Geheimtip: de Stockholm-archipel

Slechts een keer in ons leven waren we gedurende een weekend in Zweden en eerlijkgezegd leek ons dat wel voldoende. De wegen waren leeg en heel soms kwam in de verte een tegenligger aanrijden, steevast een Saab of een Volvo. Met daarin het silhouet van zo'n lange Noorman. Levende mensen zagen we verder nauwelijks en het weer was donker en guur.
Het feit dat Joop den Uyl eerder alsmaar sprak over 'het Zweedse model' hielp ook al niet. De toenmalige socialistische leidsman vond het prachtig dat de belastingen daar torenhoog waren, en dat de staat zich met alles en nog wat bemoeide. 
Ja die bemoeizucht; zo mocht niemand in het lege land zijn wasgoed buiten hangen en kon je een boete krijgen als je zonder helm op je fiets reed, want veel te gevaarlijk. Vond iemand het gek dat de Zweden doodongelukkig waren en dat zelfmoord een echt issue was in dit rijke en verveelde land? Met andere woorden: dat weekend was ons Zweedse afscheidsdebuut.
Maar wat lezen we vandaag in The Wall Street Journal
Voor de kust van Stockholm heb je een reeks kleine eilanden die wonderschoon zijn. Ooit waren deze eilandjes eigendom van boertjes en vissers, maar die zijn nu verdreven en de kust is veiliggemaakt door heuse stadsbewoners die hier hun 2de huisje hebben. 
Lees het artikel, bekijk de foto's er er is maar 1 conclusie mogelijk: deze socialistische heilstaat hebben we te vroeg afgeschreven. De Stockholm-archipel is the place to be.

Bron(nen):   The Wall Street Journal