De bangmakerij met Mexicaanse griep

De varkensgriep, alias Mexicaanse griep, is weer even geruisloos verdwenen als hij kwam. Zonder veel te hebben aangericht, behalve heel erg veel commotie en het verkwisten van verschrikkelijk veel geld. 
In Stern gaat de Duitse top epidemioloog prof. dr. Ulrich Keil te keer tegen de steeds terugkerende hysterie, waar we telkens ook intrappen. "Om de paar jaar worden we bang gemaakt met vreselijke ziektes. "Een paar jaar geleden zouden we ten onder gaan aan SARS, in 2005 was het de vogelgriep en nu weer dit. En telkens bleken het geen grote epidemieën te zijn, maar tamelijk begrensde problemen. Aan de vogelgriep stierven wereldwijd 350 mensen!"
Waar we volgens Keil steeds mee worden bang gemaakt is met voorbeelden uit het verre verleden. En dan vooral met de Spaanse griep van 1918. Maar dat voorbeeld slaat nergens op, vindt hij. Dat virus raakte een bevolking van Europa die uitgeput en ondervoed was door vier jaar oorlog. Bovendien was de algemene gezondheidszorg toen veel slechter.
"In Duitsland is een miljard euro aan zorg voor de Mexicaanse griep door de schoorsteen gegaan. Voor een ziekte die uiteindelijk een paar honderd doden bracht. Dat is buiten proportie."

Bron(nen):   Stern