Ook een christen mag Allah zeggen

Onbegrip en onrust deze dagen in Maleisië. Met een interessante aanleiding, dat wel.
Het Maleisische hooggerechtshof heeft eerder deze week geoordeeld dat het gebruik van de term 'allah' niet meer exclusief voor moslims zou moeten zijn. Het woord allah, dat in het Arabisch niet meer dan 'god' betekent, zouden Maleisische christenen ook moeten kunnen gebruiken wanneer ze aan hun god refereren. De zaak was aangespannen door de Katholieke krant The Herald.  
De uitspraak van de rechter heeft behoorlijk kwaad bloed gezet bij delen van de Maleisische bevolking, die voor een kleine meerderheid uit moslims bestaat. "Iedereen weet dat Allah de moslimgod is en alleen van moslims is."
Helaas is het niet bij verontwaardigde uitspraken gebleven. Donderdagnacht werden er enkele christelijke kerken in de buitenwijken van Kuala Lumpur met brandbommen bestookt. De regering heeft de aanslagen veroordeeld, maar heeft ook aangekondigd de uitspraak van de rechter niet zonder slag of stoot te accepteren en eerst in hoger beroep te willen gaan. 
Ook vandaag waren er weer protesten van moslims door het hele land. Ze droegen onder andere borden met teksten als 'Laat de Islam met rust, stel ons geduld niet op de proef.'
Religie is altijd een gevoelig punt geweest in Maleisië, waar moslims, christenen, boeddisten en hindoeisten samen leven. De radicale politieke islam wint echter steeds meer terrein. Inmiddels is het al zover dat het land twee verschillende rechtssystemen kent: een voor moslims en een voor de andere bevolkingsgroepen. De regering ziet dit als de enige manier om de sociale stabliteit te behouden. Een aanzienlijk deel van de moslims die ministersposten bekleden accepteren eigenlijk geen onafhankelijke rechtspraak. Moslims die hebben opgeroepen de uitspraak van de rechter te respecteren zijn inmiddels uitgescholden voor verraders.  
Niet-moslims in Maleisië vrezen dat het ingewikkelde rechtssysteem niet meer in staat is naar ieders tevredenheid te werken, en zien hun land langzaam afglijden in de richting van een Islamitische staat.  

Bron(nen):   Time  Herald Malaysia