FNV: ernstige problemen met veiligheid grondpersoneel Schiphol

Op Schiphol is er sprake van een ernstig probleem met de veiligheidscultuur voor personeel. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête die de bond heeft gehouden onder 1100 medewerkers van het grondpersoneel op de luchthaven.

Drie veelvoorkomende veiligheidsproblemen zijn werken in vervuilde lucht, agressieve passagiers en onveilige situaties op het platform, zoals te hard rijden of aanrijdingen. Volgens FNV vindt 40 procent van de mensen die bij afhandeling werkt dat veiligheid belangrijk is voor de werkgever.

Volgens de vakbond is de concurrentiestrijd een belangrijke factor voor de veiligheidsproblemen. FNV vindt dat er te veel bedrijven op Schiphol werken, zo zouden er acht afhandelingsbedrijven actief zijn. Op andere grote luchthavens zijn dat er volgens FNV vaak twee.

Voor FNV lijkt deze enquête de volgende stap in de onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer dat grondpersoneel een minimumloon van 14 euro krijgt. Maandagmiddag houdt de vakbond een manifestatie op Schiphol.