Seksueel misbruik in Ierse kerk slechts incidenten

Interessant cijfermateriaal van de in Londen woonachtende journalist Brendan O'Neill, redacteur van Spiked Online. O'Neill roept humanisten op niet mee te gaan in de anti-paapse kruistocht tegen de Kerk van Rome die naar aanleiding van alle seksschandalen door de media waart, vooral in progressieve kranten als The New York Times, The Irish Times en The Guardian.
O'Neill, die zichzelf als een katholieke jongen omschrijft die op 17-jarige leeftijd atheïst is geworden en wel enige weet heeft van de misstanden in de kerk, ziet daarin een al te makkelijke campagne van verlichtingsfanaten om alle godsdiensten als iets duisters verdacht te maken.
Voor wat betreft de Ierse kerk verwijst hij naar een in 1999 door de Ierse regering ingestelde commissie die seksueel misbruik binnen de kerk moest onderzoeken.
In een periode van vijfentachtig jaar, van 1914 tot 1999, waren er in totaal 253 claims van seksueel misbruik door mannen en 128 door vrouwen, waarbij O'Neill benadrukt dat zulke claims nog wat anders zijn dan bewezen gevallen. Daarvan stamden er 88 uit de periode voor de jaren '60, 119 betroffen de periode tussen 1960 en 1969, 37 de periode tussen 1970 en 1979, en 9 tussen 1980 en 1989. O'Neill noemt dit zeer lage getallen en wil hoogstens van incidenten spreken. Hij concludeert daaruit dat seksueel misbruik binnen in elk geval de Ierse katholieke kerk zeer weinig voorkomt en dat het van een valse voorstelling van zaken getuigt als nu de indruk wordt gewekt dat er nu een groot kwaad is blootgelegd.
Als we inzake de kerk van Rome en de paus al van een duivel kunnen spreken, dan had de duivel zich met Brendan O'Neill - die de zaken in een cijfermatig dus wetenschappelijk perspectief plaatst - geen betere advocaat kunnen wensen.

Bron(nen):   Spiked Online