Champagne? Nee, merci

Bollinger, ooit het favoriete drankje van koningin Victoria en Evelyn Waugh, ligt nu voor een paar tientjes in de supermarkt. Iets minder bekende merken heb je al voor 10 pond, zo schrijft The Times, als je het lef hebt om zaken als Tesco of Lidl binnen te gaan. En wie iets langer zoekt, kan zelfs een premier cru vinden voor de helft van de prijs.
Ook in Frankrijk zelf zou je kunnen zeggen dat champagne een wat banaal drankje is geworden. Als jouw product het vaste bestanddeel is geworden van het ene na het andere prijzenfestival in de supermarkt, komt het moment dat je niet meer zo exclusief bent als eerder het geval was.
In de Champagnestreek in Noord-Frankrijk (Reims, Épernay en omstreken), waar de drank sinds 300 jaar wordt gemaakt, is sprake van een heuse crisis. Niet eerder gedurende de laatste 50 jaar waren de prijzen zo laag. De export krijgt flinke klappen (Groot-Brittannie was altijd afnemer nummer 1 en de vraag in dit land is gekrompen met 30 procent). Ook de Verenigde Staten en China laten het op een verschrikkelijke manier afweten.
Dat er minder werd gedronken, deerde de champagnemakers niet. Heel arrogant gingen ze gewoon door met hun oude productie en nu liggen er 1,2 miljard flessen die deels moeten worden gedumpt omdat de voorraden veel te groot zijn. 
Intussen gaat het kostbare imago snel verloren. Want waarom zou degene die nu nog maar weinig voor een fles bubbels betaalt over een of enkele jaren opeens weer een veelvoud van dit bedrag neertellen? Champgane is bovendien al te zeer het drankje geworden van voetbalvrouwen en autocoureurs die grote flessen leegschenken of zelfs leegspuiten. De ordinaire man wordt net iets te vaak met een fles in handen gesignaleerd en iedere keer dat we Gordon zien proosten, is dat niet goed voor de reputatie van champagne.
Ook hebben we de laatste jaren kennis kunnen maken met prikwijnen uit andere streken, steevast goedkoper en eigenlijk niet minder lekker.
De producenten van champagne zitten diep in de problemen, maar daar hoeft u verder niet bij stil te staan. Ooit werd champagne in de wealthy classes gedurende de hele maaltijd gedronken. Inmiddels zijn de prijzen zo laag dat iedereen dit kan doen.

Bron(nen):   The Times