Greenpeace-activist Ubels heeft gevolgen actie onderschat

In een interview met Nu.nl zegt Mannes Ubels dat hij goed gebrieft was over de risico's van de Greenpeace-actie, maar dat hij het allemaal heeft onderschat. Na de protest-actie in september met het schip de Arctic Sunrise werd Mannes samen met 29 andere activisten gearresteerd. Inmiddels zijn alle activisten op borgtocht vrij, al moeten ze in Sint-Petersburg blijven. Mannes zal niet nog een keer aan zo'n actie meedoen. "Je gaat er vanuit dat je bepaalde rechten hebt, en dan blijkt dat de wet toch anders geïnterpreteerd wordt. Dat is een harde les geweest. Het is voor mij te veel risico om dit nog een keer te doen." "Als het hier bij blijft, was het 't wel waard. Er is veel in beweging gekomen. Maar als het uitloopt op 7 jaar cel dan was het 't zeker niet waard. Dan zal ik naderhand waarschijnlijk niet meer op deze manier voor Greenpeace aan de slag gaan." Mannes zou met een verhoogde bloeddruk kampen. "Het gaat naar omstandigheden goed, maar ik ben meer gestrest geraakt dan ik door had. Ik ben hierdoor meer prikkelbaar." Alle activisten zijn druk met het te woord staan van de pers. Verder wordt er veel gewandeld in Sint- Petersburg. "Meer dan vijftig meter kunnen lopen is echt een heerlijkheid." Als Ubels binnenkort vrijkomt, vaart hij de Arctic Sunrise met genoegen terug naar Amsterdam. "Ik ben graag op mezelf en door de gevangenis en alle persmomenten heb ik nog niet goed tot rust kunnen komen. Laat mij maar terugvaren, dan kan ik over de oceaan uitkijken en alles op een rijtje zetten."  

Bron(nen):   Nu      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Hopelijk heeft hij nu zijn lesje geleerd.

  • Heldoppantoffels

   Daar denk ik heel anders over, hopelijk blijven mensen zoals hij zich inzetten voor misstanden mbt milieu. En natuurlijk slaan ook zij de plank wel eens mis, maar als er niemand op de machthebbers let dan zullen zij deze ‘vrije ruimte’ onbehoorlijk gebruiken.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. kletsmajoor

  Dit interview versterkt mijn indruk dat Greenpeace in slaap was gesust door de zeer meegaande houding van regeringen in het Westen t.a.v. hun acties. Ze waren gaan denken dat ze bijna alles konden maken.

 3. Pietje_Precies

  was me al duidelijk dat het blije eikelgehalte hoog is bij dit soort organisaties. we zijn bezig voor de goede zaak dus alles mag….

 4. Teitelbaum

  Vanaf nu heten we;

  Geen Peace.

Reacties niet toegestaan