Vrolijke muzelmannen in Marseille

Marseille is een bijzonder exotische stad met veel inwoners die ooit aan de overkant van de Middellandse Zee woonden. Job Cohen zou er zijn hart ophalen, maar we hebben het hier nu even over Jean-Claude Gaudin, de burgemeester van de kleurrijke stad aan de monding van de Rhône. 
Gaudin - een brutale volkstribuun en een politicus in de beste (onverschrokken) Zuidfranse traditie zei tijdens een toespraak het volgende: "Wij verheugen ons zeer als de muzelmannen blij zijn na de wedstrijd Egypte - Algerije [speelde in november]. Behalve als ze hier na afloop met 15.000 a 20.000 man over de boulevard lopen met hun Algerijnse vlaggen en nergens een Franse vlag te bekennen is. Dat vinden we niet leuk."
Gaudin sprak deze woorden in het kader van het debat over de nationale identiteit. Welingelichte Kringen berichtte er al vaker over hoe leidende Franse politici door het land trekken en overal debatten voeren over de vraag wat typisch Frans is, en wat wel en niet bij de landsaard hoort. En hoe die bijeenkomsten maar al te vaak in geruzie eindigen.
En dat was ditmaal in Marseille ook weer raak. 
Want zo luidde de kritiek: je moet niet zeggen: 15.000 muzelmannen maar 15.000 'Franco-Algériens.' Gaudin had dit godsdenstige aspect er helemaal niet bij hoeven halen. Bovendien deden zich geen ongeregeldheden voor.
Tot zover loopt het Franse debat over de identiteit geheel volgens schema. Op naar de volgende ruzie.

Bron(nen):   Libération