Sarkozy moet debat over identiteit staken

SOS racisme, een soort van Franse Anne Frank Stichting, heeft president Sarkozy opgeroepen het debat over de nationale identiteit te staken.
Begin november startte op verzoek van de regering een debat over wie de Fransen nou werkelijk zijn. 'Iedereen' deed mee en het werd een oorverdovende herrie. Ook ministers gingen het land in en waar de discussie werd geopend, vielen al snel de woorden 'moslim', 'hoofddoek' en andere termen waarin een zeker dedain ten opzichte van (moslim)immigranten lag besloten. 
Was dat ook de bedoeling? 
Helaas valt dit niet met zekerheid te ontkennen. Meer dan eens is gesuggereerd dat Sarkozy en co op deze manier hun marketing doen en de niet al te progressieve kiezer het gevoel wilden geven dat ze ook niet blij zijn met al die miljoenen moslims op Frans grondgebied. 
Hoe dan ook, de gemiddelde Parijse intellectueel - vriend van iedereen die een kleurtje heeft - zou graag zien dat dit zogenaamde debat vandaag nog ophoudt. Om verdere stigmatisering en racistische oprispingen tegen te gaan. 
Vandaag publiceerde SOS racisme daarom een lijst met ondertekenaars die dit initiatief onderschrijven. Het is een lange lijst met namen geworden en als je hier niet op staat, ziet het er voor je intellectuele toekomst in Frankrijk niet goed uit. En ben je vermoedelijk ook niet progressief genoeg om nog mee te tellen in het Parijse discours.
De tweede link betreft een 'toelichting' op de petitie van halfgod Bernard-Henri Lévy (foto).

Bron(nen):   Libération  BHL