Welkom in Londongrad

Opvallend lichtzinnig stuk in Die Zeit. Meestal is dit hoogwaardige Duitser weekblad dol op onoplosbare problemen en diepzinnigheid, waarbij de naam van Martin Heidegger niet wordt geschuwd, maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Daarom vandaag een verhandeling over de mooiste Russische vrouwen die je heden ten dage in Londen kunt aantreffen.
In Rusland werden de afgelopen 15 jaar een aantal mensen ontstellend rijk en geld zoekt vervolgens een uitweg. Die rijke mannen willen hun rijkdom het liefst in een westerse omgeving etaleren en komen vervolgens in Londen terecht. In hun kielzog nemen ze mooie jonge vrouwen mee. 
Net al eerder de puissant rijke Arabieren in Londen deden, is de gang naar de nachtclub bij deze Russen populair. En daar ga je dan bij voorkeur per Bentley naar toe. Met je dure pakken aan, je dure horloges om en de dames met allerlei prachtige vrouwelijke attributen. Ter plekke worden cocktails genuttigd met kaviaar daarbij. Als de nacht teneinde is gekomen, kun je naar je Londense onderkomen terugkeren of uitwijken naar een prachtig Engels kasteel dat inmiddels ook in je bezit is.
Rondom dit soort verhalen hangt altijd een wat louche sfeer van mensen die in het postsocialistische Rusland op een oneigenlijke wijze bijzonder vermogend zijn geworden. Rijkdom door diefstal verkregen, zeg maar. De staatseigendommen (mijnen, grondstoffen, fabrieken) werden verpatst, de brutaalste slimmerikken stonden vooraan en hebben nu alles. Met als bonus dus ook de mooiste vrouwen, want in sommige opzichten is de wereld heel ouderwets.
In deze smoezelige constellatie van politieke handjeklap, corruptie en machtsvertoon is er altijd 1 ondernemer die geheel op eigen kracht en zonder ooit 1 steekpenning te hebben betaald al zijn doelen bereikte. En dat is Derk Sauwer, de huidige eigenaar van NRC Handelsblad. Maar dit terzijde, want in de verhandeling in Die Zeit is Sauer nergens te bekennen.

Bron(nen):   Die Zeit