Alles wat je altijd al wilde weten over giro 555

In het bijna 25-jarig bestaan van giro 555 is in totaal meer dan 700 miljoen euro opgehaald. 39 keer is een landelijke actie georganiseerd voor slachtoffers van een ramp. Na twee eerdere grote hulpacties richtten in 1989 negen landelijke ontwikkelingsorganisaties de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) op. Met grote landelijke tv- en radio-acties heeft SHO sindsdien geld ingezameld voor mensen in rampgebieden. De opbrengst verschilt sterk per actie, maar is de afgelopen jaren wel toegenomen. In de laatste twaalf acties is zo’n 60 procent van het totaal opgehaald. Vooral voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti en de tsunami in Azië werd uitzonderlijk veel geld ingezameld. Beide acties profiteerden wellicht van de vrijgevigheid van mensen rondom de kerstdagen. Nederlanders doneren veel meer voor slachtoffers van natuurrampen dan voor slachtoffers van oorlogen. Bij de actie ‘Help slachtoffers Syrië’ eerder dit jaar werd bijvoorbeeld nauwelijks vijf miljoen euro opgehaald. 20 van de 39 acties zijn gehouden vanwege natuurrampen. Daarmee werd bijna 600 miljoen euro ingezameld. Voor oorlogen was dat nog geen 115 miljoen euro. De strijkstok waar iedereen het weer over heeft, valt volgens een analyse van het Centraal Bureau Fondsenwerving wel mee. De overheadkosten lijken vooral opstartkosten te zijn. Hoe meer er namelijk wordt opgehaald, hoe hoger het percentage van de opbrengst dat bij de slachtoffers terecht komt. Bij de actie voor Haïti bleef maar 1,63 procent ‘aan de strijkstok hangen’. Volgens SHO mag dat maximaal 7 procent zijn. Deze acties brachten het meeste geld op: 2004. Help slachtoffers aardbeving Azië (Tsunami). Opbrengst: 208 miljoen euro. Januari 2010. Help slachtoffers aardbeving Haïti. Opbrengst: 111 miljoen euro. April 1999. Kosovo. Opbrengst: 52 miljoen euro. Oktober 2005. Help slachtoffers aardbeving Pakistan, India en Afghanistan. Opbrengst: 42 miljoen euro. November 1998. Orkaan Mitch, Midden Amerika. Opbrengst: 37 miljoen euro.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Zijn er ook rapporten waarin de uitgaven en beheerders van de hulpgelden staan genoteerd? Natuurlijk niet…

  • knier

   Zou ook wel eens willen zien wat ze nou echt kwijt zijn om een kilo rijst aan de slachtoffers uit te delen,ik denk dat je je wezenloos zou schrikken.
   Je hoort nu al verhalen van beschikbare vrachtwagens die het verreken om te rijden,kun je na gaan wat die paar die wel willen vragen om wel te rijden.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. RhodBerth

  Er blijft nooit zoveel aan de strijkstok hangen als wanneer je niks geeft, dan komt er namelijk 100% van het bedrag dat je niet geeft aan bij de mensen die het nodig hebben.

  Mensen die hulpgeld stelen of zich ermee verrijken zijn erg triest.
  Maar om dat maar als reden te gebruiken om je eigen rijkdom niet een beetje te delen vind ik toch altijd weer erg zwak.

 3. Pjotr

  Hopelijk is het geld voor Haïti niet bij de Clinton Foundation terecht gekomen…

Reacties niet toegestaan