donkere mensen vinden Zwarte Piet ook leuk, het wordt in suriname en de Antillen ook gevierd.
      6. Je kunt de maatschappij niet aanpassen aan de gevoelens van enkelen. De maatschappij is niet maakbaar
      7. Nederland is een van de minst racistische landen ter wereld, Zwarte Piet is niet racistisch, dat is hij niet bedoeld, en de mensen die hem spelen hebben geen racistische gevoelens. De mensen die Sinterklaas vieren zijn ook geen racisten. Er is niks racistisch aan Zwarte Piet.
      8. Als we ZP blauw maken dan zal er niks zijn opgelost en er weer iets nieuws gevonden moet worden dat moet worden veranderd.

      Wat waren uw argumenten ook alweer? En wat is uw reactie op mijn argumenten?

      Wist u dat je argumenten van uw tegenstander als valide kunt aanvaarden zonder dat uw mening daardoor verandert. (meestal hebben tegengestelde meningen toch beide valide argumenten, maar zijn de ene argumenten voor de een doorslaggevend, terwijl de andere argumenten dat voor de ander zijn; Zo kan ik me niet voorstellen dat u het oneens zult zijn met mijn argument #1, of wilt u ontkennen dat ZP tegenwoordig een positief, geliefd persoon is?)
      De kern van een beschaafd debat is dat je luistert naar de argumenten van de ander, die serieus neemt, en beantwoord met goedkeuring of tegenargumenten. Een onbeschaafd debat is je eigen mening herhalen tot je er keelpijn van krijgt, niet ingaan op wat de ander zegt, je eigen wil door willen drukken en iedereen die het met je oneens is uitmaken voor nazi, racist of domme tokkie.

      (in antwoord op AvdBoom)
     • AvdBoom

      Wikipedia: Een argument is al dan niet aanvaardbaar. Geldig zijn redeneringen die op aanvaardbare waarheden zijn gebaseerd en ook de conclusie die uit de redenering getrokken wordt is een aanvaardbare, geldige conclusie, gesteld dat er geen argumenten aan het licht komen die de gevolgde redenering tegenspreken. Voorbeeld van een geldig argument: “Alle mensen zijn sterfelijk” (eerste premisse); “Socrates is een mens” (tweede premisse); “Socrates is dus sterfelijk” (conclusie).
      Enkele van jouw argumenten:

      1. Zwarte Piet is niet racistisch, hij is juist een positief persoon die geliefd is.

      Dit is een niet algemeen aanvaardbare waarheid, want er zijn mensen die ZP wel racistisch vinden. Je kunt het met die mensen oneens zijn, maar ze zijn er wel en dus is jouw ‘argument’ “Zwarte Piet is niet racistisch, hij is juist een positief persoon die geliefd is” geen aanvaardbaar argument maar een conclusie die zelfs bewijsbaar onjuist is. Hooguit is het jouw mening, maar een argument kun je het niet noemen.

      Nog eentje dan.
      6. Je kunt de maatschappij niet aanpassen aan de gevoelens van enkelen. De maatschappij is niet maakbaar.

      Het is wederom een conclusie. We passen de maatschappij wereldwijd vaak wel (en gelukkig maar) aan wegens enkelingen en minderheden (een verzameling van enkelingen die een gezamenlijk uitgangspunt hebben). Zo krijgen moslims terecht een plek in bestemmingsplannen voor de bouw van een moskee en mogen homo’s een canalparade houden in de hoofdstad. De maatschappij blijkt deels wel maakbaar (dat is de bestaansreden voor politici), want de overheid (dat is de gekozen bestuurder) heeft bijvoorbeeld het palingtrekken en het kattengooien (van een kerktoren) verboden en dat is ondertussen algemeen aanvaard als een botte activiteit die onnodig leed bij palingen en katten bezorgt. De vermindering van de belastingkorting voor ZZP-ers is (gelukkig) van de baan, maar anders was dat een maatschappelijk feit geworden (gemaakt, maakbaar).
      Ik geloof overigens dat ZP een geliefd persoon is (ook bij mij, mits een beetje aangepast), dat blijkt ook wel uit de liefde waarmee velen dit karakter spelen. Ik ben zelf sinterklaas geweest en had menig ZP om me heen. Ik denk dat voor- en tegenstanders van de huidige ZP er best uit kunnen komen. Ik verwijs naar het artikel van Erik Muiswinkel in de NRC (intarnetversie) van afgelopen week. Ik wil graag beschaafd met iedereen (dus ook met jou) omgaan en wens ons allemaal een heel fijn sinterklaasfeest.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Bedankt voor je inhoudelijke reactie.

      @1: akkoord,
      het onderdeel ‘Zwarte Piet is niet racistisch’ is geen argument, het is
      een herhaling van de stelling, en hoort derhalve niet in de
      argumentatie.

      Dat Piet geen positief persoon is lijkt
      me wel degelijk een feit. Zelfs de mensen die Piet nu willen ontzwarten
      erkennen dat hij positief is in de huidige vorm, maar dat hij doet
      denken aan de zwarte slaven van vroeger. Iets van buiten de huidige ZP
      werpt een negatief licht op Zwarte Piet. Sterker nog: als hij niet meer
      zwart zou zijn zou het prima zijn. Piet is dus weldegelijk een positief
      en geliefd persoon, maar hij zou niet zwart mogen zijn. Het probleem
      licht ‘m ook niet in het zwart zijn zelf, want als we Sint zwart zouden
      maken zou niemand dat een probleem vinden. Kortom: de problemen met
      Zwarte Piet liggen niet in de persoon die hij nu is, maar in de persoon
      die hij ooit was. Overigens kunnen we daar niks meer aan veranderen: al
      maken we Piet nu wit, dan nog blijft de oude Zwarte Piet van 50 jaar
      geleden racistisch. Ook het slavenverleden blijft bestaan. Ook zullen
      mensen nog steeds worden gediscrimineerd en beledigd. In feite veranderd
      er niks, behalve dan dat de positieve Piet niet meer zwart is maar wit.

      @6:
      Ja, we luisteren naar minderheden, maar het is niet zo dat omdat
      minderheden (of meerderheden) een subjectieve wens hebben (Die ingaat
      tegen de subjectieve wens van de meerderheid) dat die dan altijd wordt
      ingewilligd.

      Homo’s hebben rechten gekregen niet omdat ze dat zo
      graag wilden, of omdat het een subjectieve wens was. Ze hebben rechten
      gekregen omdat de meerderheid in Nederland dat rechtvaardig vond.
      Palingtrekken
      en kattengooien is afgeschaft omdat we het barbaars vonden, niet omdat
      een minderheid een subjectieve wens had. Bovendien werden katten daar
      daadwerkelijk mee ‘geraakt’. We gooien niet met ‘zwarte’ mensen. Sterker
      nog, buiten het subjectieve gevoel van gekwetst zijn worden ‘zwarten’
      helemaal niet negatief ‘geraakt’ door Zwarte Piet. (ik durf zelfs te
      stellen dat dankzij Zwarte Piet kinderen eerder hun aangeboren afkeer
      van ‘vreemd zwart’ kwijtraken, en ZP een positieve invloed heeft op hoe
      de samenleving naar Afrikanen kijkt)

      Overigens is een
      deel van mijn stelling 6 dat de maatschappij niet maakbaar is. Het is
      praktisch gezien onmogelijk om Zwarte Piet te ontzwarten. Het is niet
      alsof we een knopje om kunnen zetten. En al zouden we dat wel kunnen,
      dan zou er niks veranderen. De gekwetstheid van sommige(!) gekleurde
      mensen zou er niet minder op worden, maar zich anders uiten, en de
      racistische trekjes van sommige(!) blanken zal er ook niet minder op
      worden.
      Dan zijn er nog argumenten 2 t/m 5 + 7 die je
      onbeantwoord laat. Mag ik daaruit concluderen dat je het daarmee eens
      bent? (of dat je ze i.i.g. als valide argumenten beschouwt)

      En wat zijn jouw argumenten voor de stelling dat ZP wel racistisch is?

      Je
      stelt terecht dat we er wel uit zullen komen. Sterker nog, ik denk dat
      we er allang uitgekomen zijn. Zoals ik al eerder betoogde: de ZP van nu
      is allang niet meer het stereotype van 50 jaar geleden. Wij Nederlanders
      hebben allang de slaven-historie en de ongelijkheid/domheid van ZP
      afgehaald. De huidige ZP (Zoals die ‘officieel’ is op tv en bij
      officiele intochten) is geen stereotype meer van een enkel reëel persoon
      of gebruik uit het verleden. Het is dat we weten dat hij van de
      slaven-pages afstamt. (overigens net zo goed als dat Sinterklaas niet
      echt meer op een bisschop lijkt)

      (in antwoord op AvdBoom)
    • Niegol

     Vanochtend de radio geluisterd? De directeur van t Rijksmuseum had een leuk nieuwtje…

     Het eerste portret van een zwarte man die er erg uitziet als een piet stamt uit ongeveer 1500. Dit portret is in het bezit van het Rijksmuseum.

     Dat is dus voor de handel in zwarte slaven in Nederland begon.
     Deze man was waarschijnlijk Ridder en had t zeer goed voor elkaar.
     Geen slaaf dus, dat is van later 😉

     (in antwoord op AvdBoom)
  • vince heesters

   zeker weeeeeeeeeeeeten

   (in antwoord op Bart Matthesius)
  • AvdBoom

   Amen, Bart. De felheid van de verdedigers van de huidige zwarte piet grenst aan fundamentalisme en geloofsfanatisme. Hun leven schijnt er vanaf te hangen en het gaat alleen om, zoals sommige willen geloven nutella-bruine, schmink veranderen in wat zwarte, groene of blauwe vegen in het gezicht. Maar ze willen niet, want why on earth zouden ze, zeggen ze. Misschien om een ander een simpel plezier te doen die om gerechtvaardigde redenen zich voor gek gezet voelt. We doen toch ook geen mensen met een spraakgebrek na en zeggen dan dat die maar moeten bewijzen dat we ze voor gek zetten, sommige zaken zijn obvious.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
 25. @earth

  Nu wil ik ook graag dat de VN onderzoek doet naar de relatie tussen de
  kerstman (en zijn rendieren) en hun gebruik van de Amanita muscaria
  (vliegenzwam).

  Rrrrrreal fucking high on drugs 😉

 26. Janfrans Zuidema

  Volgens Quincy Gario is Zwarte Piet de stereotype zwarte slaaf. Gouden oorbellen, vrij, mooie kleding, populair… Zwarte slaven hadden het dus in vergelijking met mijn
  voorouders die veengravers waren, geweldig goed voor elkaar. In het geval van
  herstelbetalingen, verwacht ik daarom dat ik eerder aan de beurt ben dan Gario.
  Zwarte slaven waren een stelletje ‘Wannabees’, blanke slaven waren ‘The Real Thing’!

 27. vince heesters

  dan kunnen ze het suikerfeest ook afschaffen want dat is discriminerend voor mensen met suikerziekte

 28. Sandor de Leyser

  Wellicht zou de VN eens moeten nadenken over een hoofdstuk Nederlandse tradities bij een inburgering. En bent u het er niet mee eens. Dan kun u direct retour waar u vandaan kwam.
  En waarom buigt de VN zich over deze nutteloze discussie, o ja natuurlijk er wordt al zoveel belastinggeld over de balk gesmeten, dus waarom niet over een eeuwen oude oer gezellig kinderfeest!!
  Ik begrijp de discussie sowieso niet. Alsof wij hun niet accepteren, Suikerfeest, ramadan, moskee’s, hoofddoekjes ( na 11-09 werd dat minder maar logisch veiligheid voor alles,) alles kan en mag maar hier in Nederland LUI lekkerland, alles wordt in de schoten geworden. Moet jij eens als jaren gewerkte Nederlander eens een uitkering proberen aan te vragen. Te schandig voor worden wat er dan gebeurd.
  Nee VN buig je maar eens over echte zaken!!!!

 29. tondeliefde

  Nou, op het gevaar af exegese van een column te gaan doen als ware het een bijbel of koran tekst, ik heb die column toch vooral gezien als een oproep aan al die mensen die moeilijk doen om vooral eens bij zichzelf te rade te gaan.

 30. Coffeejunky

  Aanvulling op de discussie een stukje geschiedenis: Ja, het ‘Sinterklaasfeest’ is al zeer oud (volgens sommige stamt deze af van ‘Wodan’). Het verschijnsel ‘Zwarte Piet’ trouwens niet, deze knecht verscheen pas vanaf 1850.

  Voor de geïnteresseerden:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas
  http://www.jefdejager.nl/sint.php

  Eerder gebruikte varianten op ‘Zwarte Piet’: schoorsteenvegers, duiveltjes.

  Oh, en ‘Santa Claus’ waar Shepherd naar refereert is ontleend aan de Nederlandse Sinterklaas… En die Santa Claus heeft trouwens ook dwergjes als helpers: vaak afgebeeld als mensen met primordiale dwerggroei. Is dat niet discriminerend?

 31. WimB

  Als de grachtengordel last heeft van het feit dat er een karikatuur wordt opgevoerd van een kromsprekende, niet al te slimme zwarte man, moeten ze zich niet richten op Zwarte Piet, die hier maar af en toe aanwezig is, maar op Jurgen Rayman en zijn collega cabaretiers van surinaamse kom-af, die al jaren werkelijk niets anders doen dan deze karikatuur tonen in hun programma’s en reclame schnabbels.

 32. Jan koolraap

  Maak Piet groen. Gaan ze zeuren waarom Piet niet meer zwart is.

 33. Pietblijft

  we moet de VN maar weg doen!!!
  Schaffen wij de kerstman ook af? en rammedan en suikerfeest..
  kerstman discrimineert dan naar kleine mensen en lilliputters.
  rammedan aan anorexia patienten
  suikerfeest aan suikerziekte patienten..
  Wat een toleratie tegenwoordig… F O VN..
  Zwarte piet kan elke huidskleur zijn, de kleur komt door de roet in een schoorsteen en ja je haar wordt er ook zwart van en kroes..
  Wat een kinderachtig gedoe, ze zeggen met de tijd mee gaan.. ach waarom blijven die zeurkousen dan zelf in het verleden hangen… get over it.. tis in het verleden. Wij laten de duitsers toch ook weer toe in ons land en wij zeuren ook niet over wat er gebeurd is vroeger!

  • anus

   rammedan aan anorexia patienten ?? je valt niet af van rammedan
   suikerfeest aan suikerziekte patienten.??

   weet eerst waarover je praat. suikerfeest heeft niks met suiker en suikerziekte te make !
   dat zwarte piet door de schoorstenen zwart is geworden is ook onzin.
   en heeft die daarom ook kroes haar? get realll!!

   (in antwoord op Pietblijft)
  • anus

   weet eerst waarover je praat! ten eerste rammedan heeft niks met anorexia te maken en suikerfeest niks met suikerziekte, echt slechte voorbeelden!!

   ten tweede Hoewel in omringende landen Sint-Nicolaas al langer vergezeld werd door een of andere boeman had hij in de Nederlanden aanvankelijk geen helper.!!!!
   Maar pas in 1850 introduceerde de onderwijzerJan Schenkman in zijn leesboekje “Sint Nicolaas en zijn Knecht” drie nieuwe zaken, die allemaal zijn blijven hangen in de sinterklaasfolklore: een knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. Die knecht had in zijn boekje nog geen naam, hij was een gekleurde jongeman, gekleed als een page. In de loop der tijd heeft hij verschillende namen gehad; zo heette hij bijvoorbeeld Jan de knecht, Trappadoeli, Nicodemus, Assiepan, Sabbas, Hans Moef, Pikkie, Robbert, Krik-krak, Micheltje, Hansje van Vese (of Hansje van Kese), Jacques Jour (of Sjaak Sjoor). In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd, en in 1895 was Zwarte Piet al in zwang geraakt.Het bleef niet bij één Zwarte Piet; in 1880 traden al twee knechten op. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten.Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, tegenwoordig vaak met voor ieder een eigen taak, onder leiding van een Hoofd-Piet. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is, gedragen de Pieten zich als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.

