Bergbeklimmers met voorkennis

Succesvol een hoge berg beklimmen (en veilig naar beneden komen) is een kwestie van talent, ervaring, samenwerking, geld, hightech-materiaal en een portie geluk. Plus nog 1 vitaal element: kennis van de weersomstandigheden.
Als u wel eens boeken leest van bergbeklimmers en hun avonturen in het hooggebergte, komt u deze zaken steeds opnieuw tegen. Een groepje mensen stelt zich voor een grote uitdaging, zit ergens in een basiskamp en wacht het moment af dat de weg naar de top kan worden afgelegd. Net als in een goede film is er bijna altijd een timelock: het moet nu snel, anders lukt het niet meer. En dat leidt dan tot mooie resultaten - of in het andere geval tot de dood. 
Kennis van het weer - zo betoogt de Neue Zürcher Zeitung - is in deze omstandigheden van vitaal belang. Omslaand weer is bij uitstek de factor die een veelbelovende klimtocht in een nachtmerrie kan doen veranderen.
Grote man - als het gaat om kennis van de weersomstandigheden in het hooggebergte - is ene Karl Gabl, werkzaam op de luchthaven van Innsbruck (Oostenrijk). Gabl komt met onnavolgbare prognoses omtrent het weer in het hooggebergte, tot aan Pakistan en Nepal toe.
De krant uit Zürich heeft vandaag een mooi artikel over hem. Wat Gabl betreft, hoeft bijna niemand in het hooggebergte nog het leven te komen vanwege noodweer. Maar dan moeten ze wel gebruik maken van zijn gegevens.
Wie naar de allerhoogste bergreuzen ter wereld wil, heeft 5 dagen met stabiel weer nodig. Dat is veel, erg veel. Gabl kan niet voor een dergelijke periode voorspellen of er onweer komt of niet, hij is geen God. Maar veel kan hij wel, lees maar.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung