Kerken houden kerstvieringen online, op een aantal na

De meeste kerken houden de kerstmissen op kerstavond, eerste en tweede kerstdag online. Daarmee geven zij gehoor aan de oproepen van de kerkkoepels van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) om vanwege corona niet samen te komen voor de kerstvieringen. Een aantal gemeenten houdt wel publiek toegankelijke diensten.

Woensdag concludeerde het RIVM dat negen van de tien coronabrandhaarden in christelijke gemeenten zijn. Bisschoppen riepen eerder al op de missen tijdens kerstavond niet open te stellen voor kerkgangers, om zo bewegingen van veel mensen tegelijk te voorkomen. Op eerste kerstdag is er een maximum van dertig bezoekers welkom, naast de bedienaren, medewerkers en zangers. Alle diensten zijn online te volgen.

Sommige kerken laten op kerstavond wel dertig bezoekers toe, zoals de evangelische zendingsgemeente Menorah in Apeldoorn. "De overheid heeft gezegd dat buurthuizen open kunnen blijven voor eenzamen, zo'n functie hebben wij ook", zegt een woordvoerder. "Wij hebben een belangrijke functie in de samenleving, daarom hebben we besloten bepaalde activiteiten wel door te laten gaan zodat er contact kan zijn tussen mensen."

Afgelopen zondag werd in een aantal gemeenten verschillende kerkdiensten bezocht door grote aantallen mensen, waaronder in Barneveld, Staphorst en Opheusden. De dienst van de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst werd door zo'n tweehonderd kerkgangers bijgewoond. Een woordvoerder van de kerk wil geen aantallen noemen hoeveel mensen hij op eerste kerstdag verwacht, maar zegt de dienst "heel beperkt" te houden.