   (in antwoord op Pietblijft)
 34. anus

  Veel tradities in het huidige sinterklaasfeest gaan terug tot de Nicolaas van Myra, hoewel er ook elementen van feesten en vereringen van voor de tijd van het christendom in herkenbaar zijn. Nicolaas van Myra is geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige in 1087 gestolen en naar Bari gebracht.
  Als heilige in het oosters christendom werd Nicolaas aanvankelijk alleen in het oosten van Europa geëerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Vanaf dat moment verspreidde zich de Nicolaasverering over heel Europa.
  Verschillende legendes staan aan de grondslag van Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Zo is er de legende van de drie scholieren die door een herbergier werden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven werden gewekt, de legende van de drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas konden trouwen, of de legende van het kind dat in het bad door Sint-Nicolaas werd behoed voor verbranding.
  In de middeleeuwen werd op Duitse en noord-Franse kloosterscholen het Sint-Nicolaasfeest gevierd. Tijdens een mirakelspel verscheen de heilige voor de kinderen, en hij beloonde ijverige leerlingen en vermaande luie leerlingen. De Sint-Nicolaasviering liep samen met het kinderbisschopsspel (ca. 1300 – ca. 1600). Op 6 december werd in die tijd een kinderbisschop met aanhang gekozen. Zij werden tot 28 december (Onnozele Kinderen) van voedsel en geschenken voorzien. Andere kinderen kregen geld en een vrije dag om op 6 december feest te kunnen vieren. De waarschijnlijk oudste vermelding daarover komt uit Dordrecht, 1360:.
  In de late middeleeuwen ontstonden de Sint-Nicolaasmarkten. Na het kerkbezoek kocht men op de markt de geschenken voor het Sint-Nicolaasfeest. De speculaasvrijer was een karakteristiek geschenk. Het was een speculaaspop die een jongen schonk aan een meisje. Als zij de klaaskoek aannam was dat een goed teken voor een relatie. De gewoonte gaat mogelijk terug op de functie van Sint-Nicolaas als “hijlickmaker” (hijlick: huwelijk), in de legende waarin hij drie meisjes hun bruidsschat geeft. Het sinterklaasfeest werd in grotere steden een woelig volksfeest dat soms tot opstootjes en openbare dronkenschap leidde.
  Na de Reformatie probeerden protestantse predikanten het sinterklaasfeest af te schaffen, omdat het als een katholiek bijgeloof werd veroordeeld. Het feest was echter zo populair dat dit streven weinig succes heeft gehad, zelfs niet bij het strengst protestantse volksdeel. Het feest verdween weliswaar voor een deel uit de straat, maar in huiselijke kring bleef het bestaan.
  Van de religieuze verering en van zijn rol als patroonheilige voor verschillende beroepsgroepen is nu weinig of niets meer over; alleen het kinderfeest wordt tegenwoordig nog gevierd.
  In de loop der jaren transformeerde Sinterklaas tot een boeman die gebruikt werd om kinderen schrik aan te jagen. In de late 18e eeuw keerde men zich tegen het straatfeest van Sinterklaas en de leegloperij en ook tegen dit beeld van de boeman. Het feest moest gebruikt worden om kinderen gehoorzaamheid en ijver bij te brengen. Sinterklaas werd een onderdeel van de opvoeding en het feest kreeg een plaats in het onderwijs en het gezin. De boeman was afgedaan, de traditionele bisschop werd teruggehaald. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon Sinterklaas in persoon zijn opwachting te maken in de maatschappij. Tot dan toe was hij slechts een mythisch persoon geweest, waarvan weliswaar de sporen in de schoentjes op 6 december zijn aanwezigheid aantoonden, maar die verder niet zichtbaar was.
  Hoewel in omringende landen Sint-Nicolaas al langer vergezeld werd door een of andere boeman had hij in de Nederlanden aanvankelijk geen helper.!!!!
  Maar pas in 1850 introduceerde de onderwijzerJan Schenkman in zijn leesboekje “Sint Nicolaas en zijn Knecht” drie nieuwe zaken, die allemaal zijn blijven hangen in de sinterklaasfolklore: een knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. Die knecht had in zijn boekje nog geen naam, hij was een gekleurde jongeman, gekleed als een page. In de loop der tijd heeft hij verschillende namen gehad; zo heette hij bijvoorbeeld Jan de knecht, Trappadoeli, Nicodemus, Assiepan, Sabbas, Hans Moef, Pikkie, Robbert, Krik-krak, Micheltje, Hansje van Vese (of Hansje van Kese), Jacques Jour (of Sjaak Sjoor). In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd, en in 1895 was Zwarte Piet al in zwang geraakt.Het bleef niet bij één Zwarte Piet; in 1880 traden al twee knechten op. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten.Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, tegenwoordig vaak met voor ieder een eigen taak, onder leiding van een Hoofd-Piet. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is, gedragen de Pieten zich als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.

  DUS UITEINDELIJK HOORT ZWARTE PIET NIET ERBIJ, DIE IS LATER ERBIJ GEZET! DUS HET MOET NIET ERG ZIJN OM DIE WEGTEHALEN,
  DINGEN ZULLEN ALTIJD VERANDEREN, MAAR ZWARTE PIET IS NIET RACISTISCH BEDOELD.HET MAAKT KINDEREN BLIJ. MAAR KINDEREN ZULLEN NET ZO BLIJ WORDEN MET EEN WITTE OF RODE PIET, HET MAAKT VOOR KINDEREN NIET UIT, HUN ZIJN KINDEREN, MENSEN MOETEN STOPPEN NAAR KLEUR KIJKEN, EN WETEN DAT WE UITEINDELIJK ALLEMAAL MENSEN ZIJN,!!

 35. De Staatsburger

  Niet echt reclame voor het intellectuele niveau van de universiteit van Jamaica. Als ik een neger was zou ik me kapot schamen voor deze linkse Zeurpiet.

 36. gekken VN

  Ik ben tegen VN ? wie meer

  • RhodBerth

   De VN doet heel veel goeds. Een faux pas maakt het niet meteen een instituut waar we er vanaf willen.

   (in antwoord op gekken VN)
 37. mr. anonymous

  Het zou prima kunnen dat Piet zijn kleur heeft de danken aan roet. Maar volgens mij krijg je geen kroeshaar, dikke rode lippen, slavenoorbellen en -armbanden van door schoorstenen kruipen. En ook is het opvallend dat Piet helemaal zwart is (“van het roet”) maar zijn prachtige pak is helemaal schoon.

  En terwijl Sint echt heeft bestaan, is Zwarte Piet in 1850 door Jan Schenkman bedacht, die toen een mooi boekje publiceerde over Sint Nicolaas en zijn knecht. Tot 1850 had Sint Nicolaas geen knecht. Door de eeuwen heen werd het feest wel al gevierd, maar besefte iedereen zich terdege dat de man al dood was (en dat de cadeautjes dus gewoon van vader en moeder kwamen), en zwarte knechten had hij niet. Maar dankzij Schenkman geloven we nu dat Sint uit Spanje komt, met een lading zwarte knechten en een stapel cadeaus.

  Schenkman rept met geen woord over roet. Wel zegt hij letterlijk dat de knecht een zwarte kleur heeft. En de knecht strooit snoepgoed door de schoorsteen, maar zelf kruipt hij er nooit in. En als je naar de prenten kijkt uit het boek, kun je maar één conclusie trekken; die knecht is een neger.

  • RhodBerth

   Piet is allang niet meer zwart maar bruin, heeft geen oorbellen meer, geen slavenkettingen, praat gewoon nederlands en is niet meer dom. Sterker nog, hij runt het hele sinterklaas bedrijf.

   De evolutie van zwarte piet heeft alles was fout was er allang afgehaald. Wanneer heb je voor het laatst sinterklaasjournaal gezien of zwarte piet bij een intocht? 20 jaar of enkel door een bril van vooroordelen?

   Don quichotte.

   (in antwoord op mr. anonymous)
   • mr. anonymous

    ok wat heeft dat met iets te make

    ?

    (De evolutie van zwarte piet heeft alles was fout was er allang afgehaald’.) hahahahah wat zeg je nou allemaal.

    ben je op je hoofd gevallen?

    Als jij het leuk vindt om Sinterklaas te vieren, moet je dat lekker doen. Maar zeg nou eerlijk, wordt het feest minder gezellig als een paar volwassen mensen hun gezicht niet volsmeren met zwarte of bruine schmink? Als je oprecht vindt dat Piet geen racisme is, kan hij net zo goed paars of wit zijn.
    EN kinderen zouden het verschil niet eens merken!!!!!
    dus waarom moet het perse een zwarte piet zijn, vertel me alleen die

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het zal mij worst zijn of Zwarte
     Piet Zwart, Wit of Pimpelpaars is. Ik ben een man van 35. En mijn
     kinderen zullen 2 jaar lang vragen waarom Zwarte Piet niet meer zwart
     is, en dan verzinnen we daar een verhaal bij. En m’n jongste dochter van
     2 zal niet eens weten dat Pimpelpaarse Piet vroeger zwart was.

     Maar
     dat is het hele punt niet. We kunnen vandaag Zwarte Piet Paars maken,
     en dan volgend jaar komt hij niet meer met de stoomboot omdat dat
     pijnlijk is voor Afrikaanse vluchtelingen wiens ouders met de bood bij
     Lampedusa verdronken zijn. Het jaar daarop moet Sinterklaas eens een
     vrouw zijn. Daarna moeten we het feest op 6 december vieren omdat 5
     december de heilige dag van de Inheemse Amazone Indianen blijkt te zijn
     of omdat 5 december in de Rammadam valt. Dan worden de Belgen boos,
     waant die vieren Sinterklaas al op 6 december. Dan doen we 7 december
     maar vinden de winkeliers dat het te dicht bij Kerst valt. Verder klagen
     de oude mensen omdat zij geen Sinterklaas meer vieren maar wel herrie
     horen bij de buren waar zo hard op de deur geklopt wordt.

     En
     het blijft niet bij Sinterklaas. Het gaat om de hele maatschappij die
     maakbaar moet zijn en ingericht naar de wensen en gevoelens van het
     individu, het zielige zich miskent gevoelde individu dat altijd pijn
     ervaart bij wat een ander doet. Geen vuurwerk voor de honden, het
     suikerfeest een nationale vrije dag, op zondagmorgen geen kermis voor de
     zwarte kousen, liberalen mogen vloeken omdat dat vrijheid van
     meningsuiting is en dan mogen ze vervolgens door een Sharia rechtbank
     worden berecht.

     En u vindt dat allemaal onzin en dat ik
     overdrijf, maar de geschiedenis leert dat het geen onzin is, en dat een
     kleine groep mensen, waar u kennelijk bijhoort, de maatschappij wil
     aanpassen aan haar persoonlijke wensen en grillen.

     U
     heeft het over mensen die het als racistisch ervaren. Maar u heeft geen
     enkel oog voor de mensen die het kennelijk juist als heel leuk ervaren.
     Uw inlevingsvermogen is zo ontzettend eenzijdig. De gevoelens van mensen
     die het als racistisch ervaren zijn net zo irreëel als de gevoelens van
     mensen die gaan huilen als Zwarte Piet paars wordt. Maar Zwarte Piet is
     gewoon Zwart. Dat is traditie, zoals er overal op de wereld vreemde en
     leuke en rare en grappige tradities zijn. Daar hechten mensen aan.

     Maar
     als we ZP licht oranje maken, dan zal niemand zich minder racistisch
     bejegend worden, want racisme komt niet door Zwarte Piet. Het komt door
     xenophobische mensen die de wereld net zo maakbaar willen hebben als u,
     namelijk ingericht naar hun grillen. En hun grillen is: geen zwarten
     want wij zijn superieur. En in feite komt dat gewoon overeen met uw
     gril: geen zwarte pieten want ik ben superieur in mijn morele denken.

     De
     hele Zwarte Piet discussie gaat niet over Zwarte Piet. Het is het
     Nederlandse Volk (2 miljoen likes!!!!) dat zich keert tegen de
     betuttelende zichzelf moreel superieur wanende maakbaarheids idealisten
     die overal racisten zien en moreel te verachten mensen.

     Maar u begrijpt dat niet.
     In feite is er maar 1 vraag relevant voor u: waarom doen we het niet gewoon zoals ik het wil, en maken we Zwarte Piet Geel?

     Zwarte
     Piet was ooit racistisch, zoals de hele Nederlandse maatschappij ooit
     racistisch was. Maar nu is dat beide niet meer het geval. We gaan niet
     alles uitwissen van de geschiedenis, sterker nog: we gebruiken dat als
     een les voor de toekomst.

     Hoe Zwarte Piet een held werd: van
     Slaaf tot Kindervriend. Het is een heroisch verhaal, de Amerikanen
     hebben Obama, de zwarte die President werd. Wij hebben Zwarte Piet. En
     we boffen, Zwarte Piet is veel geliefder dan Obama. Hij wordt alleen
     gehaat door grachtengordel links. Wat hebben die toch tegen zwart?

     (in antwoord op mr. anonymous)
 38. Bart Matthesius

  Blijkbaar zijn de voorstanders van een aanpassing (en dat is alles, niemand heeft het over afschaffing) in de minderheid.

  Maar als mijn kinderen later groot zijn en zich afvragen waarom we per se aan dat stereotype uiterlijk vasthielden terwijl het hun niets kon schelen dan heb ik een goed antwoord klaar.

  Piet is een lieve, ietwat domme clown met zwart kroeshaar en een donkere huid die overduidelijk een neger moet voorstellen. Zet m een andere pruik op en geef m een andere kleur en maak je kinderen trots.

  • RhodBerth

   Piet is allang niet meer zwart maar bruin, en hij heeft krullen, geen croeshaar. Misschien het sinterklaas journaal eens terug kijken.
   Verder is het geen domme clown meer. Piet regelt alles in en om sinterklaas.

   Verder is de kans aanwezig dat je kinderen zullen vragen: pappa, klopt het datpiet vroeger zwart was, en de held van alle kinderen, en dat sommige mensen toen vonden dat hij niet meer zwart mocht zijn…. Wat gemeen dat de beste en leukste manier waarop een donker persoon in de nederlandse traditie voorkwam werd afgeschaft. Gunde. Jullie het de donkere mensen niet dat ze zo positief op tv kwamen?

   Kortom: zet je oogkleppen eens af. Zwarte piet is allang niet meer rascistisch. Dat is er al minstens 20 jaar vanaf. Zwarte Piet is enkel nog een karikatuur in de ogen van de antirascisten, maar die denken dan ook enkel in hokjes.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Marijkewerf

    Waarom vindt u het goed dat Piet bruin is en niet zwart? Piet is zwart van het roet en daar word je niet bruin van. Zwart moet hij zijn, of grijs maar nooit bruin!

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het maakt hem minder stereotype, en dat vind ik wel goed. En het schoorsteen verhaal is slechts een smoesje om niet toe te hoeven geven dat nederland (en dus ook zp) xenofobisch was. (andere tijden overigens die we niet naast de morale meetlat van vandaag kunnen leggen)

     Ik denk dat we prima onze geschiedenis onder ogen kunnen komen, en juist daar lessen uit kunnen trekken zonder meteen in een schuld complex te vervallen en de traditie willen aanpassen (wat weer een vorm van geschiedvervalsing is).

     Daarom dus.

     (in antwoord op Marijkewerf)
     • Marijkewerf

      Dus u vindt zwarte mensen minder dan bruine mensen? U doet alsof u politiek correct bent maar eigenlijk bent u heel rascistisch.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ja, ik ben eigenlijk de duivel, ik ben niet alleen racistisch, maar ook een weerwolf, en ‘s nachts eet ik kleine kindjes.

      Gelukkig zijn er ook mensen zoals u die de wereld kunnen behoeden voor alles wat fout is.

      Oh zou alles maar zijn zoals u het wenste! Dan zou het hier gewoon de hemel op aarde zijn. Misschien moeten we u gewoon baas van het land maken zodat u soeverein kunt beschikken over goed en kwaad en de wereld in kunt rechten volgens de enige ware rechtvaardige richtlijnen.

      De enige vraag die ik aan u, verheven moreel superieure, hebt is dit: wat doet u met domme racistische tokkies zoals ik? Is het het beste om mensen zoals ik maar gewoon een spuitje te geven om zo het kwaad uit te roeien, of heeft u mededogen voor mij en krijg ik een 2e kans in een heropvoedings kamp?

      (in antwoord op Marijkewerf)
     • Marijkewerf

      Ik ben ook voor zwarte Piet hoor. Hij moet alleen wel zwart zijn en niet bruin.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • mr. anonymous

      dat vind ik ook marijke 😉

      (in antwoord op Marijkewerf)
     • RhodBerth

      Ik vermoed dat er sprake is van een verwarring, jij dacht dat ik een policor zwarte-piet hater ben, en vervolgens dacht ik dat jij dat was. Volgens mij zitten we in ‘hetzelfde’ kamp, behalve dan dat jij er wat ‘fundamenteler’ in zit, jij bent niet alleen tegen witte pieten, maar ook tegen bruine Pieten.

      Van mij mogen Pieten overigens best zwart zijn, ik concludeer alleen dat de realiteit is dat ze tegenwoordig bruin zijn. Dat vind ik heel erg prima want samen met het verdwijnen van de kettingen, de domheid, het gebrabbel en de ringen is daardoor het foute stereotype weggehaald. Dat is toch prima.

