Ga naar de bergen – voor uw eigen gezondheid

Veel kranten en tijdschriften hebben royale secties die de lezer moeten helpen om zijn vrije tijd goed te benutten. Duitse media spelen hierin vanouds een hoofdrol, ongetwijfeld vanwege de spijkerharde Mark waamee Duitsers eertijds de wereld kon afreizen. Inmiddels verkeren we in de eurozone en hebben verstandige kranten behalve papier ook een online-versie, maar wat het onstuimige reisgedrag betreft, is er in Duitsland eigenlijk niets veranderd. 
Vandaag prijst Der Spiegel het wandelen in de bergen aan als een zinnig tijdverdrijf, goed voor lichaam en geest. Wat ons betreft is dit een waarheid als een koe. Het landschap, de inspanning, de vergezichten, de zuivere lucht, de relatieve rust en het gevaar - al die zaken maken een bergtocht al snel onvergetelijk. 
Wie zich opmaakt voor een bergtocht doet er bovendien verstandig de kleine bergen links te laten liggen. Eifel, Ardennen, Jura, Vogezen, Zwarte Woud en hoe ze ook allemaal mogen heten - verdoe uw kostbare tijd niet in deze heuvellandschappen en zet rechtstreeks koers op de Alpen, met de Pyreneeën als goede tweede.
Onder de titel 'Wellness in Bergschuhen' biedt De Spiegel vandaag een schitterend trajekt aan, zo verleidelijk dat je het liefst nu je uitrusting bij elkaar zou willen pakken en de komende weken spoorloos bent.
Het gaat om een wandelroute, 400 kilomter lang, die je van München naar Venetië brengt. Der Spiegel verwijst naar ene Ludwig Grassler die 30 jaar lang heeft gewerkt aan het in kaart brengen van dit parcours.
Inmiddels heeft zich een kleine traditie gevormd. Jaarlijks op 8 augustus verzamelen zich op de Marienplatz in München de Venetië-gangers en kan de tocht beginnen (augustus en september zijn ideale maanden, onderweg heb je de minste last van sneeuw). Er zijn mensen die een stukje meelopen en je hebt de diehards die van plan zijn de eindstreep te halen.
Onderweg wordt in berghutten geslapen, wat dikwijls armzaliger klinkt dan het is en in bijgaand artikel treft u in vogelvlucht een beschrijving aan van het hele trajekt.

Bron(nen):   Der Spiegel