Het geheim van Franse vrouwen

Britten lijden verschrikkelijk onder hun Brits zijn, en nergens wordt dat duidelijker dan in de eeuwige vergelijking met Fransen. Fransen, en dan vooral hun vrouwen, zijn eleganter, mooier, beschaafder, smaakvoller, beter gekleed en sensueler. Zij eten beter, hebben meer 'affaires' en een joie de vivre waar de lauwe Britten met hun wolkje melk in de thee en eindeloze motregen nooit aan kunnen tippen. 
Wat ook vreselijk moet zijn is dat Franse vrouwen niet ouder worden, terwijl Britse vrouwen een constant gevecht leveren tegen rimpels, overgewicht, een bleke huidskleur, rare sproeten en andere eilandverschijnselen. 
Het geheim van de Franse vrouwen? 
Toen Bernard Kouchner, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, gevraagd werd wat hij het meest bewonderde in zijn echtgenote, de aantrekkelijke journaliste Christine Ockrent, antwoordde hij 'haar grote intelligentie'. 
Volgens de (Britse) schrijfster, Susan Armstrong, die zelf wel eens een tijd in Parijs heeft gewoond (in Engeland een bewijs dat je van de wereld bent), zit hier het geheim: in Frankrijk mogen kerk en staat dan strikt gescheiden zijn, maar dat geldt niet voor mooi en intelligent zijn, dat zou juist samengaan. How very interesting. 
Het staat er niet, maar in het platvloerse Brittannië zijn de domme blondjes uit The Sun blijkbaar de enige maatstaf. Daarna verdwijnen Britse vrouwen van pagina drie en begint de vergeefse strijd tegen de aftakeling. In Frankrijk is dat allemaal heel anders.

Bron(nen):   The Times