Israël pest de delegatie van Mark Rutte

Twee incidenten tussen Nederland en Israel binnen 24 uur. Allereerst was er de scanner. Nederland heeft miljoenen gestoken in twee containerscanners die de Palestijnse handel moeten bevorderen. Premier Mark Rutte hoopte een scanner bij de grens met Gaza tijdens zijn bezoek aan Israël te openen, maar kreeg nul op het rekest van de Israëlische regering. Die houdt niet van samenwerking tussen 'bevriende' landen en de Palestijnen

Het onderwerp werd daarop van de agenda afgevoerd, aldus een woordvoerder van de premier zondag. Het kabinet vindt het Israëlische besluit ,,vervelend'' en blijft aandringen op het in gebruik nemen van de scanners. De kwestie zal ook aan de orde komen in het gesprek dat Rutte later op de dag heeft met de premier Benjamin Netanyahu.

Er was nog een incident. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse zaken zou een bezoek brengen aan de Palestijnse stad Hebron op de Westoever, maar dat bezoek is gecanceld. Hij kreeg beveiliging van het Israëlische leger mee, maar hij weigerde om met Israëlische militairen op pad te gaan.