Rusland dreigt Nederlands zuivelsector

Het aantal Nederlandse zuivelbedrijven dat exporteert naar Rusland zou binnen afzienbare tijd met twee derde kunnen afnemen, omdat het toezicht op de kwaliteit in Nederland faalt. Dit heeft de Russische toezichthouder, de instelling Rosselchoznadzor, laten weten. Dat meldde het persbureau Itar-Tass zaterdag.

Volgens een woordvoerder van de instelling, Aleksej Aleksejenko, staan er nu 64 Nederlandse ondernemingen geregistreerd voor zuivelexport naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Aleksejenko vindt het toezicht in Nederland een rommelig geheel dat daardoor onbetrouwbaar is. Het toezicht is niet centraal toevertrouwd aan de voedsel- en warenautoriteit (NVWA), maar gedelegeerd aan de Cokz (Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden Zuivel), wat volgens Aleksejenko geen officiële veterinaire controle inhoudt.

De laatste maanden wordt de relatie tussen Nederland en Rusland overschaduwd door verschillende incidenten, waaronder de kwestie rond het Greenpeaceschip Arctic Sunrise dat onder Nederlandse vlag vaart. Dat werd half september overmeesterd na een protestactie bij een Russisch boorplatform. De 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn opgepakt en aangeklaagd en kunnen lange celstraffen krijgen.