Botero-prijs stopt na kritiek van Botero

Met de kenmerkende opgeblazen figuren in zijn werk is de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero al bijna even beroemd als zijn schrijvende landgenoot Gabriel Garcia Marquez en zijn zingende landgenote Shakira.
In eigen land heeft Botero nu voor een relletje gezorgd: hij wil niets meer te maken hebben met de jaarlijkse prijs die in zijn naam wordt uitgeloofd. De Botero-prijs ter waarde van 35.000 euro is een van de belangrijkste prijzen voor jonge kunstenaars in Latijns-Amerika.
De meester zelf was echter niet erg onder de indruk van de keuze van de jury. De bekroonde werken waren volgens hem ‘erg armoedig’, zo zei hij in een interview met het blad Arcadia.
De stichting die de prijs uitreikt, besloot vervolgens helemaal te stoppen. "Zo heeft het geen zin meer," zegt María Elvira Pardo in El Pais.
Hier blijkt maar weer eens dat het veel verstandiger is een prijs te vernoemen naar een reeds overleden kunstenaar. Nobel (tweede link) en ook P.C Hooft (derde link) kunnen geen interviews meer geven om protest aan te tekenen tegen degenen die in hun naam worden gelauwerd.

Bron(nen):   El Pais  Welingelichte Kringen  RTL Nieuws