‘s Werelds heetste chilipeper als biologisch wapen

Op het eerste gezicht lijken de gedroogde chilipepers, ongeveer ter groote van een duim, op een berg pruimen. Ravi Arora, de eigenaar van een kruiden- en bonengroothandel in Mumbai, India, weet wel beter. Hij raadt zijn Indiase klanten aan de peper vooral niet te gebruiken. Hoewel hij deze pepers ook exporteert, worden buitenlandse klanten afgeraden het product te eten (‘it’s killing’). 
Juist deze eigenschap maakt dat de Indiase overheid aangegeven heeft de Bhut Jolokia, ofwel spookpeper, de allerheetste peper ter wereld, te willen inzetten als anti-terrorisme wapen. In de vorm van traangas of in handgranaten kan de peper gebruikt worden om terroristen uit hun holen te jagen. Arora waarschuwt dat traditioneel traangas alleen een brandend gevoel in de ogen geeft. ‘Deze peper geeft ook blaren op de huid.’
De Bhut Jolokia groeit in het noorden van India, aan de voet van het Himalayagebergte. Boeren die de peper verbouwen hebben niet zelden brandwonden op hun handen bij het oogsten. Een Bhut Jolokia scoort een miljoen punten op de schaal van Scoville, die een wetenschappelijke graadmeter is voor heetheid. Ter vergelijking: Tabascosaus scoort slechts tussen de 2500 en de 5000 (voor de allerheetste varianten) op deze schaal. Naar verluidt heeft een Indiase vrouw eens 51 van deze pepers achter elkaar opgegeten, tijdens een bezoek van de televisiekok Gordon Ramsay. Bij een klein likje van een Bhut Jolokia smeekte Ramsey al om water.
Een beproefd wapen dus. De pepers zijn nu vooral bedoeld voor de export naar Zuid-Oost Azië, waar ze voor medicinale doeleinden gebruikt worden, maar Arora stuurt ze ook naar de VS. ‘Geen idee waar ze ze daar voor gebruiken.’

Bron(nen):   Christian Science Monitor