Poch wil dat Nederland meebetaalt aan zijn verdediging

Advocaat Geert-Jan Knoops spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Hij doet dat namens ex-piloot Julio Poch van Transavia. Deze zit al lang in de Argentijnse gevangenis. Hij zou als piloot hebben meegewerkt aan de misdaden van het Videla-regime door gevangenen boven zee uit het vliegtuig te gooien. Hij ontkent. Volgens RTL vindt hij dat de Nederlandse staat moet meebetalen aan de kosten voor zijn verdediging.
Poch, die een Nederlands paspoort heeft, is voor zijn procesvoering afhankelijk van giften van liefdadigheidsinstellingen. Knoops wil dat de overheid zijn cliënt meer rechtsbijstand geeft. Het zoeken en horen van de getuigen die in het voordeel van Poch spreken, kost veel geld. Knoops vindt het niet terecht dat Poch daar zelf voor moet opdraaien. Volgens de advocaat is Nederland 'op zijn minst mede-aansprakelijk voor de situatie waarin de heer Poch nu verkeert'. Knoops, tegen RTL Nieuws: "Dat brengt voor Nederland de verplichting om te verzekeren dat hij een eerlijk proces krijgt. Hieronder valt ook het recht op bijstand van een in dit geval Nederlandse advocaat. Nederland weigert op dit moment deze kosten te vergoeden." Het kort geding dient op 21 januari.

Bron(nen):   RTL      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Jannie Ooms

    Ja, daar ben ik het wel mee eens,. Het zou zo maar kunnen dat die man volstrekt onschuldig is. Hij is door Nederland wel op een erg achterbakse manier aan de Argentijnen overgeleverd, dus ik vind meebetalen aan de verdediging wel op zijn plaats.

  2. zo maar iemand

    O/ Is het tegenwoordig bon ton om de rijken in Nederland (Demmink, Poch) te verwennen met het betalen van hun rechtsgang, terwijl de armen van Nederland de rechtsgang onmogelijk wordt gemaakt? Schaamteloos zeg.
    Daarbij, als ik het goed heb is hij Argentijn van geboorte, die in Argentinië oorlogsmisdaden heeft gepleegd en in Argentinië vastzit. Wat heeft Nederland daar precies mee te maken? Dat Nederland hem uitgeleverd heeft?

Reacties niet toegestaan