Papa, waar ben je? Over vaderloze zonen

Een op de vijf kinderen groeit in Duitsland op met slechts een ouder; en het is meestal de vader die ontbreekt. Vrijwel iedere studie komt tot dezelfde conclusie: dat is slecht voor die kinderen, en vooral jongens kunnen hun hele leven last houden van het feit dat ze opgroeiden zonder vader. Ook na 50 jaar is er een significant verhoogd risico dat vaderloze zonen depressief zijn.
En omdat in Duitsland (en Nederland) scheiden al enige decennia populair is, zijn er steeds meer volwassen mannen die zelf opgroeide zonder vader.
Bovendien: 70 procent van de vrouwen klaagt ook dat ze er alleen voor staan. En ook voor hen geldt een verhoogd gezondheidsrisico.
De Universiteit van Koblenz onderzocht mannen die vaderloos werden tussen 1933 en 1945 en vond opzienbarende resultaten. Bij die intussen oude(re) mannen komen tweeënhalf keer meer psychische ziekten voor, misbruik van middelen, zoals alcohol, is vier maal zo hoog. Er wordt massaal gescheiden. En groot pyschisch en gezondheidsprobleem wordt dagelijks willens en wetens verergerd.
Conclusie van Der Spiegel: Mannen zijn onmisbaar.

Bron(nen):   Der Spiegel