      (in antwoord op Marijkewerf)
     • mr. anonymous

      hahahahah damnn, weet je wat grappigste is, zwarte piet is lang niet zo racisisch als deze discussie.
      deze discussie laat haat echt naar buiten komen,

      en Rodberth jij klopt niet , waarom wil jij nou van zwarte piet bruine piet maken???

      dus van zwart naar bruin is geen probleem maar owee als het een ander kleur krijgt?

      Sommige mensen zijn gewoon geen mening waard haha
      u all should’ve been swallowed at birth

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Van mij mogen Pieten best zwart zijn, ik concludeer alleen dat
      de realiteit is dat ze tegenwoordig bruin zijn. Dat vind ik heel erg
      prima want samen met het verdwijnen van de kettingen, de domheid, het
      gebrabbel en de ringen is daardoor het foute stereotype weggehaald. Dat
      is toch prima.

      (in antwoord op mr. anonymous)
     • Karel Kritisch

      Dit is goud. Whahaha heerlijk dat cynisme…

      (in antwoord op RhodBerth)
   • Bart Matthesius

    RhodBerth, Je gaat alleen maar van jezelf uit. Het gaat er niet om of jij of ik het racistisch vind. Het gaat er om dat er mensen zijn die het als racistisch ervaren, en dat het niet valt te ontkennen dat daar grond voor is. En dan zeg ik dat dat zwaarder moet wegen dan wat sentiment.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Bart, ik ga niet van mezelf uit, ik ga niet van jou uit, ik ga niet
     van een donker kind uit, ik ga uit van het maatschappelijk belang. Het
     is aardig dat jij dit argument aandraagt, het geeft aan dat jij
     inderdaad vanuit het individu denkt.

     Bij het
     maatschappelijk belang kun je nooit uitgaan van het individu. Het
     individu is van belang in de sociale omgang. Uw warme betrokkenheid bij
     donkere kinderen die zich gediscrimineerd voelen kan het best worden
     geuit doordat u die kinderen bij wijze van spreken op schoot neemt en
     troost.

     Maar als je uitgaat van het individu, en daar
     maatschappelijk beleid op gaat maken, dan wordt het een zooitje. Ieder
     individu heeft wensen, vrezen, angsten en vreugden, die nooit in 1
     maatschappelijk belang te vangen zijn. De maatschappij is niet maakbaar,
     maar u gaat uit van de maakbare samenleving. u wilt dat Zwarte Piet
     niet meer zwart mag zijn, dus denkt u: we drukken op een knop en dan
     wordt Zwarte Piet wit.

     Het zal mij worst zijn of Zwarte
     Piet Zwart, Wit of Pimpelpaars is. Ik ben een man van 35. En mijn
     kinderen zullen 2 jaar lang vragen waarom Zwarte Piet niet meer zwart
     is, en dan verzinnen we daar een verhaal bij. En m’n jongste dochter van
     2 zal niet eens weten dat Pimpelpaarse Piet vroeger zwart was.

     Maar
     dat is het hele punt niet. We kunnen vandaag Zwarte Piet Paars maken,
     en dan volgend jaar komt hij niet meer met de stoomboot omdat dat
     pijnlijk is voor Afrikaanse vluchtelingen wiens ouders met de bood bij
     Lampedusa verdronken zijn. Het jaar daarop moet Sinterklaas eens een
     vrouw zijn. Daarna moeten we het feest op 6 december vieren omdat 5
     december de heilige dag van de Inheemse Amazone Indianen blijkt te zijn
     of omdat 5 december in de Rammadam valt. Dan worden de Belgen boos,
     waant die vieren Sinterklaas al op 6 december. Dan doen we 7 december
     maar vinden de winkeliers dat het te dicht bij Kerst valt. Verder klagen
     de oude mensen omdat zij geen Sinterklaas meer vieren maar wel herrie
     horen bij de buren waar zo hard op de deur geklopt wordt.

     En
     het blijft niet bij Sinterklaas. Het gaat om de hele maatschappij die
     maakbaar moet zijn en ingericht naar de wensen en gevoelens van het
     individu, het zielige zich miskent gevoelde individu dat altijd pijn
     ervaart bij wat een ander doet. Geen vuurwerk voor de honden, het
     suikerfeest een nationale vrije dag, op zondagmorgen geen kermis voor de
     zwarte kousen, liberalen mogen vloeken omdat dat vrijheid van
     meningsuiting is en dan mogen ze vervolgens door een Sharia rechtbank
     worden berecht.

     En u vindt dat allemaal onzin en dat ik
     overdrijf, maar de geschiedenis leert dat het geen onzin is, en dat een
     kleine groep mensen, waar u kennelijk bijhoort, de maatschappij wil
     aanpassen aan haar persoonlijke wensen en grillen.

     U
     heeft het over mensen die het als racistisch ervaren. Maar u heeft geen
     enkel oog voor de mensen die het kennelijk juist als heel leuk ervaren.
     Uw inlevingsvermogen is zo ontzettend eenzijdig. De gevoelens van mensen
     die het als racistisch ervaren zijn net zo irreëel als de gevoelens van
     mensen die gaan huilen als Zwarte Piet paars wordt. Maar Zwarte Piet is
     gewoon Zwart. Dat is traditie, zoals er overal op de wereld vreemde en
     leuke en rare en grappige tradities zijn. Daar hechten mensen aan.

     Maar
     als we ZP licht oranje maken, dan zal niemand zich minder racistisch
     bejegend worden, want racisme komt niet door Zwarte Piet. Het komt door
     xenophobische mensen die de wereld net zo maakbaar willen hebben als u,
     namelijk ingericht naar hun grillen. En hun grillen is: geen zwarten
     want wij zijn superieur. En in feite komt dat gewoon overeen met uw
     gril: geen zwarte pieten want ik ben superieur in mijn morele denken.

     De
     hele Zwarte Piet discussie gaat niet over Zwarte Piet. Het is het
     Nederlandse Volk (2 miljoen likes!!!!) dat zich keert tegen de
     betuttelende zichzelf moreel superieur wanende maakbaarheids idealisten
     die overal racisten zien en moreel te verachten mensen.

     Maar u begrijpt dat niet.
     In feite is er maar 1 vraag relevant voor u: waarom doen we het niet gewoon zoals ik het wil, en maken we Zwarte Piet Geel?

     Zwarte
     Piet was ooit racistisch, zoals de hele Nederlandse maatschappij ooit
     racistisch was. Maar nu is dat beide niet meer het geval. We gaan niet
     alles uitwissen van de geschiedenis, sterker nog: we gebruiken dat als
     een les voor de toekomst.

     Hoe Zwarte Piet een held werd: van
     Slaaf tot Kindervriend. Het is een heroisch verhaal, de Amerikanen
     hebben Obama, de zwarte die President werd. Wij hebben Zwarte Piet. En
     we boffen, Zwarte Piet is veel geliefder dan Obama. Hij wordt alleen
     gehaat door grachtengordel links. Wat hebben die toch tegen zwart?

     (in antwoord op Bart Matthesius)
     • mr. anonymous

      maar 1 ding, ik zeg niet dat ze zwarte piet moeten weghalen!

      want dat zou pas racistisch zijn, want dan kijkje na de kleur vn een persoon, ik zeg alleen het zou geen kwaad doen als een paar andere gekleurde pieten er voor kwamen. maar je hebt wel gelijk het was eerst zwaar racistisch, nu niet meer, nu s het een kindervriend;

      P.s ”Amerikanen hebben Obama, de zwarte die President werd. Wij hebben Zwarte Piet”

      dat is wel een sleche slechte voorbeeld
      want nu verbind je een neger met zwarte piet

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ik ben niet van de ‘school’ die koste wat het kost wil ontkennen dat ZP een negroide-slaven verleden heeft. Eerlijk is eerlijk, dat heeft hij wel. Daar ben ik niet trots op, maar dat is wel de realiteit. Ik ben blij dat hij dat verleden van zich af heeft kunnen schudden en juist een held is geworden. Dat is veel sterker trouwens! Het is zelfs een statement tegen racisme. (en helemaal als we dat er allemaal van willen maken! En willen is hier de sleutel! Waarom ‘willen’ sommigen hem wel wit maken, maar is de ‘wil’ er bij diezelfde mensen er niet om hem als positief post-slaaf neer te zetten? ‘wil’ is de sleutel van een sprookje)

      Ik ben niet tegen gekleurde pieten (Al past dat eigenlijk helemaal niet in het verhaal. Sterker nog, juist enkel zwarte pieten maakt het verhaal dus sterker: de bevrijde slaaf!) maar ‘dankzij’ de zwarte pieten haat zal het kleuren er wel niet in zitten in de komende 50 jaar. Die brug hebben de haters verbrand.

