Heren onder elkaar

Achter de altijd kauwgom kauwende, licht ontvlambare en doorgaans onbeschofte coach van Manchester United, de Schot Alex Ferguson, gaat eigenlijk een tere ziel schuil. Dat moeten we wel concluderen uit zijn 'oprecht' verontwaardigde reactie op het ontslag van collega-trainer bij de concurrerende club in dezelfde stad, Mark Hughes van Manchester City. 
Hughes werd deze week de laan uitgestuurd want City dingt niet mee naar de titel in de Premier League en dat is onverteerbaar voor de Arabische sjeiks die meer dan een paar honderd miljoen pond in de club investeerden en de resultaten nogal vonden tegenvallen. 
Heel normaal in dergelijke omstandigheden dat de coach een schop krijgt, maar om onnaspeurlijke reden schijnt hier een code te zijn doorbroken. Want, zo zegt Ferguson in The Times, het ontslag van Hughes was al naar buiten gesijpeld, terwijl de coach zaterdag nog op de bank zat in de wedstrijd tegen Sunderland. En in de coulissen stond de nieuwe Italiaanse trainer (Roberto Mancini) al klaar on de boedel over te nemen. Dat was 'unacceptable behaviour,'aldus Ferguson. 
Huhhhhhhh? 
Ferguson heerst als een tijger over zijn club. Hij schopt er spelers naar believen uit en alles moet wijken voor zijn grillen. Maar elders in de edele voetbalsport - en dat begint blijkbaar bij de hekken van zijn eigen United-stadion - heersen heel andere wetten. En dient het fatsoen immer te zegevieren. Nou ja, de acte is op zich onbegrijpelijk. 
Maar als Ferguson zo wat onrust wil stoken bij de plaatselijke concurrent, is dat tenminste een reden voor zijn gedrag.

Bron(nen):   The Times