Griep: de reconstructie van een massahysterie

Begin 2009 werd Edgar, een vijfjarig jongentje in het Mexicaanse dorpje La Gloria ziek. Het ging niet goed met het ventje en de plaatselijke bevolking gaf al snel de schuld aan de vele varkens die in een nabij gelegen dorp gehouden werden. De dieren werden al langer als een vloek voor de gemeenschap gezien. Ze zijn vies, stinken, enfin u kent het. De wind voerde dagelijks de lucht van de dieren door de smalle straatjes van La Gloria. Niemand was verbaasd toen het jongentje ziek werd.
Maar na enkele dagen werd Edgar beter. Het bleek niets meer dan een griepje te zijn, en iedereen ging weer aan het werk. Niets aan de hand. Enkele weken later testte een labolratorium in Canada een bloedmoster van de jongen. Het bleek dat Edgar geen gewoon griepje had, maar een nieuw soort griep. Een kruising tussen een varkensgriep en een mensengriep. Niettemin waren de gevolgen mild, en deze griep had zich over de wereld kunnen verspreiden zonder dat iemand had gemerkt dat we met een nieuwe vorm te maken hadden.
Maar de wereld merkte het wél, en dat komt voor een groot deel door de farmaceutische industrie, schrijft Der Spiegel. 130 laboratoria in 102 landen zoeken dag en nacht naar nieuwe virussen, vooral griepvirussen zijn daarbij interessant. Hele carriéres, instituten en veel geld zijn afhankelijk van deze onderzoekers. 'Soms lijkt het wel of er een hele industrie niets anders doet dan wachten tot er een pandemie uitbreekt,' zegt een griepdeskundige van een wereldwijde non-profit instelling. 'Er hoeft maar ergens een virus te muteren en deze hele machine begint te draaien.'
De machine ging inderdaad draaien. Onderzoekers brachten het virus in kaart, de farmaceutische industie begon vaccins te ontwikkelen en overheden legden hun rampenplannen op tafel. Iedereen negeerde het feit dat het virus nogal onschuldig was. Evengoed moest de wereld alvast voorbereid worden op de ondergang. 
De reconstructie begint op 24 april in het hoofdkwartier van de WHO in Geneve en is te lang om hier samen te vatten. Wel zeer de moeite waard.    

Bron(nen):   Der Spiegel