Poch doet opnieuw beroep op Timmermans

Advocaat Geert-Jan Knoops wil dat minister Frans Timmermans zich opnieuw hard maakt voor ,,het recht op een eerlijk proces'' van oud-Transaviapiloot Julio Poch. De advocaat gaat Timmermans vragen klachten die Knoops daarover in 2010 en 2011 indiende bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, openlijk te steunen.

Dat heeft Knoops zondag laten weten. Eerder deze week werd bekend dat de rechters in Argentinië het voorarrest van Poch met zeker een jaar hebben verlengd. De piloot zit inmiddels ongeveer 4 jaar vast, maar heeft voorlopig nog geen zicht op een inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Knoops vreest dat het nog wel enige jaren kan duren voordat de rechters uitspraak doen. De advocaat rekent voor dat dit zomaar 2016 of 2017 kan worden. ,,Maar op dit moment hebben we geen enkele indicatie.''

Eerder dit jaar, in februari, ondersteunde Nederland een verzoek van Knoops om de voorlopige hechtenis van Poch te schorsen. De rechter wees dat verzoek toen af. Knoops vindt dat Nederland ervoor moet zorgen dat Poch een eerlijk proces krijgt. ,,Nederland heeft in 2009 op verzoek van Argentinië aan dat land en Spanje vluchtgegevens van Poch verstrekt, zodat hij in Spanje kon worden aangehouden. Nederland heeft dus zonder enig voorbehoud indirect aan de uitlevering meegewerkt en is dus medeverantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Poch zit'', vindt Knoops.