Rutte: nog steeds niet met de PVV in zee

Samenleving
door anp
zaterdag, 13 februari 2021 om 2:31
rutte nog steeds niet met de pvv in zee1613180657
Premier Mark Rutte gaat ook niet met de PVV in een nieuw kabinet zitten. Dat zei de VVD-leider vrijdag in het NOS-radioprogramma Met het Oog Op Morgen, nadat hij eerder deze week ook al een samenwerking met Forum voor Democratie van Thierry Baudet uitsloot.
Een reden waarom hij niet met de PVV in zee wil, gaf Rutte niet. Hij antwoordde enkel "nee, ook nog steeds niet", op de vraag of hij nog altijd geen samenwerking met de PVV wil.
Ook bij de vorige verkiezingen in 2017 was de PVV van Geert Wilders voor Rutte geen optie als mogelijke coalitiepartner. Dat was toen vooral naar aanleiding van Wilders "minder-minder-uitspraak" over Marokkanen.
Wilders heeft op Twitter al gereageerd op de nieuwe uitsluiting door de VVD. "Rutte wil dus over links", schrijft hij. "Meer immigratie, meer islam, hogere belastingen, meer onbetaalbaar klimaatgedram. Alleen een grote PVV kan Ollongren, Klaver en consorten nog uit het kabinet houden."
Rutte zei woensdag in het televisieprogramma Op1 niet met Baudet in een nieuw kabinet te gaan zitten. Hij reageerde op een bericht in het weekblad EW dat in WhatsAppgroepen van de top van Forum racistische uitspraken werden gedaan. "Ik zag het al niet gebeuren, maar na deze verschrikkelijke appjes - die overigens passen in een beeld dat we al langer van hem zien - is het landelijk echt onmogelijk geworden om met hem in een kabinet te gaan zitten", zei Rutte.
In de peilingen blijft de VVD de grootste partij met zo'n 40 zetels, gevolgd door de PVV met ongeveer 20 zetels. Forum staat op zo'n 3 zetels.