      Verder vind ik het ‘kleuren’ van Pieten een verkeerd signaal. Het zal allereerst het plezier bij velen weghalen (net zo subjectief als de zwart=fout gedachte overigens). En het is het toegeven aan het maakbaarheids ideaal. We moeten de wereld om ons heen niet polijsten totdat deze voldoet aan de irreële ‘rechtvaardigheidseisen’ van enkelen, dat lukt je nooit, ze zullen altijd meer willen, nooit tevreden zijn, en altijd weer iets anders vinden als steen des aanstoots.

      (in antwoord op mr. anonymous)
    • Karel Kritisch

     Er zullen altijd mensen zijn die dit of dat willen. Nu wil een clubje weer geld voor het slavernijverleden (30 miljard!) terwijl er niemand meer verantwoordelijk is of schade van heeft. De 1 heeft hekel aan vuurwerk, de ander heeft daar weer een hekel aan. Je blijft aan de gang. Het is nu duidelijk dat het een miniem groepje is. Heb je de hysterie bij die rechtszaak gezien? Dat agressieve? Veel Surinamers en Antillianen vieren ook Sinterklaas. Tolerantie werkt alle kanten uit. Nu de discussie zo is verhard zal er komende tijd niets veranderen.

     (in antwoord op Bart Matthesius)
   • mr. anonymous

    Als jij het leuk vindt om Sinterklaas te vieren, moet je dat lekker doen. Maar zeg nou eerlijk, wordt het feest minder gezellig als een paar volwassen mensen hun gezicht niet volsmeren met zwarte of bruine schmink? Als je oprecht vindt dat Piet geen racisme is, kan hij net zo goed paars of wit zijn.
    EN kinderen zouden het verschil niet eens merken!!!!!
    want daar gaat het niet om met sinterklaas.
    dus waarom moet het perse een zwarte piet zijn, vertel me alleen die

    (in antwoord op RhodBerth)
    • Karel Kritisch

     Het ging mij vroeger enkel om zwarte piet. Ik liep in de zomer nog in een pietenpak rond.

     (in antwoord op mr. anonymous)
  • Karel Kritisch

   Of we blijven het gewoon vieren zoals het nu is. De tegenstanders vieren het niet. En we laten die nutteloze raciale associatie los. Tolerantie komt van twee kanten.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
 39. John Hengstmengel

  het is van de gekke als we nou eens massaal thanksgiving gaan verbieden sinterklaas en zwarte piet horen bij de nederlandse traditie net zoals de kerstmis

  • Guest

   Ik zeg laat het zoal het is, laat zwarte piet lekker zwart blijven, als je echt een goed hart hebt zie je er niks verkeerds aan, pas als je onderscheid tussen mensen maakt zie je er miss iets fouts aan,

   maar luister, traditie veranderd altijd, ALTIJD!

   weet je hoe vaak Sinterklaas is veranderd in de loop der jaren, pas 150 jaar bestaat de zwarte piet, daarvoor hebben we Sinterklaas ruim 500 jaar gevierd zonder knecht, dus de traditie is wel veranderd!

   (in antwoord op John Hengstmengel)
 40. mr. anonymous

  Ik zeg laat het zoal het is, laat zwarte piet lekker zwart blijven, als je echt een goed hart hebt zie je er niks verkeerds aan, pas als je onderscheid tussen mensen maakt zie je er miss iets fouts aan,

  maar luister, traditie veranderd altijd, ALTIJD!

  weet je hoe vaak Sinterklaas is veranderd in de loop der jaren, pas 150 jaar bestaat de zwarte piet, daarvoor hebben we Sinterklaas ruim 500 jaar gevierd zonder knecht, dus de traditie is wel veranderd

 41. sharona

  als traditie voor mensengevoel gaat ben je wel een heel arrogant persoontje, ik vond sinterklaas ook altijd leuk en de zwarte pieten ook maar we blijven niet klein en goedgelovig want toen ik zag dat mijn beste vriendin(ja een negerin!) elke keer weer met sinterklaas uitgescholden werd voor zwarte piet gaf mij dat tot nadenken, zwarte piet hij kan de boom in ik weet zeker dat als sinterklaas een duitser was en leek op hitler en de zwarte pieten leken op een nederlander met klompen het gelijk werd afgeschaft. en dat gezeik over blanke vla??? kom op het is eten en word niet uitgebeeld als een persoon. dus get a life en doe normaal

  • Karel Kritisch

   Als je zwarte piet afschaft wordt je vriendin weer voor wat anders uitgescholden. Racisten blijven er altijd hoe betreurenswaardig ook. Jezelf met zwarte piet identificeren is niet nodig. De meeste mensen associëren zwarte piet niet met racisme. Het gaat niet om goedgelovigheid. Het gaat om jeugdsentiment en je wilt dat je kinderen hetzelfde meemaken. Raciaal denken is het probleem.

   (in antwoord op sharona)
  • RhodBerth

   Ik wordt hier in Belgie ‘uitgescholden’ (met een knipoog) voor kaaskop. Moeten we nu de kaasmarkt in Alkmaar afschaffen?

   Ze hebben mij ook weleens oliebol genoemd. Weg met de oliebol dan maar?

   Dat mensen jou en je vriendin voor Sinterklaas en Zwarte Piet uitmaken lijkt mij eerder een uiting van foute en domme mislukte pogingen tot humor dan een reden om Zwarte Piet af te schaffen.

   Mensen schelden en gebruiken daarvoor ‘normale’ zaken.
   Klootzak, Oliebol, Eikel, Vuurtoren, Stuk Schimmel, Varken…..De ‘schelder’ is fout, niet het woord dat hij gebruikt.

   (in antwoord op sharona)
 42. Joyce

  Amaii mense denke nog niet eens meer aan de kinderen , zij hebbe er zoveel plezier van als het sinterklaas is en trouwens de zwarte pietten zijn geen negers het zijn eigelijk gewoon pietten die door de schoorsteen zijn gegaan en daardoor zwart zien ,dus het zijn al geen negers, en het zijn ook geen slaven want als je de filmkes ziet van sinterklaas dan zie je dat die pietten er heel veel plezier hebben , en het niet erg vinde, want ze doen het graag voor de kinderen en zo moet het blijven, als mense het sinterklaasfeestje weg willen moeten ze er maar mee stoppen om het bij hun thuis te vieren ,en dan maar aan hun kinderen uitlegge dat mama en papa niet blij zijn met de pietten !! Maar swatt wij blijven het hier vieren en dat zal nooooooiit veranderen !!!

 43. sharona

  weet je maak dat je kat alsjeblieft wijs dat het geen negers zijn sinterklaas komt niet voor niets op een boot aan hoe dacht je dat wij blanken vroeger aankwamen en ohh god van een schoorsteen krijg je ook echt zomaar goude oorbellen en oh verrek ook nog kroeshaar en dikke lippen weet je droom jij maar lekker verder!

 44. Joyce

  En als het sinterklaasfeest afgeschaft word omwille van zwartepiet discrimienerend overkomt voorsommige mensen, moeten ze het suikerfeest ook maar afschaffen dit is discrimienerend tegenover de mensen met een ziekte( diabetisch)

 45. sharona

  leer eerst eens meer over het suikerfeest voordat je deze onzin uit gaat kramen die je trouwens vast niet van je zelf hebt omdat het hier ook al honderd keer staat

 46. Joyce

  Gouden oorbelle heeft niks met negers te make ea dus ,en dikke lippen hebbe ze niet allemaal zalle !! en zoals ik al zei “En als het sinterklaasfeest afgeschaft word omwille van zwartepiet discrimienerend overkomt voorsommige mensen, moeten ze het suikerfeest ook maar afschaffen dit is discrimienerend tegenover de mensen met een ziekte( diabetisch)” . !!!!!!!!! jullie denken gewoon nietmeer aan de kinderen egt schaamtelijk is dat !!!!

 47. sharona

  okee met jou valt geen discussie aan te gaan want jij bent werkelijk zo dom als het achterwerk van een varken oh en ja dat is beledigend bedoeld en als je dus zoveel om je traditie geeft wist je dat slaven gouden ringen droegen en het daar dus vandaan komt maar ja aangezien jij alleen maar zo´n meeloper bent van iedereen ken jij niet eens je achtergrond van je traditie, en ja alle negers die ik ken hebben dikke lippen of wacht jij weet vast ook geen verschil tussen een neger en een aziaat want zo dom ben jij blijkbaar ik zou zeggen ga terug naar school en kies als je hoofdvak geschiedenis! mischien kunnen we dan later als je hopelijk wijser bent geworden een normale discussie voeren inplaats van dat jij trugvalt op (horen)zeggen van internet!
  ik wens je een fijne avond

  • Karel Kritisch

   Het komt nogal onnozel over om iemand anders voor dom uit te maken en dan vervolgens zelf te beweren dat slaven gouden ringen droegen. Wat denk je zelf? Dat de slavenmeesters hun slaven met dure sieraden lieten lopen?

   (in antwoord op sharona)
 48. Joyce

  Och gij geeft nie om kinderen gij zalle schande wijf !!! dus gij zegt da goude ringe van negers kome ma dan zijt gij ook ma een dom achterlijk schaap zalle , ge zegt da ik terug na school moet ma kdenk da gij eerder terug moet gaan want ge kent der niks van zalle , en heb het nie over dat sommige neger dikke lippen hebbe ik weet dat die da hemme ma boeie, ik bedoel da nie al die pietten dikke lippe hemme en trouwens je moet geen neger zijn om dikke lippe te hebben hoor nu ben jij wat racistisch hoor !! ik wens jou ook een fijne (hopeloze) avond toe

 49. Kiara

  Kinderen kennen het woord rasicme niet eens. Zwarte piet is er al jaren en als je op wikipedia het verhaal van sinterklaas opzoekt, zie je dat de Zwarte Piet zwart is vanwegen het roet uit de schoorsteen. Ik kan me niet voorstellen dat wanneer ik later zelf kinderen heb, zij nooit een sinterklaas of Zwarte Piet zullen kennen. Dan speel ik zelf wel voor Zwarte Piet en hoop ik dat iemand nog mijn Sinterklaas wilt zijn. Ga je lekker druk maken om mensen die echt hulp nodig hebben. Mensen die met honger naar bed gaan en met honger opstaan, mensen die misbruikt worden, kinderen die in oorlog leven. Niet over een fantastische Nederlandse traditie, die niks met racisme te maken heeft, nooit gehad en hopelijk niet zal hebben door domme mensen als Verene Sheperd. Ik loop stage op een peuterspeelzaal en een basisschool. Alle kinderen kijken nu al uit naar het Sinterklaasfeest. Ik moet er niet aan denken dat die kleine hartjes worden gebroken door dit mooie feest weg te halen. Het is een schande dat er mensen zijn die denken dat ze dat zomaar zelf kunnen beslissen. Haal dan ook meteen het suikerfeest weg voor alle diabetici, de letters voor de analfabeten en dislecten, de cijfers voor de discalculisten, de moskeeën voor de sterk gelovige Rooms-Katholieken enz. Wat blijft er nog over als mensen zo gaan denken? Ik stem op Mandy Roos! Zwarte Pieten moeten blijven! Zet je handtekening op de piettitie!

 50. Kiara

  Gooi er toch gewoon een paar blanke, gele en rode pieten bij. Doe je ook 4 Sinterklazen bij een blanke, zwarte, rode en gele. Gezeur opgelost!

  • Karel Kritisch

   Nee dat veroorzaakt nog meer gezeur. 95% wil het niet.

   (in antwoord op Kiara)
   • AvdBoom

    nog niet, want dat gebeurt heus wel na enige tijd, het is een kwestie van doorzetten. De gestage drup holt de steen uit, zei vader Cats al.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Als men het op een redelijke manier aanpakt zou dat inderdaad kunnen. Maar om meteen naar de rechter te stappen? En naar de VN? Dat werkt verschrikkelijk averechts.
     Als men een petitie had gestart en een achterban van enkele tienduizenden had verzameld en een wat andere bewoording hadden gekozen. Dus niet zwarte ‘piet is racisme’ want die associatie hebben de meeste mensen helemaal niet. Maar netjes hadden aangegeven ‘zwarte piet vinden wij niet leuk’ en men dat had onderbouwd met de redenen bij ons allen bekend zijn dan was er wellicht meer begrip geweest. En had het geleidelijk kunnen veranderen. Door de confrontatie te zoeken hebben ze alle krediet verspeeld en zal men in lengte van dagen ertegen verzetten.

     (in antwoord op AvdBoom)
 51. Jesse

  Ik ben in Nederland geboren. Ik heb een bruine huidskleur.
  Ik ben voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Ik wil dat dit feest doorgaat, maar niet zoals het nu wordt gevierd.

  5 december was voor mij als kind wachten op een reactie als;’
  Jij hebt geen schmink nodig want jij bent al bruine he’. – ‘ Kijk mama, een
  zwarte piet’. -‘Moet jij ook geen pepernoten gooien?’

  Het is een feest voor ‘iedereen’, maar wat stelt iedereen
  voor als alleen de ‘niet-zwarte’ het feest kan vieren? (wijl de bruine kinderen
  weten dat zij zullen worden aangesproken door andere kinderen)

  De term Zwarte Piet is niet erg. Maar dat het symbool Zwarte
  Piet veel associaties heeft met een persoon van vroeger, waar mensen NU nog mee worden geconfronteerd door de viering is wel zorgelijk. Vooral voor de kinderen.

  Zwarte Piet is een knecht, een hulpje of hoe men het wilt
  noemen. Dat is feitelijk en niks denigrerend aan. Zwarte Piet zoals het tot nu gevierd wordt is wel denigrerend naar de bruine personen van nu, waar een persoon van vroeger word benadrukt. Een bruin persoon kan en wil niet hebben dat zij van een feest van OUDSHEIDS, NU nog worden aangekeken en aangesproken.

  Zwarte Piet is zwart geschminkt wat kan onderbouwen dat hij
  uit de schoorsteen komt. Hier is geen probleem in te vinden. Maar dat Zware
  Piet kroeshaar én benadrukt rode lippen heeft, onderbouwen dat hij een Afrikaanse karikatuur is. Ook het feit dat Zwarte Piet soms bruin wordt geschminkt op vervanging van zwarte schmink onderbouwt dit.

  Deze bruine Afrikaanse karikatuur (de personen als bevolking)
  is vroeger gebruikt als slaaf. Het feit dat deze omstandigheid wordt gevierd
  als feest is wat de bruine persoon kwetst. Dit heeft dezelfde verwijzing als in
  de Verenigde Staten een blanke man in pak op knieën wordt gedragen door 100 Amerikanen die eruit zien als Arabieren. Daar zou een wereldspraak van zijn, zoals het nu gaat tussen het Midden-Oosten en de Verenigd Staten.

  De type Zwarte Piet is niet erg als het geen verwijzing
  heeft naar een negatieve ervaring in het verleden. In bovenstaande stuk is dit duidelijk. De Verenigde Staten en de Arabische landen hebben te veel negatieve spanning dus zou zo’n vertoning van een Amerikaan in pak en 100 Amerikanen verkleed als Arabieren zou verwijzen naar het denigreren van de Arabieren. Dit heeft Zwarte Piet ook. Door de verwijzing naar het kroeshaar én benadrukte rode lippen én zwarte huid, verwijst het volk (gevormd door de vroegere blanke mensen) naar de slavernij.

  De onderbouwing dat zwarte piet zwart is omdat hij uit de
  schoorsteen komt is niet juist. Als Zwarte Piet zwart is omdat hij uit de
  schoorsteen komt, vraag ik mij af waarom hij dan al zwart aankomt met de boot
  uit Spanje? Als hij uit Spanje komt dan zouden de pieten met hun eigen
  huidskleur en haartype van de boot af moeten komen en zwart terug moeten gaan
  bij het uitzwaaien. Het feit dat bij de type Zwarte Piet een kroesharige pruik,
  en benadrukt rode lippen horen onderbouwd deze stelling niet. Mocht dit vanaf
  heden veranderen de Pieten komen echt aan met de boot met eigen huidskleur (
  geen kroeshaar) en gaan zwart weg, dan zou de constante verwijzing naar de slavernij met de tijd verdwijnen omdat argumenten onderbouwt kunnen worden. De bewijzen en argumenten nu onderbouwen echter naar de slavernij en om het
  Sinterklaasfeest te houden kunnen we dit ‘verwijzende slavenfeest’ veranderen
  naar ‘sinterklaas met pietenfeest van en naar Spanje’.

  Ook dat Zwarte Piet traditioneel moet zijn is verontrustend.
  Hans en Grietje hebben altijd de zelfde naam maar veranderen ook van kapsel en
  gezicht, omdat met de tijd mensen veranderen. Zwarte Piet kan ook veranderen.

