In memoriam: de skipiste

Voor de liefhebber van vervallen bouwwerken een buitenkansje. Der Spiegel presenteert vandaag het werk van Kristian Hasenjäger, een man die sinds jaar en dag door de Alpen trekt, op zoek naar overblijfselen van skipistes. Met stijgijzers en een helm op gaat hij de hoogte in en vindt op de meest vreemde plekken restanten van wat ooit een skilift was, een machinekamer waar de gondels in beweging werden gezet of andere resten van eertijdse sneeuwpret.
Je zou het bijna vergeten, maar in ons deel van de wereld is alles toch echt bijna helemaal opgeruimd. Gebouwen in verval moeten zo snel mogelijk verdwijnen, alsof het erg is om iets te zien dat zijn beste tijd heeft gehad. Verlaten fabriekshallen met 50 kapotgegooide ruiten op een rij - het zijn beelden uit Frankrijk en Italie, maar niet uit het aangeharkte Nederland.
Der Spiegel biedt een royale fotogallerij met werk van Hasenjäger en persoonlijk kunnen wij daar geen genoeg van krijgen. Wat zijn ze mooi, de plekken in de sneeuw waar de verrotting onverminderd voortgaat en soms nauwelijks meer is te zien wat hier ooit heeft gestaan.
Gelukkig hebben een aantal amateur-archeologen elkaar inmiddels gevonden en hebben ze hun onderzoekingen omgedoopt in het 'Lost Ski Area Project.'
Of deze navolgelingen van Indiana Jones in Zwitserland veel van hun gading vinden, lijkt ons twijfelachtig. Maar in de Italiaanse en Franse bergen - beide lekkere rommellanden - moet nog van alles te ontdekken zijn.

Bron(nen):   Der Spiegel