‘Huisarts Tuitjenhorn gaf terminale patiënt 1 gram morfine’

De Volkskrant heeft een reconstructie van de omstreden euthanasiezaak in Tuitjenhorn.  Huisarts Nico Tromp diende 1 gram morfine toe aan de terminale kankerpatiënt in Tuitjenhorn. Dat is heel veel en veel meer dan in soortgelijke gevallen gebruikelijk. Dat zegt zijn collega en behandelend huisarts Eugène Steenvoorde, die inzage had in het strafdossier tegen De Volkskrant. 'Zo'n hoge dosering was niet noodzakelijk. Maar ik denk dat hij er zeker van wilde zijn dat de patiënt niet meer wakker werd.' In die opzet slaagde Tromp: de patient overleed dezelfde avond. Uit een reconstructie  in de Volkskrant, blijkt dat huisarts Tromp op 19 augustus  laat arriveerde bij zijn terminale patiënt. De wanhopige echtgenote belde die ochtend al om kwart over acht. Maar Tromp gaat pas in de middag naar de patient toe. Als Tromp 's middags tegen twee uur aankomt, schrikt hij zich kapot. 'Hij voelde zich vreselijk schuldig dat hij er zo laat was', zegt Steenvoorde. 'Hij dacht: ik moet iets doen.' Tromp pleegde op 8 oktober zelfmoord, nadat de inspectie hem op non-actief stelde en justitie een strafonderzoek naar het overlijden van zijn patiënt was begonnen.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kees Cornelder

  Ik begrijp a) de doodzieke en in feite al stervende patiënt in kwestie aan het stikken was door toenemend vocht in en rond zijn longen, b) dat zijn huisarts mede op verzoek van de echtgenote van de doodzieke patiënt met het acuut (moeten) toedienen van die, zoals nu blijkt, 1 gram morfine goddank een genadige coupe de grâce pleegde, c) dat de hierbij aanwezige jonge huisarts-stagiaire als onervarene hier geen bal van snapte en het voorval – dat jaarlijks honderden keren in soortgelijke gevallen overal voorkomt – braaf meldde bij haar studiebegeleider die hierop wel móest reageren zoals dit metterdaad is gebeurd, met een hele sequens van opeenvolgende wettelijke handelingen, d) dat de huisarts in kwestie – een puike hulpverlener – de zeer zware druk die op hem vanuit Het Systeem is uitgeoefend niet langer aankan en in opperste waanhoop de hand aan zichzelf sloeg en e) dat iedereen die hierin een rol heeft gespeeld schuldig is aan de zelfdoding van de huisarts.

  Moraal: bent u huisarts en wordt u geconfronteerd met een acute situatie van on(ver)dragelijk lijden van een toch al stervende patiënt ? Pech hebben voor zo’n persoon: laat hem of haar gewoon doodetteren op het ziekbed. Dit voorkomt dat u, al dan niet ingegeven door een zenuwachtige stagiaire-huisarts, uiteindelijk de hand aan uzelf zult slaan omdat Het Systeem u opeens volop bespringt.

  Namens Kafka: gegroet!

  • Captain Caveman

   Inderdaad vreselijk dat deze huisarts door alle shit hierover zelfmoord heeft gepleegd, terwijl het zijn doel was om iemand te helpen.
   En misschien was het niet helemaal volgens de regeltjes, maar hoe kan je ooit lijden vastleggen in regels???

   (in antwoord op Kees Cornelder)
   • marianne martens

    Je kunt het niet vastleggen in regels, elke wet heeft een schemergebied waar je zelf enige vrijheid hebt om anders en zelfstandig te handelen. Gelukkig maar,het lijkt, vgls een collega- huisarts erop dat de ondervraging door de Inspectie, de huisarts de genadeklap heeft gegeven. ——– Bij andere een man, die euthanasie kreeg toegediend, kinderen aanwezig, werd na een diepe slaap weer wakker, kinderen schrokken, vader lachte en kinderen wat later. Hierna weer Ingeslapen. ———
    Gelukkig kreeg degene met keelkanker, meer dan de toegestane dosis toegediend,want de doodsstrijd is bij deze ziekte ongemeen heftig.

    (in antwoord op Captain Caveman)
  • kletsmajoor

   Dit is een gruwelijk voorbeeld van wat er gebeurd als er een overmaat aan regels wordt gemaakt vanuit de illusie dat het hele leven in regels gevat kan worden. Op een bepaald punt gaan mensen als robots regeltjes uitvoeren i.p.v. hun gezond verstand te gebruiken. Wee degene die wèl z’n verstand gebruikt en tot een andere oplossing komt.

   (in antwoord op Kees Cornelder)

Reacties niet toegestaan