Akkoord Iran bereikt. Obama: ‘eerste stap naar oplossing’

Het akkoord over het nucleaire programma van Iran is een ,,belangrijke eerste stap richting een veelomvattende oplossing''. Dat zei president Barack Obama van de Verenigde Staten in de nacht van zaterdag op zondag in een televisieverklaring.

De deal opent een ,,nieuwe weg naar een veiliger wereld''. Obama zei dat de islamitische staat is toegestaan nucleaire energie op te wekken, maar dat het akkoord moet voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken noemt het akkoord een ,,groot succes''.

Zarif liet wel weten dat het recht op verrijking ,,door niemand kan worden ontnomen''. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken benadrukte in een toespraak dat zo'n recht niet wordt genoemd in de overeenkomst.

,,De overeenkomst in Genève is een belangrijke stap in het behouden van vrede en veiligheid'', reageerde de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. ,,Het mechanisme voorziet in de strikte controle van de verplichtingen en de waakzaamheid bij de toepassing ervan.'' EU-Buitenlandchef Catherine Ashton zei dat het akkoord de ,,tijd en ruimte'' biedt voor gesprekken over een sluitende oplossing.

De vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland bereikten in de nacht van zaterdag op zondag in Genève een akkoord over het nucleaire programma van Iran. Het akkoord heeft een soort testfase van 6 maanden waarin de landen onderhandelen over een oplossing die langer houdbaar is.