Treinen rijden ook in Duitsland niet op tijd

In Nederland is het een aanhoudende klacht: de vertragingen op het spoornet en het falen van de NS. Een paar herfstblaadjes, enkele sneeuwbuitjes, en de hele dienstregeling loopt in het honderd. 
Deze winter is het helemaal bar, overigens net zo goed bij onze oosterburen. Misschien kan de NS het uitvergroten: ook in Duitsland rijden de treinen niet op tijd! Dat is wat, in een land waar pünktlichkeit het hoogste gebod is. 
Wie wel eens in Duitse gezelschappen is geweest weet hoe dat gaat: als één persoon een minuut te laat is en daarmee vijftig personen laat wachten, zijn ze volgens de Duitse klok fünfzig Minuten zu spät. Dat doet vermoeden dat een Duitse Winterreise geen pretje is. Het doet ook vermoeden dat de belangrijkste prestatie van Mussolini, dat hij de treinen op tijd liet rijden, toentertijd meer met het Italiaanse weer te maken had dan met zijn organisatorische prestaties. 
Maar in Duitsland nemen ze met de huidige ongemakken geen genoegen: er wordt aan gewerkt, van de Deutsche Bundesbahn tot aan de verkeersminister.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung