‘Shell heeft meer invloed op CO2-uitstoot dan de staat’

Shell heeft als bedrijf een nog "grotere en directere invloed" op de CO2-uitstoot dan de Nederlandse staat, betogen de eisers in de klimaatzaak dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Vanwege die "bijzondere machtspositie" draagt het olie- en gasbedrijf ook een grote verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan, stellen de advocaten.

Milieudefensie, diverse andere organisaties en 17.000 burgers hopen Shell via de rechter te dwingen tot grotere duurzaamheidsambities. Het bedrijf moet wat hen betreft fors minder fossiele brandstoffen gaan verkopen.

Milieudefensie stelt Shell verantwoordelijk voor 1,2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Volgens de advocaten handelt het bedrijf onrechtmatig, omdat het weet hoe gevaarlijk klimaatverandering is, maar er toch aan blijft bijdragen.

Shell vindt zelf dat het wel degelijk grote ambities toont in de overgang naar een duurzamere energievoorziening. Los daarvan vindt het bedrijf dit geen zaak voor de rechter. Klimaatbeleid moet door de politiek worden bepaald, betoogden de advocaten van de multinational eerder.