  De titel Sinterklaas en Zwarte Piet kan en moet blijven,
  daar heeft het Nederlandse volk ( wij allemaal) recht op. Als zwarte piet
  gekleurd is blijft de Titel Zwarte Piet. Als hij geel, blauw en rood is en verschillende
  haartypes heeft dan is het een gekleurd feest, waarbij kleur een feest is en wordt
  ook niemand gekwetst. Natuurlijk houd je dan nog het verleden met de slavernij,
  maar dat is geschiedenis en die kan je niet veranderen.

  Het Sinterklaasfeest word gevierd door kinderen maar hoe het
  wordt gevierd en gevormd wordt bepaald door volwassenen. Zwarte Piet is ten slotte een volwassen geschminkte persoon. De kinderen zullen het Sinterklaasfeest nog feestelijker vinden als er een stoomboot aankomt met gekleurde Pieten erop.

  Indien Zwarte piet, zwart moet blijven is de plicht van de ouders,
  de kinderen te leren dat zwarte piet een geschminkte man is en dat er ook
  bruine mensen bestaan in de wereld. Maar als dit niet wordt verteld aan de
  keukentafel, leren kinderen dat Zwarte Piet zwarte of bruin is en die persoon op
  straat ook donkerbruin is dus ook een Zwarte Piet. Het gevolg is dat de bruine
  mensen worden gekwetst door kinderen, zonder dat dit de instelling, intentie en
  bedoeling is van de kinderen. Gezien wij als volk al jaren geen duidelijk onderscheid kunnen creëren voor kinderen, is er verandering nodig hoe wij als volk het feest vieren.

  De reden dat men verwijst naar de Holocaust is omdat er
  wordt gezegd: ‘Het is mijn jeugdfeest die ik wil overgeven naar mijn kinderen’.
  Maar voor de nazi’s was joden vergassen ook een feest, maar zij zeggen niet:’
  In mijn jeugd was dit een feest en ik wil dit overgeven aan mijn kinderen’ omdat
  wij als mensheid dit hebben gestopt omdat het FOUT is. Dus de stelling – Het is
  een kinderfeest van vroeger – is niet rechtvaardigend. Het woord feest als
  standpunt gebruiken dat een moment een viering is, is ook geen sterk standpunt.
  Als Amerikanen mensen jaarlijks 5 Nederlanders doden op een feest omdat het
  vroeger ook zo is gevierd, is dit niet rechtvaardig. Dus de term feest is niet positief
  als het alleen een feest is voor de mensen die het vieren.

  Ook zeggen dat de meerderheid Zwarte Piet wilt houden is
  niet rechtvaardigend want in Nazi-Duitsland zeiden mensen ook ’Wij zijn met de
  meerderheid dus de joden mogen worden vergast’. Maar dat wilt niet zeggen dat
  de handeling waardig en juist is. Meerderheid van de stemmen is niet
  rechtvaardigend omdat de meerderheid van de stemmen kan kiezen de minderheid te vermoorden keer op keer.

  Ik merk dat in de media men te veel links en rechts oordelen.
  ‘Zwarte Piet moet blijven en blijf van het Sinterklaasfeest af. ‘ Het is niet
  dat bruine personen af willen van Zwarte Piet als figuur. Niemand wilt de stoomboot
  met alleen Sinterklaas erop. Dat zou wel erg triest zijn, ook voor Sinterklaas…

  Conclusie:

  Nederland heeft recht op de Titel Sinterklaas en ZwartePiet.
  Nederland is van ons allemaal. Allemaal hebben we recht op een leuk sinterklaasfeest dus de Titel Sinterklaas en Zwarte Piet moet blijven.

  Maar de verwijzing naar de slaven van vroeger naar de bruine persoon van nu moet stoppen. Om deze verwijzing te veranderen kan men vanaf nu
  het verhaal rondom Zwarte Piet veranderen door:

  Zwarte Piet af te beelden als een persoon die zwart is
  geworden doordat deze uit de schoorsteen is gekropen. Hierbij komt Zwarte Piet
  aan met de stoomboot als normaal persoon ( eigen huidskleur, kan blank of bruin
  zijn) in schoon kostuum en bij vertrek met de stoomboot is het kostuum vies en hij
  zwart omdat hij door duizenden schoorstenen is gekropen. Deze vorm heeft geen
  kroeshaar en Zwarte Piet is zwart en niet bruin. Hij is zwart omdat hij vies is
  en hierdoor kan niet verwezen worden naar of slavernij of de bruine mensen van nu.

  OF

  Zwarte Piet wordt gevierd door de Titel Zwarte Piet te
  houden, maar dat de pieten alle kleuren van de regenboog zijn en verschillende
  haartypes hebben zodat iedereen het sinterklaasfeest kan vieren ongeacht huidskleur. Kinderen zullen deze versie zelfs leuker vinden door de vele kleurtjes. Oranje Piet zou nog leuker zijn omdat het in samenstelling staat met Nederlands Oranje als kleursymbool!

  Ik hoop dat mensen begrijpen dat zoals het Sinterklaasfeest
  tot nu toe gevierd wordt blijft haken op het verleden van de slavernij en om allemaal gelukkig uit deze scenario te komen moeten we tot een oplossing komen waarbij Nederland als volk haar traditie kan houden zonder negatieve gevoelens naar het feest en zonder negatieve gevoelens naar elkaar.

  Zodat alle toekomstige kinderen met en ongeacht huidskleur het Sinterklaasfeest leuk kunnen vieren,

  Jesse –

 52. Captain Caveman

  Nu we toch bezig zijn, wil ik ook even de zaak Pipo de Clown (en veel soortgelijke clowns) aanhangig maken.
  Deze verschijning en karikatuur is toch wel enorm discriminerend naar blanke mensen toe en zeker mensen met rood haar.
  Ik stel voor om clowns, die toch overwegend wit geschminkt zijn voortaan een andere kleur te schminken: groen, geel of zwart.

 53. Jesse

  Een nieuwe invalshoek geeft de reden waarom de VN waarnemers, met name Verene Shepherd vonden dat het sinterklaasfeest racistisch was.

  Het feit dat ze al vertelde dat sinterklaas afstamt van de kerstman laat inderdaad zien dat zij niet goed is geïnformeerd door de persoon die haar de juist informatie moest verschaffen.
  Hierop gebaseerd, als buitenstaander, lijkt het sinterklaasfeest overbodig en inderdaad terug te gaan naar slavernij.
  De persoon die haar onjuist heeft geïnformeerd zou aangesproken moeten worden en niet de VN.

  De eerste keer dat ik dit jaar hoorde over Verene Shepherd, was toen Nederland 1 een audiofragment afspeelde met haar stem die haar mening uitte over het sinterklaasfeest.
  Ik wist niet wie zij was omdat het alleen audio was en er geen beeld of foto was van mevrouw.
  De tweede keer dat ik van haar hoorde was er foto geplaatst, en wist meteen dat het door het publiek zou worden geïnterpreteerd als ‘een bruine vrouw die oordeelt over zwarte piet, hoe ironisch’.

  En dan denken dat de Nederlandse media niet doet aan propaganda!

  Voor meer informatie zie de verwijzing van georgeknightlang op wordpress.

 54. Bert van Zantwijk

  Verene Shepherd is betrokken bij een miljardenclaim tegen alle blanke landen wegens het slavernijverleden en heeft dus een financieel belang om Zwarte Piet racistisch te noemen. Deze dame is overigens slechts een adviseur van de VN en heeft die titel misbruikt door te suggereren dat zij namens de VN spreekt. In werkelijkheid sprak zij op eigen titel en heeft de VN zich van haar woorden gedistantieerd.

  Uit haar woorden blijkt bovendien dat zij zich vrijwel niet heeft verdiept in de materie. Zo weet zij niet eens dat Santa Claus is voortgekomen uit Sinterklaas en is het haar kennelijk ook ontgaan dat zwarte stammen in Afrika hun gezicht wit maken als zij een demon willen uitbeelden.

  Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ wordt helder uitgelegd wat de herkomst is van Zwarte Piet en wat de betekenis is van zijn zwarte kleur. Ook wordt aangetoond dat Jan Schenkman, waarnaar de meeste Anti-Pieten verwijzen, niet de bedenker is van Zwarte Piet en wordt uitgelegd waarom Schenkman de zwarte knecht een menselijke gedaante heeft gegeven.

Reacties niet toegestaan