Schade groot na aardbeving Kroatië, veel gewonden

De schade in Kroatië als gevolg van de aardbeving is zwaar, melden lokale media. Behalve de hoofdstad Zagreb zijn ook andere steden zwaar getroffen, zoals Petrinja vlakbij het epicentrum. Volgens de burgemeester Darinko Dumbović is de halve stad verwoest.

Hulpdiensten melden dat er veel gewonden zijn gevallen. Op beelden is te zien hoe mensen niet ver van het epicentrum onder het puin vandaan worden gehaald. Meerdere lokale media melden dat in Petrinja een kind om het leven is gekomen, maar geven geen verdere details

Lokale media melden dat mensen in paniek de straat op vluchtten. Op beelden is te zien dat er gebouwen zijn ingestort. Ook druppelen de eerste berichten binnen van gewonden.

Buiten blijven

Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken roept mensen op om buiten te blijven en de kalmte te bewaren. Die oproep om naar buiten te gaan geldt in het bijzonder voor mensen die wonen in beschadigde gebouwen.

De Kroatische premier Andrej Plenkovic meldt op Twitter dat hij op weg is naar de plaats Petrinja. Eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič staat volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ook klaar om naar het rampgebied af te reizen zodra de situatie dat toelaat.

Lokale media melden dat de hoofdstad Zagreb grotendeels zonder elektriciteit zat na de beving. De ziekenhuizen werden geëvacueerd. De politie roept mensen op om alleen in noodgevallen nog in de auto te stappen.