Skiën op de Toverberg

Hoe de verslaggever van de Frankfurter Allgemeine Zeitung ook om zich heen kijkt, hij ziet niet in ieder dal een gondel, een skischooltje, een sneeuwkanon of een luidspreker waar muziek uit knalt. Nee, op Der Zauberberg in Davos heerst een weldadige rust en in de overdadige sneeuw wordt op een langzame, slome manier geskied die doet denken aan vroeger.
In Davos is van die pure wintersport nu zelfs een sellingpoint gemaakt – Davos als een schuilplaats waar allerlei moderne fratsen niet bestaan en waar de dingen gewoon gaan zoals ze ooit gingen.’Ganz einfach Wintersport, wie er früher einmal war.’
Middelpunt van deze streek is ' Berghotel Schatzalp', de plek die Thomas Mann vermoedelijk inspireerde tot zijn roman waarin hij zijn held Hans Castorp liet figureren.
De Frankfurter beschijft de omgeving met een zekere sympathie en u begrijpt het al, het publiek is overwegend ouder en de gehate snowboarders zijn hier nauwelijks te vinden. Er zijn zelfs mensen die met een slee rondlopen in plaats dat ze op de skies staan.
Wie niets beter kent dan de teringherrie van populaire ski-oorden, zal een zeker onbehagen voelen daar in Davos, een soort gevangenis waarin beschaafde mensen rondlopen.
Ongetwijfeld zijn er ook reizigers die vallen voor wat hier slowmountain wordt genoemd. En die bereid zijn wat meer te betalen voor het feit dat in Davos heel veel dingen niet zijn die elders gangbaar zijn . 
Want dat laatste is natuurlijk een tikkeltje bizar: meer betalen voor de luxueuze omstandigheid dat een lelijke moderne uitwas godzijdank niet bestaat.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung