Hertellen in Helmond

Wie dacht dat er alleen in de grote steden rare dingen bij de verkiezingen zijn gebeurd, vergist zich. In de Randstad dachten ze altijd al dat er beneden de rivieren gesjoemeld werd, want ja: katholieken. Maar de zuidelijke sociaal-democraten stemmen ook met een zachte 'g', en hoe zuidelijker de afkomst, hoe belangrijker het is dat je weet waar je vrienden zitten. 
Zo blijken de allochtonen in Helmond, een (voormalige) industriestad in de regio Eindhoven, zo goed georganiseerd te zijn, dat vijf van de zes raadsleden voor de PvdA uit hun kringen afkomstig zijn en via voorkeurstemmen in de raad gekozen zijn. 
Wie zei er dat immigranten hier niet goed ingeburgerd waren? Nieuwkomers die zoiets voor elkaar krijgen, hoeven bij geen enkele spindokter in de leer en weten de democratische spelregels naar hun hand te zetten op een manier waar heel Nederland nog een puntje aan kan zuigen. Dat is pas lokale democratie.
Natuurlijk wil de PvdA dat niet accepteren en niet voor Partij van de Allochtonen doorgaan. In Helmond hebben zatermiddag in het centrum Bosco Tondo dan ook druk zitten hertellen. De verwachting is dat het voor de totaaluitslag geen verschil maakt, maar de verhoudingen in het aantal voorkeurstemmen kan wel worden gewijzigd. Een hele geruststelling.

Bron(nen):   Eindhovens Dagblad  Financieele Dagblad